Nenašli jste vhodnou kategorii, nebo máte dotaz úplně mimo hasičinu?
-
Kuba_T
Příspěvek
od Kuba_T » 14.03.2020 12:19
Edison píše: ↑14.03.2020 11:00
Tak po zrušení školení minulý týden. Už HZS vydalo další pokyn pro JSDH . Jen aby na nebezpečných adresách nehořelo nevím jak by to HZS samo zvládlo .
Máš nějaké bližší info ohledně toho zmíněného pokynu?
KT
-
Edison
Příspěvek
od Edison » 14.03.2020 13:45
Kuba_T píše: ↑14.03.2020 12:19
Edison píše: ↑14.03.2020 11:00
Tak po zrušení školení minulý týden. Už HZS vydalo další pokyn pro JSDH . Jen aby na nebezpečných adresách nehořelo nevím jak by to HZS samo zvládlo .
Máš nějaké bližší info ohledně toho zmíněného pokynu?
KT
Nevím jestli se to týká jen MSK nebo celé ČR. Ale je tam že členové JSDH nakažení nebo v karanténě nebo mohly nějak přijít do styku stím (podle mě to jsou i kamioňaci mezinarodni dopravy) nesmějí účastnit vyjezdu. Dále že v rámci kraje je několik předurčených JSDH které byly na toto vyškolený a vybaveny. Dále na adresy na kterých je hlášen výskyt nebo karanténa ( do dneška na aktuálních událostech byly denně desítky události typu formálně založena událost atd. Což je nezvykle a myslím si že to byly asi adresy lidí v karanténě bylo to i v okolních vesnicích) tak na tyto adresy nebudou JSDH vysilany.
Dále že při výjezdu (třeba otevření bytu atd.) by měl VJ vytěžít obyvatele a pokud bude bude hrozit ryziko nakazy jednotka nesmí zasahovat oznámí to na kopis a vyčká příjezdu HZS. Pokud bude nebezpečí z prodlení jednotka bude zasahovat v IDP gumových rukavicích atd. A poté se rozhodne o případné dekontaminaci a likvidaci vybavení.
A pokud bude VZ z HZS vyžadovat pomoc tak HZS vybaví JSDH OPP.
A pak že pokud bude mít jednotka nedostatek lidí z důvody karantény je potřeba neprodleně informovat kopis a že máme dodržovat hygienické pravidla.
To je taky vycuc . Největší problém bude když bude více jednotek nějak blíž u sebe v karanténě.
-
Stanislav Petrásek
Příspěvek
od Stanislav Petrásek » 14.03.2020 19:02
Nám do Roudnice nad Labem zatím nic takového nepřišlo, ale podle mě to je celkem logický krok. O karanténě nemá cenu vůbec diskutovat a týká se to i příslušníků HZS, zaměstanců HZSp, stejně jako celého zbytku národa. Některé útvary slouží i na minimálních stavech, z důvodu ochrany zdraví hasičů a zachování akceschopnosti jednotek (rezerva).
Co se týká zásahu s přítomností vysoce virulentní choroby, tak vy na to máte vybavení? Obleky ať uz jednorázové nebo s opakovaným použitím, respirátory FFP3, uzavřené brýle, ochranné masky, MOF-6 filtry nebo podobné, chemické rukavice, S5 holínky, dezinfekční prostředky např. Chloramin T nebo Persteril 15, koncentrace ředění a hlavně odborné znalosti o způsobu provedení zásahu, dekontaminace hasičů, dezinfekce místa ohniska nákazy apod. Pokud vaše jednotka takovou schopnost má, tak bych neřekl, že bude problém s vaším nasazením. Jestli nemáte tak můžete být pouze pomocná síla. Přece se nenecháte ohrozit. My takové vybavení máme a schopnost také. Pravidelně cvičíme na podobný typ zásahu už od doby ptačí chřipky jak dle doporučení Odboru biologické ochrany Těchonín tak dle metodik HZS a nikdo s náma žádný problém nemá. ;-)
Na nebezpečí z prodlení jsi si odpověděl sám. ;-)
-
tatra805
Příspěvek
od tatra805 » 14.03.2020 20:13
Před časem tady Edison založil tohle vlákno a docela logicky se ptal na to jestli už je nějaký oficiální pokyn pro JSDH . Spousta lidí se mu tady smála a posílala ho pro mouku . Teď už se nikdo nesměje a první pokyny jsou tady . Tak se nad sebou zamyslete než odpovíte .
-
Sluníčko sedmitečné
Příspěvek
od Sluníčko sedmitečné » 14.03.2020 22:16
Pokyny jsou, protože se ví, že kvalita odborné přípravy u JSDH je tristní. Jinak platí, že když je bude někdo potřebovat, bude jim vyhlášen poplach.
-
REDDER
Příspěvek
od REDDER » 15.03.2020 00:55
Pánům z Roudnice přeji uspokojení z nákupu OOPP.
Jak dlouho a v kolika lidech jste schopni zasahovat v zamořeném prostředí? Předpokládám, že 1 družstvo max. po dobu funkčnosti filtru = pár hodin.
Nic proti, ale v nynější situaci je to jako plivnutí na rozpálenou plotnu. Užitečnější bude věnovat respirátory někde v ambulanci nebo na UP. Alespoň o pár dní odložíte kolaps lokální primární péče. Co si budeme povídat, jeden fungující lékař je momentálně cennější, než celá jednotka dekontaminování chtivých dobráků.
-
Stanislav Petrásek
Příspěvek
od Stanislav Petrásek » 15.03.2020 10:23
Jednotka má předurčenost pro ochranu obyvatelstva a podle toho jsme vybavováni. Za další, v hasebním obvodu máme několik slepičáren, což byl další důvod proč máme být samostatní a nespoléhat se na to, že se v případě nákazy např. ptačí chřipkou a likvidace usmrceného chovu budou ochranné pomůcky teprve shánět (na žádost Odboru životního prostředí).
Kompletní seznam ochranných pomůcek má i Krizový štáb města, který jedná i s místní nemocnicí. Pomůcky jsou dány k dispozici a dle uvážení štábu se bude postupovat. Nicméně situace je zatím taková, že místní zdravotníci MOF-6 filtry nechtějí a máme být schopni dezinfikovat prostory s případnou nákazou. Majetek není náš soukromý, ale města a těžko můžeme bez jejich svolení něco rozdávat. A ano, družstvo 1+5 a několik hodin než dojdou filtry případně respirátory, stejně tak jako ostatní běžné jednotky. Nejsem Správa státních hmotných rezerv s obrovskými sklady.
-
REDDER
Příspěvek
od REDDER » 15.03.2020 11:20
Rozumím. Stran předurčenosti CO nemám námitky. Je volba každé jednotky, na co si troufne.
Co se týká likvidace chovů, ta se dá učinit s odkladem nutným k nashromáždění dostatečných SaP.
Zpět k OOPP... Omlouvám se, předchozí příspěvek na mě působil mírně vychloubačně (špatná zkušenost s jednotkami v mém okolí). Pokud máte takovéto propojení a spolupráci s místním KS, tak moc gratuluji.
Osobně bych ale veškerou činnost JSDH ohledně COVIDu co nejvíce utlumil a do poslední chvíle je držel v záloze. Mám obavu, že chronická nedisciplinovanost většiny JSDH, která se v běžném provozu neprojevuje, by za těchto okolností vedla nejen k paralýze celé PO, ale i k skokovému nárůstu nakažených. Co si budeme povídat, kolik běžných dobráků by zvládlo fungovat v prostředí vysokého rizika nákazy byť jen pár desítek minut.
-
Edison
Příspěvek
od Edison » 15.03.2020 11:36
Taky dotaz pro slunéčko když říkáte že odborná příprava je tristní. V kterém motodickém listě bojového nebo cvičebního řadu je takový to nebo podobný pokyn jak to bude vypadat? Já to najít nedokážu. To samé třeba jak byl pokyn na prasečí mor nebo ptáci chřipku že na místo nálezu bude vyslána místní JPO bez ohledu na kategorii a zároveň bude poslan chemičak . Ti namístě vybaví JSDH OPP kteří provedou odstranění zdechliny a poté profici provedou dekontaminaci. Ale jak říkám je to v MSK v jiných krajích to třeba neřeší.
-
Slausek
Příspěvek
od Slausek » 15.03.2020 11:51
popravdě mi taky už začíná chybět jakákoliv informace nebo doporučení pro JSDH přinejmenším ve vztahu použití OOP při případných, i rutinních zásazích. Dnes už je aktuální téma celkové karantény.
Co dělat při výjezdu po vyhlášení karantény? budeme se povinně chránit rouškou, respirátorem, DP, nebo čím? budeme se povinně chránit jen u transportů, AED, nebo i u ostatních událostí? jsou/budou omezené výjezdy pro JSDHO? jak postupovat.... atd..
HZS zarytě mlčí, nedostala se k nám žádná oficiální informace a řešit to až proběhne vyhlášení poplachu bude pozdě.
-
Stanislav Petrásek
Příspěvek
od Stanislav Petrásek » 15.03.2020 11:56
REDDER: I má chyba, neuvědomil jsem si, že to může vyznít "vychloubačně". Chtěl jsem poukázat na složitost situace a nutnost pořádné ochrany zdraví během zásahu, což pořádně nejde bez vybavení, které je k tomu určené (nestačí jen gumové rukavice a maska). Důležité jsem hlavně znalosti.
My to tu bereme asi trošku jinak, léta jednotka sídlila ve stejných prostorách co místní stanice HZS. Už to přinášelo určité návyky. Původně jednotce velel celkem ostřílenej kluk, co je teď velitel jedné ze stanic v Praze. Samotná jednotka má plně aktivních 19 členů a z toho 9 z nás je co se hasičinou živíme na různých funkcích a u různých útvarů, proto máme přístup k celkem kvalitním informacím (viz. metodika z Těchonína nebo z Hygienických stanic co a jak na SARS-CoV-2). Ale to je jen náhoda, že jsme se zrovna takhle sešli.
-
REDDER
Příspěvek
od REDDER » 15.03.2020 15:09
S. PETRÁSEK: Jak říkám, špatná zkušenost... V tom případě je to pro Vaši oblast obrovský benefit.
Já celou situaci beru také trochu jinak - z pohledu zdravotnického záchranáře, potažmo člena JPO III. Nechci ani domýšlet následky zásahu naší či okolních jednotek. Problematikou VVN se zabývám celkem intenzivně, takže si troufám tvrdit, že aktuální dění vnímám jinak, než běžný člen JSDH. Stejně jako Vy.
Jak říkám, Váš první příspěvek mi prostě vyzněl jiným tónem. Jsem rád, že jsme si vše vyjasnili (tedy alespoň doufám) a přeji pevné nervy a bezpečně provedené zásahy Vám i Vaší jednotce!
-
papun
Příspěvek
od papun » 15.03.2020 16:20
A co říkáte třeba na toto:
V Královéhradeckém kraji pomůžou seniorům a méně pohyblivým lidem v době opaření proti nákaze COVID-19 dobrovolní hasiči. Lidem by měli pomoci s dovozem potravin, potřeb pro domácnost či obstaráním léků.
"Se starostou krajského sdružení dobrovolných hasičů Jiřím Orsákem jsem se domluvil, že vydá pokyn všem našim dobrovolným hasičům, aby začali ve svých obcích aktivně pomáhat lidem, kteří to potřebují nejvíce," řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Připomněl, že řada seniorů například neovládá mobilní telefon tak, aby jim jeho prostřednictvím mohl praktický lékař poslat e-recept.
V Královéhradeckém kraji se počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem oproti sobotě zvýšil ze sedmi na osm.
-
Kuba_T
Příspěvek
od Kuba_T » 15.03.2020 16:42
papun píše: ↑15.03.2020 16:20
A co říkáte třeba na toto:
V Královéhradeckém kraji pomůžou seniorům a méně pohyblivým lidem v době opaření proti nákaze COVID-19 dobrovolní hasiči. Lidem by měli pomoci s dovozem potravin, potřeb pro domácnost či obstaráním léků.
"Se starostou krajského sdružení dobrovolných hasičů Jiřím Orsákem jsem se domluvil, že vydá pokyn všem našim dobrovolným hasičům, aby začali ve svých obcích aktivně pomáhat lidem, kteří to potřebují nejvíce," řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Připomněl, že řada seniorů například neovládá mobilní telefon tak, aby jim jeho prostřednictvím mohl praktický lékař poslat e-recept.
V Královéhradeckém kraji se počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem oproti sobotě zvýšil ze sedmi na osm.
Podle mě to není moc rozumné. Vzhledem k situaci pominu to, že ksh chce zase někde rozhazovat pokyny a úkoly...
Můj názor je takový...
V současné situaci by se právě starší lidé měli stýkat s co nejmenším počtem lidí. Ideálně jen s jedním členem rodiny, který mu jednou za čas udělá nákup. Pro vlastní bezpečí seniora. Pokud bude dobrovolný hasič mladý člověk, nemusí na sobě nákazu vůbec pocítit. Dojde k chybě nebo k podcenění situace a průser je na světě.
Za sebe jako VJ můžu říct, že moje jednotka by se ničeho takového nezúčastnila. Pokud přijde podobný pokyn z vedení obce, bude i to na delší diskuzi.
-
papun
Příspěvek
od papun » 15.03.2020 16:59
Přesně jak píšeš. Nevím jestli je na členy JPO nějaká páka, aby je někdo donutil splnit nějaký pokyn. Služební poměr nemáme. na druhou stranu nevím co vše může nakazovat vláda v rámci stavu nouze.
-
Kuba_T
Příspěvek
od Kuba_T » 15.03.2020 17:05
papun píše: ↑15.03.2020 16:59
Přesně jak píšeš. Nevím jestli je na členy JPO nějaká páka, aby je někdo donutil splnit nějaký pokyn. Služební poměr nemáme. na druhou stranu nevím co vše může nakazovat vláda v rámci stavu nouze.
My máme s obcí mimo dohody o členství i dohody o činnosti, jako DPP. Pokud jsem v pracovním poměru, můžu práci nebo činnost odmítnout, pokud při ní hrozí ohrožení mého života nebo zdraví.
Pokud mi starosta řekne, že se to udělá, tak by se to holt udělat mělo. Na druhou stranu je potřeba brát v úvahu, že i členové jednotek mají svoje rodiny, rodiče a mnohdy i prarodiče.
Nejspíš bych to nechal na dobrovolnosti jednotlivých členů.
-
CzPeta
Příspěvek
od CzPeta » 15.03.2020 17:21
Nějaká páka? Vpodstatě žádná není, ale nevím jak ve vaší obci, ale u nás podepisuju papír, že na vyhlášení poplachu prostě udělám maximum proto abych vyjel. Osobně se k tomu stavím tak, že si rozhodně nebudu vybírat k čemu pojedu a k čemu nepojedu. Přijde vpodstatě žádost o pomoc a já ji neodmítnu a každej už si pak musí sám před sebou říct proč to vlastně dělá a proč je členem JSDH. Někdo si tam honí ego, někdo tam je kvůli adrenalinu a někdo protože chce pomoct... Já v tom mám jasno
-
Civilizátor
Příspěvek
od Civilizátor » 15.03.2020 17:28
Vystavovat členy jednotky úplně zbytečnému zvýšenému riziku, při rozvážení obědů, nebo vyzvedávání léků v lékárně, nebo co to jsou všechno za nápady, je naprostá hloupost. Až se nakazí, kdo pak bude jezdit k běžným událostem, když budou další stanice HZS v karanténě.
-
Hornet
Příspěvek
od Hornet » 15.03.2020 17:47
tatra805 píše: ↑14.03.2020 20:13
Před časem tady Edison založil tohle vlákno a docela logicky se ptal na to jestli už je nějaký oficiální pokyn pro JSDH . Spousta lidí se mu tady smála a posílala ho pro mouku . Teď už se nikdo nesměje a první pokyny jsou tady . Tak se nad sebou zamyslete než odpovíte .
Co jste dostali za pokyny? K nám na jednotku nic nedorazilo a na okolní také ne. Vím jen o pokynech pro HZS ale pro dobráky nic.
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“