Hasičské auto z ciziny
Nenašli jste vhodnou kategorii, nebo máte dotaz úplně mimo hasičinu?
-
Příspěvek od Marek » 22.11.2011 21:59
Tak jinak ... informace o tom jak nakupovat kvalitní techniku ze zahraničí na:
racingrescue@email.cz
V Čechách nelze "přestavět" pravostrané řízení na levostrané.Legislativa nedovoluje takový technický zásah do vozidla.
Jediná možnost jak přihlásit vozidlo s pravostraným řízením je:
1/ Žadatel o udělení vyjímky (vlastník vozu)musí doložit že bydlel na uzemí EU(min.185dní) odkud má vozidlo a odkud se stěhuje do ČR
2/ na vozidle musí být provedena úprava vnější osvětlení(asymetricky v levo),nepřímý výhled (zrcátka) na pravostraný provoz po komunikaci.
Samozřejmě pokud je vozidlo starší 8-mi let musí mít Typové schválení nebo Globální homologaci "Globálku" To je jediná OFICIÁLNÍ možnost jak přihlásit vozidlo z VB
racingrescue@email.cz
V Čechách nelze "přestavět" pravostrané řízení na levostrané.Legislativa nedovoluje takový technický zásah do vozidla.
Jediná možnost jak přihlásit vozidlo s pravostraným řízením je:
1/ Žadatel o udělení vyjímky (vlastník vozu)musí doložit že bydlel na uzemí EU(min.185dní) odkud má vozidlo a odkud se stěhuje do ČR
2/ na vozidle musí být provedena úprava vnější osvětlení(asymetricky v levo),nepřímý výhled (zrcátka) na pravostraný provoz po komunikaci.
Samozřejmě pokud je vozidlo starší 8-mi let musí mít Typové schválení nebo Globální homologaci "Globálku" To je jediná OFICIÁLNÍ možnost jak přihlásit vozidlo z VB
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Marek » 22.11.2011 22:59
Ano to je pravda,v Polsku a Maďarsku jde vozidlo s pravostraným řízením přihlásit bez problému.Tím získáte to že země původu nebude Velká Británie ale Polsko což nebude tak nápadné při peripetiích na STK a DI v případě že auto před přihlášením předěláte na levostrané. Háček je v tom že ve VINu vozidla je uveden údaj kde má auto volant.Samozřejmě dříve, za patřičný "bakšiš" byl tento údaj přehlížen.Ale po tom, co kvůli tomu zavřeli pár STK a vyhodili pár úředníků z DI ,nevim nevim jestli do toho někdo půjde.Aby jste pak nezjistili že místo Dennise v hasírně máte 300K díru v obecním rozpočtu.............
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 13.12.2011 13:19
1) Pokud by auto přišlo s polska s odtud platnými papíry na vozidlo s e levostranným řízením, pak nemá státní úředník ani STK jinou možnost, než tomu autu vydat TP a zařadit ho do evidence vozidel, co je zakódováno ve VIN je již v tomto případě bezpředmětné.
2) Důrazně všem zájemcům rozmlouvám pořízení Dennisu, neb na jakýkoli náhradní díl se čeká mnoho měsíců - v Praze s tím máme jisté zkušenosti - auta i několik měsíců kvůli ND stojí, vzhledem k tomu, že už mají svá lepší léta za sebou a jsou opravdu "vylítaná", stojí dcela často nebo se brakují jiné - záložní - Dennisy, což taky není ideální.
2) Důrazně všem zájemcům rozmlouvám pořízení Dennisu, neb na jakýkoli náhradní díl se čeká mnoho měsíců - v Praze s tím máme jisté zkušenosti - auta i několik měsíců kvůli ND stojí, vzhledem k tomu, že už mají svá lepší léta za sebou a jsou opravdu "vylítaná", stojí dcela často nebo se brakují jiné - záložní - Dennisy, což taky není ideální.
-
Re: Hasičské auto z ciziny
Příspěvek od František Král » 18.10.2019 07:25
Dobrý den,
mám tady takovou zapeklitou věc. Velmi dobrý známý ze zahraničí mi odkázal hasičský vůz, který měl jako sběratelský kousek a já teď vůbec nevím, co s ním mám dělat. Asi bych to chtěl prodat, ale nechci, aby to skončilo ve špatných rukou. V podstatě mám tyto možnosti, které mě napadly:
a) Napřímo to ode mě žádný kamarád nekoupí, to je vyloučené
b) Leda nějaký fanouškovský spolek, nebo něco podobného, proto se obracím na vás
c) Kamarád mi řekl, že jsou dnes už nějaké specializované firmy, které vykupuji auta všeho druhu a pak to přeprodávají zas dál. Hledal jsem na internetu a našel jsem třeba toto: https://zahotove.cz/ Neznáte to někdo? Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Dokázali byste mi poradit, jak s takovou věcí naložit?
Děkuji a hezký den,
František
mám tady takovou zapeklitou věc. Velmi dobrý známý ze zahraničí mi odkázal hasičský vůz, který měl jako sběratelský kousek a já teď vůbec nevím, co s ním mám dělat. Asi bych to chtěl prodat, ale nechci, aby to skončilo ve špatných rukou. V podstatě mám tyto možnosti, které mě napadly:
a) Napřímo to ode mě žádný kamarád nekoupí, to je vyloučené
b) Leda nějaký fanouškovský spolek, nebo něco podobného, proto se obracím na vás
c) Kamarád mi řekl, že jsou dnes už nějaké specializované firmy, které vykupuji auta všeho druhu a pak to přeprodávají zas dál. Hledal jsem na internetu a našel jsem třeba toto: https://zahotove.cz/ Neznáte to někdo? Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Dokázali byste mi poradit, jak s takovou věcí naložit?
Děkuji a hezký den,
František
-
Příspěvek od Ondra :-) » 18.10.2019 09:31
Co vím, tak některé sbory, zapůjčují svoji historickou techniku muzeím. Tam je technika vystavována a pokud si techniku chcete vzít na nějakou ukázku nebo tak, tak je to umožněno. Napadá mě konkrétně hasičské muzeum Kočí. Ale myslím, že budou i další taková.
-
Příspěvek od PatrikJosefus » 26.10.2019 15:09
Ahoj všem. K autům z ciziny bych měl jednu takovou dost velkou připomínku. Pokud už se rozhodnete brát auto z ciziny nezapomeňte že pokud jej chcete zařadit do IZS tak musí být vydán typový list o shodě nebo certifikát od TUPO s tím že to oodpovídá normám pro hasičské vozy z tuzemska. Jako velitel jsem před pár lety řešil tuto věc po bývalém veliteli který společně s vedením obce vozidlo nakoupil a zůstali jsme na mrtvém bodě. Vozidlo nebylo možno zařadit do IZS. s technickým průkazem a přihlášením na úřadě dopravy problém není. Ale na strojní službě vás pošlou se klouzat a vozem pak můžete kropit leda tak trávu před hasičárnou. Nemluvě o pojištění. Mám celkem dost negtivní skušenosti s jednou slovenskou firmou která zde inzeruje vozidla. Reklamace u nich nemožná, rešení problému žádné. Stálo nás to poté nemalé finance to dát do potřebných mezí tak aby vozidlo co se týče všech věcí bylo v pořádku. Stálo nás to jeden násobek hodnoty vozu a za tu cenu jsme mohli mít vozidlo z tuzemska naprosto v pořádku. Velká rada napište si do smlouvy/nebo to požadujte aby prodávající ručil tím že vozidlo bude možno zařadit do IZS a bude upraveno dle vyhlášek a mít typový list nebo certifikát.
-
Příspěvek od Radek Vojík » 26.10.2019 19:18
Poněkud drsný postup, dá se to pojmout lidštěji: http://www.hzslk.cz/234.5573-zarazeni-v ... uceni.htmlPatrikJosefus píše: ↑26.10.2019 15:09Ahoj všem. K autům z ciziny bych měl jednu takovou dost velkou připomínku. Pokud už se rozhodnete brát auto z ciziny nezapomeňte že pokud jej chcete zařadit do IZS tak musí být vydán typový list o shodě nebo certifikát od TUPO s tím že to oodpovídá normám pro hasičské vozy z tuzemska...
O jaké auto se konkrétně jednalo?
Zpět na „Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava