Životnost zásahových obleků a podmínky údržby
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
-
Příspěvek od David Horák » 21.01.2013 10:15
SIAŘ 47/2009. Způsob a podmínky používání a dobu životnosti OOP stanoví výrobce. Pokud výrobcem stanoveny nejsou, stanoví je zaměstnavatel na základě četnosti a závažnosti vyskytujících se nebezpečí, charakteru prováděné činnosti a s přihlédnutím k ochranným vlastnostem a orientační době životnosti OOP, uvedené v čl. 8. Orientační doba životnosti oděvu je 5let.Ale nedovedu si představit, jak by se každých 5 let kupovali nové obleky...
-
Příspěvek od Kůďa » 21.01.2013 22:36
Doplním Davida ... Ano životnost oděvů je 5 let. Můžeš je mít a používat déle, ale nesmí se nikomu nic stát. Takže nevím, jaký by měl být v tomto problém s výměnou. Lze si poradit.Nechat si u zřizovatele podepsat papír, že nové oblečení nekoupíá i když životnost prošla nebo ať zřizovatel koupí další oblečení do rezervy a toto nové oblečení budou mít hasiči v rezervě, ty to budeš mít podepsané, že si to vyfasovali a když se někomu nedej bůh by něco stalo, tak nikdo nebude zkoumat, jaký měl oblek na sobě, jestli nový nebo starý, budou chtít vidět, že hasič má vyfasované obleky a kdy a jakou dobu je mají. Toto je můj návrh. Ale domnívám se, že když to sdělíš zřizovateli, tak Ti koupí nové oblečení. U našeho zřizovatele si to nikdo nevzal na triko a mám z této stránky vše, co je potřeba. Ročně u oblečení utratím pro zařazené členy kolem 5O tisíc. Já to nekupuju najednou, abych nemusel dělat výběrka.
-
Příspěvek od Kůďa » 21.01.2013 22:46
pro P.S. ... S tou impregnací se obraťte na Vaše nejbližší HZS, jestli nemají pračku na zásahové obleky. Jestli mají, tak to dohodni, ať Vám je vyperou a zrovna naimpregnují. Poslední návr je koupit si speciální pračku a sušičku (ale bohužel cca 250.tis. Kč). U nás jsme to propočítali a věděli jsme, že pračku se sušičkou zn. Mielle na zásahové hasičské obleky máme zaplacenou za 3-5 let podle praní. Takže dám prát oblek s desinfekcí a pak dám impregnaci a pračka si to sama dávkuje a mám klid. Po vyprání hodím oděv do sušičky. A za 100 minut mám hadry vyprané a vysušené k použití. Takováto investice se nám opravdu vyplatila. A tyto pračky této značky používají u profi hasičů běžně.
Příspěvek od Sobiho » 06.07.2015 17:05
Ahoj, nám letos končila životnost obleků dle SIAŘ. Ale obleky jsou nepoškozené, neboť se jedná o záložní pro další družstvo. Tak jsem napsal výrobci DEVA FM a zeptal se na jejich životnost, odpověď jsem dostal obratem, že pokud jsou obleky nepoškozené můžeme je používat dál. Tudíž jsem prodloužil jejich životnost na dvojnásobnou délku tzn. 10 let s tím, že při poškození se musí ihned vyřadit. Do inventur a stavu výstroje jsem vložil e-mailovou komunikaci s výrobcem obleku, kterým prodlužujeme jejich životnost a ve střednědobém horizontu plánujeme obleky koupit až po uplynutí té doby, nebo v případě poškození a vyřazení, do té doby jsou ve stavu.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky