Čau kolegové,
jak už předmět napovídá, měl bych zájem o přeložení mezi bezpečnostníma složkama. Nikde jsem tuto problematiku v zákoně nenašel, ale slyšel jsem o nějakých "případech", chtěl bych znát nějaké podrobnosti.
Vystudoval jsem strojníka požární techniky v Chomutově a jsem členem výjezdové jednotky JSDH. Abych byl úplně podrobný, tak mám kurz zákl. odb. přípravy i strojničák, včetně ř.o. A, B, C - E a profesáku
Vzhledem k tomu, že situace ve složkách IZS je taková jaká je, nezbývalo mi nic jiného, než nastoupit do sl. poměru k Policii, protože tam zrovna lokálně na začátku roku nabírali. Ale doslechl jsem se, že je mnohem reálnější přestup k HZS ze služebního poměru, než z civilu.
Máte s touhle problematikou někdo zkušenosti? Přecházel někdo z Vás, mezi složkami bezpečnostních sborů?
Díky moc za případné info.
Zajda
Přeložení od PČR k HZS z.č. 361/2003.
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
-
Příspěvek od Kůďa » 15.11.2012 19:19
No, nevím,nevím .... v poslední době jsem neviděl u nás v kraji žádnou nabídku na volné místo a přitom se přibralo x lidí a bylo slavnostní vyřazení. To znamená, že je předepsaný nábor - kolik lidí za rok, tak je přijmou a pak jdou na základní výcvik a pak jsou přiřazeni k jednotkám. Proto si myslím, že přechod z civilu je jednodušší než přechod z složky do složky, protožen o to není nějak zájem. Výhodou máš jen to, že máš střední školu PO v Chomutově a profesák s ŘP C+E. Jinak to ostatní, co jsi si udělal jako člen JSDH, tak Ti je na nic. To se u HZS nepočítá a pokud budeš na nějakou takovouto pozici zařazen, tak si musíš udělat nový kurz určený pro příslušníky HZS. A strojničák u HZS platí 5 let a před koncem musíš jít na přezkoušení a platí Ti zase na dobu 5-ti let. Tak to prostě je.
-
Příspěvek od Jan Giertl » 28.11.2012 16:03
Ahoj,
já přecházel od PČR k HZS před šesti lety, ještě podle starého zákona, takže bohužel dle nové legislativy ti moc neporadím, ale už v kurzu NOV (a u PČR v základním kurzu) se mluvilo o tom, že se tyto základní kurzy sjednotí osnovách o učivu EU a podobných ptákovinkách, které jako státní zaměstnanci musíme umět (tzn. právní řád ČR, vědomosti o EU a tušim ještě o utajovaných skutečnostech a povinnosti mlčenlivosti bude učivo stejné - takový blok, a ostatní odbornosti bude mít každá složka svoje), ale podle mě to je stejně blbost, pač na kurz u HZS tě pošlou stejně na půl roku a tam se budeš učit tu EU tak jako tak (Zajíčku tebe ne, ty máš už NOV z Chomutova :)
Můj případ byl, že během jednoho roku jsem absolvoval 2x psych. vyšetření, 2x zdravotní prohlídku v nemocnici (oboje úplně stejné) jednou u PČR a podruhé u HZS, jiné byly akorát fyz. testy (ty teď sjednotil služební zákon). Z toho chápu, že přechod od jedné složky do druhé by se měl obejít bez těch druhých vyšetření a f(u psych. vyšetřeních akorát záleží, na jakou funkci by tě brali, u hasiče je to stejné, na strojníka bys musel jít znovu...)
Samozřejmě taky záleží, jestli ve vašem kraji nabírají, či je stop stav. Ale jako přechod mezi složkami lze a měl bys zůstat stále ve služebním poměru, tzn. odsloužená doba, čas do služební zkoušky, stejné služební číslo...
já přecházel od PČR k HZS před šesti lety, ještě podle starého zákona, takže bohužel dle nové legislativy ti moc neporadím, ale už v kurzu NOV (a u PČR v základním kurzu) se mluvilo o tom, že se tyto základní kurzy sjednotí osnovách o učivu EU a podobných ptákovinkách, které jako státní zaměstnanci musíme umět (tzn. právní řád ČR, vědomosti o EU a tušim ještě o utajovaných skutečnostech a povinnosti mlčenlivosti bude učivo stejné - takový blok, a ostatní odbornosti bude mít každá složka svoje), ale podle mě to je stejně blbost, pač na kurz u HZS tě pošlou stejně na půl roku a tam se budeš učit tu EU tak jako tak (Zajíčku tebe ne, ty máš už NOV z Chomutova :)
Můj případ byl, že během jednoho roku jsem absolvoval 2x psych. vyšetření, 2x zdravotní prohlídku v nemocnici (oboje úplně stejné) jednou u PČR a podruhé u HZS, jiné byly akorát fyz. testy (ty teď sjednotil služební zákon). Z toho chápu, že přechod od jedné složky do druhé by se měl obejít bez těch druhých vyšetření a f(u psych. vyšetřeních akorát záleží, na jakou funkci by tě brali, u hasiče je to stejné, na strojníka bys musel jít znovu...)
Samozřejmě taky záleží, jestli ve vašem kraji nabírají, či je stop stav. Ale jako přechod mezi složkami lze a měl bys zůstat stále ve služebním poměru, tzn. odsloužená doba, čas do služební zkoušky, stejné služební číslo...
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky