Pracovní poměr a výběrové řízení
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
Pracovní poměr a výběrové řízení
Příspěvek od Marek Přerazil » 19.02.2014 21:21
Zdravím pánové, potřeboval bych poradit ohledně výběrového řízení a mé dosavadní současné práce. Jde o to, že momentálně jsem zaměstnaný jako elektrotechnik a má práce mě baví, ovšem jako spoustu kluků, tak i mě to táhne směrem k hasičině a proto se mezitím na tohle povolání připravuji a chci se zeptat, když bych byl ve výběrovém řízení u HZS a podstupoval bych už fyzický psychologický a zdravotní test, tak jestli bych mohl současně pracovat u mé dosavadní práce a až pak, jak bych věděl výsledky, tedy jestli jsem to zvládl nebo ne, bych dal výpověď a nasoupil k hasičům. Je to takhle možné, že bych mohl vydělávat jinde do té doby, než nepodepíši smlouvu u HZS.. Děkuji za odpověď.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od sawuh » 19.02.2014 21:42
Já to měl jako ty. Nikdo v tom problém neviděl. Nebo možná viděl, protože mě nevybrali :-) Jinak bych si být tebou určitě prověřil pracovní smlouvu - výpovědní lhůtu a její podmínky a dotaz bych směřoval přímo na personální na HZS. Mně se vší velmi ochotně poradili.
-
-
Příspěvek od Matess » 20.02.2014 10:34
V pohodě můžeš procházet výběrovým řízením v tvé současné práci, ale při nástupu do služebního poměru k HZS už, to dá rozum, musíš být nezaměstnaný. Takže je to hlavně o domluvě se současným zaměstnavatelem, kvůli výpovědní lhůtě. Může se stát, že ti HZS neřekne s jistotou a v dostatečném předstihu, že tě berou a potom můžeš mít v současné práci problém rychle odejít. Já sem to měl tak, že jsem musel dát výpověď v práci, aby mě běžela zákonná dvouměsíční výpovědní lhůta. Přitom jsem ještě neměl ani psychotesty a zdravotní. U mě to jinak nešlo a najít za mě náhradu nebylo na jeden týden. Takže šup za současným zaměstnavatelem a domluvit se, že pokud by ti řekli v pátek,že tě berou od pondělí k HZS, jestli tě pustí.....
-
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Příspěvek od sawuh » 20.02.2014 11:12
Toto možná půjde ve větší společnosti, u malého soukromníka jen stěží. Ale vždy záleží na osobních vztazích. Já bych spíše volil cestu, jak jsem psal výše, přes personálním na HZS a s nimi se domluvit, zda jim nebude vadit tvůj nástup od data rozhodnutí tvého přijetí + výpovědní doba u stávajícího zaměstnavatele. Pokud bude, musíš se rozhodnout, zda to riskneš a podáš výpověď předem (a možná ani to nebude stačit).Matess píše:V pohodě můžeš procházet výběrovým řízením v tvé současné práci, ale při nástupu do služebního poměru k HZS už, to dá rozum, musíš být nezaměstnaný. Takže je to hlavně o domluvě se současným zaměstnavatelem, kvůli výpovědní lhůtě. Může se stát, že ti HZS neřekne s jistotou a v dostatečném předstihu, že tě berou a potom můžeš mít v současné práci problém rychle odejít. Já sem to měl tak, že jsem musel dát výpověď v práci, aby mě běžela zákonná dvouměsíční výpovědní lhůta. Přitom jsem ještě neměl ani psychotesty a zdravotní. U mě to jinak nešlo a najít za mě náhradu nebylo na jeden týden. Takže šup za současným zaměstnavatelem a domluvit se, že pokud by ti řekli v pátek,že tě berou od pondělí k HZS, jestli tě pustí.....
-
Příspěvek od Petr 71 » 20.02.2014 12:31
Já jsem měl také dilema. Měl jsem nastupovat v červenci, ale poslední testy jsem měl hotové až na začátku května. Tak jsem si nebyl jistý, jestli dát výpověď už v dubnu a riskovat, že pokud to nedopadne, budu bez práce nebo počkat až na výsledky a doufat v dohodu se zaměstnavatelem. Nakonec jsem zvolil druhou možnost a pustili mě. Ale pod podmínkou, že věc, na které jsem dělal, dotáhnu do konce, i když už u nich v té době dělat nebudu.
PS: V dnešní době, kdy už máme možnost si legálně přivydělávat např. na dohodu o provedení práce, tak současnou práci vlastně definitivně opouštět nemusíš. Jen tam už nebudeš zaměstnaný na trvalý pracovní poměr. Záeží na dohodě ze zaměstnavatelem.
PS: V dnešní době, kdy už máme možnost si legálně přivydělávat např. na dohodu o provedení práce, tak současnou práci vlastně definitivně opouštět nemusíš. Jen tam už nebudeš zaměstnaný na trvalý pracovní poměr. Záeží na dohodě ze zaměstnavatelem.
-
Příspěvek od Matess » 20.02.2014 13:11
Tak já jsem byl nucený vsadit všechno na jednu kartu. Buď zůstanu v debilní práci,která mě nebavila a nebo dám výpověď a budu doufat, že mě vezmou do služ. poměru. Měl jsem to o to lehčí, že mě to k minulé práci už moc netáhlo - pracoval jsem tam 7 let a žádný posun.... Mě tehdy HZS počkat nemohlo. V květnu začalo testové kolečko a 1.července nástup. A domluva byla úplně stejná. Když dám výpověď hned v květnu, odpustí mi pár dní,ale zaučím nového člověka grátis. Pokud mě nevezmou k HZS. Klasická dvouměsíční výpovědní doba a nashle :-)
-
Příspěvek od Marek Přerazil » 20.02.2014 18:48
Jasné chlapi, díky za informace. Plánuji to rozjet až tak za 2 roky k HZS, mezitím se budu připravovat jak po fyzické stránce, tak se budu snažit udělat co nejvíce kurzů, které se mi budou hodit, ať mám taky něco na papírech.
Tak uvidím, třeba mi to výjde. Pokud ne, tak budu pracovat spokojeně dál u mé dosavadní firmy. Momentálně mi o peníze nejde, takže se přikláním k práci, která splňuje moje očekávání, která mě naplňuje.
Tak uvidím, třeba mi to výjde. Pokud ne, tak budu pracovat spokojeně dál u mé dosavadní firmy. Momentálně mi o peníze nejde, takže se přikláním k práci, která splňuje moje očekávání, která mě naplňuje.
-
Příspěvek od Petr 71 » 20.02.2014 19:14
S kurzama to moc nepřeháněj. Méně je někdy více (přemotivovanost a následná zbrklost u mnohých uchazečů). Asi máš jako elektrotechnik v. 50/1978 Sb. alespoň §6 - to je super. Dále řidičák C nebo i E. U dobráků ani být nemusíš, ale dobré je vědět něco o autech a technických prostředcích. Hodně štěstí!
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky