Dobrý den. Předem se omlouvám za možná poněkud hloupé dotazy. Myslím že na většinu z nich znám odpovědi, ale chci se touto cestou ujistit, že se nemýlím. Musí mít jednotka obce kategorie JPO V CASKU, nebo jí stačí PSka? Jde o následující, a kdybych se v následujícím textu nějak mýlil, opravte mě prosím. Obec musí mít ze zákona zřízenou jednotku požární ochrany, v případě že jí nemá, musí si požární ochranu zabezpečit u některé jiné obce, která jednotku má. Zajímalo by mě, jestli se v tomto případě potom obce dohadují na nějakém finančním vyrovnání, jestli pak obec bez jednotky platí zaštiťující obci nějaký roční paušál, nebo platí za případné výjezdy na její území, nebo prostě jak se potom řeší finanční stránka věci.
Čeká mě totiž vyjednávání na obci ohledně nákupu novější CAS, stávající dosluhuje. Jsme jednotka kat. JPOIII, a chci být připraven na situaci, kdyby někdo navrhl ponížení jednotky na kat. JPO V v naději, že se tím vyhne výměně techniky za novější. Děkuji
Musí mít JSDH kategorie pět CAS?
Zákony, vyhlášky, nařízení a pokyny pro činnost jednotek.
-
Re: Musí mít JSDH kategorie pět CAS?
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 20.10.2021 08:37
Pětka nemusí mít CAS, pokud to vyloženě nějak nevyžaduje území obce, na kterém zasahuje (hodně velký stupeň nebezpečí apod.). Při zajištění PO jinou obcí se to řeší vyloženě dle dohody těch obcí, obvykle jde o roční paušál, ale je to individuální. Znám tři a všechny jedou paušálem... Více je tady na webu ve Vzdělávání, více hledej, včetně té minimální techniky: https://www.pozary.cz/clanek/238683-kaz ... tomobilem/
-
Příspěvek od Honza14 » 20.10.2021 09:13
Díky za rychlou odpověď. A jak zjistím, jestli by jsme v případě, že by jsme byli "degradováni" na JPO V měli mít tu CAS nebo ne? Kdo to určí?
A k těm paušálům. Určitě máte pravdu v tom že je to strašně individuální a záleží na domluvě mezi obcemi, ale stejně by mě zajímal jen takový hrubý nástřel, o kolik může ročně jít?
A k těm paušálům. Určitě máte pravdu v tom že je to strašně individuální a záleží na domluvě mezi obcemi, ale stejně by mě zajímal jen takový hrubý nástřel, o kolik může ročně jít?
-
Příspěvek od PatrikJosefus » 20.10.2021 10:39
Ahoj, a kdo vám řekl že půjdete z JPO III do JPO V? Tohle si nemůže jen tak někdo vymyslet. Kterou kategorií a jaká jednotka má a bude mít určuje požární poplachový plán kraje. Takže tohle si jen tak někdo nevymyslí. Změny navrhuje HZS kraje s schvaluje rada kraje. Když už teda. A né nikdo z obce.
Za mě k dobrákům Caska jednoznačně patří. Jako JPO III si můžete šáhnout na nějaké dotace a granty. Nejprve bych to projednal na obci. Ale určitě ne snižovat kategorií.
Za mě k dobrákům Caska jednoznačně patří. Jako JPO III si můžete šáhnout na nějaké dotace a granty. Nejprve bych to projednal na obci. Ale určitě ne snižovat kategorií.
-
Příspěvek od Honza14 » 20.10.2021 10:45
Ano ano, tohle já všechno vím, že s tím "ponížením" předurčení to není jen tak, že si to neurčuje obec. Chci být jen připravený, kdyby mi někdo ze zastupitelů řekl že na novější cisternu nejsou finance a když stará doslouží, tak se požádá kraj o ponížení do kategorie JPO V a cisternu potřebovat nebudete. Proto jsem se ptal, jestli i pětky musí mít CAS atd.
-
Příspěvek od papun » 20.10.2021 19:53
Chápu oč ti jde. Chceš mít nějakou slušnou CAS ve výjezdu a obec na to nemá prachy. My jsme několik let jako JPO III neměli CAS a nikdo to neřešil - jako z HZS. Pak se teda podařilo něco sehnat.
Tím chci říct, že pokud stará doslouží a bude nějakou dobu trvat než obec něco koupí, tak se z toho stresovat nemusíš, i když chápu, že tě to třeba bude štvát.
Tím chci říct, že pokud stará doslouží a bude nějakou dobu trvat než obec něco koupí, tak se z toho stresovat nemusíš, i když chápu, že tě to třeba bude štvát.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky