zařízení PRO/pak
Ze života jednotky i sdružení...
-
zařízení PRO/pak
Příspěvek od hasak » 29.12.2022 15:21
Ahoj. Vlastníte a používáte někdo ve své jednotce toto zařízení? K čemu konkrétně jej v našich podmínkách využíváte? Můžete PRO/pak doporučit? Zvažuji jeho nákup. Děkuji za odpovědi.
-
Re: zařízení PRO/pak
Příspěvek od lesnívíla » 30.12.2022 11:14
Za mě tedy, hodně peněz za hodně málo muziky. Slepá cesta jako byl kdysi IFEX. Na hašení osobaku zbytečně drahé, na průmysl slabé. Na hašení bytu těžké. Ale vycházím jen z videí a dokumentace k tomu. Vzduchomechanická pěna (OneSeven a podobné) se co se využítí pěny týče zdá jako lepší cesta.
-
Příspěvek od Jiří 18 » 30.12.2022 12:57
Ahoj hasak, kde začít, jsem ze Středočeského kraje u HZS PRO/pak máme, za tu dobu co ho máme, jsme ho použili jednou a to když hořelo auto, prohořela nádrž a vytékalo PHM, na to jediné to tak nějak je, jinak jak píše kolega výše, za hodně peněz málo muziky. Jediná výhoda je, že strojník nemusí dělat pěnu z auta. V našem kraji to začalo propagovat hlavně HZS Beroun ty jsou schopný ho použít úplně na všechno skoro, pak jen vidíš D5 požár auta, auto uhašený, ale dálnice stojí dál, než se uklidí pěna, prostě za mě do nějaké fabriky je to přínos, ale pro hasiče to zas tak velký přínos není, ano ušetří to nějakou práci, ale používat pěnu na vše jak se v poslední době rozmáhá mi projde jako blbost. V základním kurzu nám říkali pěna hlavně na hašení kapalin, když vidíš na videu jak hasiči pění autobus tak je ti trochu do pláče kam jsme to dopracovali.
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 30.12.2022 14:51
Žádné zařízení nepřekoná dobře vycvičeného hasiče s turboproudnicí a hadicí C/42. Investujte do výcviku, čas i ty peníze, třeba na cesty do FO kontejnerů...
- Filip Foukal
Příspěvek od Filip Foukal » 30.12.2022 22:27
Tohle číst, je jak návrat do devadesátek, kultura hašení žádná, zmácháme to hektolitrama vody, to bude paráda :D
Ne, vážně, propak je pecka zařízení, drobné požáry, kde nechceš kontaminovat špinavou vodou všechno v okolí, ať už od kapalin nebo hořících plastů, požár auta, bordelu v kůlně atd., tak na to přesně je to super. Úspora pěnidla, úspora vody, nezasviníš čerpadlo a hadice od pěny kvůli drobnýmu zahoření.
A já když vidim, že je autobus od pěny namísto 20 kubíků smradlavý vody tekoucí po silnici, tak naopak jásám, že jsme o krok vpřed. Možná by to chtělo kouknout krapet do světa a nemyslet si, že u nás hoří víc a jinak ;)
Jinak existují i proudnice s přisávací nádobkou na pěnidlo, doporučuju zkouknout nějaký videa a inspirovat se.
Ne, vážně, propak je pecka zařízení, drobné požáry, kde nechceš kontaminovat špinavou vodou všechno v okolí, ať už od kapalin nebo hořících plastů, požár auta, bordelu v kůlně atd., tak na to přesně je to super. Úspora pěnidla, úspora vody, nezasviníš čerpadlo a hadice od pěny kvůli drobnýmu zahoření.
A já když vidim, že je autobus od pěny namísto 20 kubíků smradlavý vody tekoucí po silnici, tak naopak jásám, že jsme o krok vpřed. Možná by to chtělo kouknout krapet do světa a nemyslet si, že u nás hoří víc a jinak ;)
Jinak existují i proudnice s přisávací nádobkou na pěnidlo, doporučuju zkouknout nějaký videa a inspirovat se.
-
Příspěvek od lesnívíla » 31.12.2022 09:50
Videa jsem viděl, viděl jsem propagační materiály, laboratorní zkoušky. Mě to nezaujalo. Pokud to do práce koupí, používat to budu, když ne svět se mi nezboří. K dobrakum bych to nechtěl.
Jak jsem říkal lepší směr ohledně pěny se mi zdá one7.
Kultury hašení se dá dosáhnout i s vodou.
Jak jsem říkal lepší směr ohledně pěny se mi zdá one7.
Kultury hašení se dá dosáhnout i s vodou.
-
Příspěvek od Jaroslav Kroupar » 31.12.2022 17:17
PRO pac máme ve výbavě také, je připraven na prvotní použití hašení pěnou či smáčedlem. Využíváme kompletní D program. Za mě velká výhoda v ovladání průtoku a příměsy samotným hasičem. Žádná prodleva ve změně pěnění a kvalitě pěny od samého začátku použití, oproti nastavení v CAS a dopravě směsy na místo použití, Zvlášť pokud strojník nevidí na místo aplikace. Úspora pěnidla, odpadá zanesení pěnidla do armatůr CAS. Hlavně u JSDH vydím výhodu. Přiznejme si jak často se pěna používá a kdo s ní cvičí.
-
Příspěvek od hasickarlos » 31.12.2022 21:51
Jako nejpřínosnější bych viděl Pro Pak v různých specifických provozech u jednotek HZSP, kdy je možné použít pěnu i při zásahu z nadzemního hydrantu, když zasahujete daleko od CAS. Z tohoto důvodu jsem ho nechal pořídit i pro náš HZSP. S One Seven bych ho asi nesrovnával, protože pořizovací cenou jsou tyto dvě zařízení někde ůplně jinde a jako standartní výbavu prvovýjezdových CAS u HZS a JSDH bych ho asi taky nepořizoval.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz