Příspěvek
od Mirek Steinz » 12.05.2008 15:21
Budoucnost
Zdravím kolegy,
s většinou názorů souhlasím. Technika v některých jednotkách je opravdu kritická. A nejhorší na tom je, že některé obce to sami ani nemůžou díky novým a novým vyhláškám utáhnout.
Vím, že to co teď budu psát někerým z vás bude připadat divné, ale je to tak.
Jsem zastupitel obce s cca 495 obyvateli a funkcionář SDH a člen JPOIII (okres Mělník ) s cca20 výjezdy ročně, za těch pár let co prohlížim tyto stránky jsem usoudil, že ještě před rokem jsme byli na žalostné úrovni: měli jsme stařičkou Cas 16, zasahovali jsme v PSkách a starých gumákách. A to jsme nebyli jediní s takovou technikou či vybaveností.
Naštěstí jsme cca po 5 letech dostali od vojáků nového Cas 25 š 706 rthp, kterého jsme sami za pár tisíc repasovali, Stařičkou Cas16 jsme prodali a do zálohy si pořídily ještě jednu Cas 25 š706 RTHP.
Nejsou to nové cisterny , na ty nemáme a těžko někdy mít budem, ale už teď k nám k požárům jezdí Sbory co mají Velké cisterny a sídlí cca 20km od požáru a pocit to pěkný teda není, když na ně koukáte ze základny.
Je my známo, že co se týče zásahových oděvů, měli by jsme dát přednost kvalitě před kvantitou, ale na kvalitu nemáme.
Nyní mame tedy 2x Cas25 š 706
Gaz 69
3xPs12
2x Ps8
1x motorová pila
7x Dýchací techniku
Většina členů už má zásahové boty (Zeman)
A zásahové komplety Zahas Economy zatím 3x
další podle ropočtu, pač bych radši Firemany
A přilby Kalisz
A stejně jsme se vybavenosti některých jednotek pouze a konečně přiblížili
Ale u většiny jednotek vše záleží na rozpočtu. Koukáme na každou korunu, různě kalkolujem aby nákup byl co nejefektivnější a myslím si že takto to dělá většina jednotek aby vůbec mohli vyjet.
Už teď je my blbe vysvětlovat některým členům že komplety a helmy na ně vycházejí až za 2 roky, ale to je realita.
Rád bych taky nějak prosadil ,aby např. kraj přispíval na řidičské oprávnění skupiny C, protože jinak za Xlet budem muset jezdit k zásahu osobákama, protože každý na řidičák mít nebude.
A co se týče zaměstnavatelů, to je taky problém,např. náš velitel je řidič kamionu a refundace pro jeho zaměstnavetele by nepokryla ani polovynu jeho denního výdělku.
Já osobně mám z budocnosti strach, jestli teda nenastane nejaký ten zlom.
Je my upřímně líto jednotek kreré jsou v situaci ve které jsme kdysi byli mi, není to nic příjemného řešit peníce, když víte že to potřebujete a nemáte na to.
A proto vám přeji pevné nervy. Mi je taky ještě pár let budeme potřebovat.
Pokud tu mám nějaké chyby tak sorry.