Služby VPO pro Hasiče???
-
Příspěvek od Radek Svoboda » 12.05.2008 15:21
Ve vyhl 226. /2005 Sb. je stanoveno minimální vybavení jednotek p.o.
RZA tam není, tedy nikdo nedostane dotaci na takové auto, kolik se jich prodá do roka? Kdo si ho může koupit ? Neruší se u prof. sborů? Nebyl vývoj takového vozidla je vyhozením peněz? To auto bude všem časem malé, nevyhovující, bude těžké , tedy bude špatně brzdit, nepotáhne, plochy výstražných světel se mi zdají směšně malé. Prostě jste ťápli vedle. Ale to se to ťape když to SH zatáhne.
Odpověděl jsem Vám, prosím o odpovědi na mé otázky, napsal jsem jich dost. Také se připomenu.
-
Příspěvek od Petr Slavíček » 12.05.2008 15:21
nevím kolik se těchto vozidel prodá do roka, ale jedno to nebude
ne všechny vozidla jsou kupována pomocí dotací
stran KEB-EGE určitě tento projekt nebyl vyhozením peněz
auto prosím nebobtná ,aby bylo časem těžké
je to vozidlo s maximální hmotností 3,5t (-5% rezerva)
proč bude špatně brzdit???proč nepotáhne??pokud bude dostávat předepsaný servis nevidím důvod proč by toto mělo nastat
plochy výstražných světel jsou takové, jak žádá vyhláška a pokud někdo s potencionálních zákazníků bude cítit potřebu jiného provedení bude mu splněno (viz.fotokoláž ve fotogalerii článku číslo 5 žije)
a prosím odkud máte informaci že SH co si zatáhlo??
zdůrazňuji, že veškeré náklady spojené s tímto projektem jsou v režii KEB-EGE
doufám že jsem odpověděl dostatečně a srozumitelně
prosím koukejte na toto vozidlo jako na možné řešení a styl práce pro hasiče nevím kolik firem tu v čr používá systémy uchycení výbavy roletový systém apod.,které používáme u nás? o jejich kvalitě já za svojí osobu nepochybuji
a pak se zeptám viděl jste vy osobně toto vozidlo??
předem všem se omlouvám za svoji češtinu
-
Příspěvek od Josef Herout » 12.05.2008 15:21
VPO je organizace z dob před listopadem 1989. Odrbat hasiče, na skladě nic, dodací lhůty jako na automobil Spartak. Doporučuji pro hasiče ústeckého kraje Hasičské obchodní centrum v Teplicích. Vlídné chování, dodací lhůty minimální a ta ochota., příjemné prostory atd.
Více na www.hoc-teplice.cz
-
Příspěvek od Petr Juříček » 12.05.2008 15:21
Já mám s výzbrojnou špatné zkušenosti.Na přilby Gallet v akci jsem čekal 3 měsíce a pak jsem přešel jinam.Solidní jednání je u Sanexu ,dobré ceny,Deva,Pyros, Zahas a jiní.Do výzbrojny už asi nikdy.je to škoda,kazí si zbytečně jméno a ztrácí zákazníky.Petr
-
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
U VPO jsme si v lednu objednali Survivorky... Doposud je nemáme. Cituji - "paní co to měla na starosti onemocněla a paxe na to zapomnělo".
-
Není pravdou, že VPO obdržela v minulém roce od SH ČMS mimořádně 15 mil. Kč, jaký je zisk VPO ? Kolik přineslo do rozpočtu SH ČS?
Prosím i za odpovědi na mé předchozí otázky.
Vozidlo prostě nebude brzdit protože bude na hranici celkové hmotnosti, asi víte, že naložené brzdí hůře než prázdné či poloprázdné. My též máme rza vybavené a postavené jako "hotové", ale když se kupovalo, tak nebylo možno koupit zachycovače airbagů, umělé klíny, chrániče při vyrážení oken atd. Též dojde k výměně nůžek, protože se mění vozidla a je třeba mít nástroje, které mají větší čelisti a větší sílu, ale také větší váhu. Kg ke kg ....(a hasiči přiberou).
Vozidlo jsem neviděl. Uchycení nářadí mne zaujalo hned na první pohled, nechtěl jsem ho hodnotit, právě proto, že jsem ho neviděl.
Byl jsem v Hanovru na veletrhu, ale rza tam snad nebylo ani jedno, to asi něco naznačuje. (možná, jsem ho jen přehlédl)
Vás osobně si vážím, už jen proto, že hájíte svou věc, jste jediný, kdo se dokáže pustit do diskuse, ani nevím jestli jste zaměstnanec výzbrojny. Proč se někdo z vedení výzbrojny již dávno nezeptal hasičů: " co by ste od nás chtěli ?" .
-
Příspěvek od Mirek V » 12.05.2008 15:21
nechtěl jsem do téhle diskuze vstupovat, ale přece to udělám.
Petr Slavíček není zaměstnancem VPO.
RZA postavila a skutečně financovala firma KEB-EGE. Ne VPO.
O užití RZA má každý jiný názor, ale nějaké zákazníky si asi najde.
Firma KEB-EGE se "pouze" snaží využít sítě VPO k prodeji svého auta. Nemá hasičské obchodní oddělení, proto VPO.
Na většinu Tvých otázek Ti musí odpovědět (nebo aspoň by měl) někdo z vedení SH ČMS. (Vím dobře, jak to je)
S tvými názory na VPO ve většině souhlasím...... A ve většině bohužel i s SH ČMS........
Sám jsem VPO P. Slavíčkovi rozmlouval, má na to jiný názor.....
Ale P. Slavíček je člověk, který se snaží naslouchat názorům hasičů.
A to beru.
-
Příspěvek od Vladislav K. » 12.05.2008 15:21
S Výzbrojnou máme spíše špatné zkušenosti.Je škoda,že když si něco od nich objednám,tak oni veškeré zboží musí hnát přes Prahu.To znamená,pokud to nemají v Praze,tak to musí objednat teprve oni a pak zboží posílají do dalších poboček VPO.Kdyby to šlo rovnou z VPO k dodavatelům,bylo by to určitě jinak.Ale nechci nějak ublížit VPO.Ono když si vezmete,mi jsme v loňském roce objednali přes obchod X-flame.cz dvoje obleky.Od Listopadu do Února jsme museli čekat,protože firma DEVA nešila.Takže nevím co si mám o tom myslet.Potřebuji obléct kluky a oni nešijou.Takže jak se má potom zachovat VPO u které tyto obleky mám objednané a ona firma nešije?
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:21
ta firma je pripad sama pro sebe , ale musim souhlasit s Radkem, RZA jsou dnes prekonane, zbavuji se jich i v sousednim Nemecku, vzdy je to auto pretizene (maji to vetsinou na VW), nejede to, nebrzdi to, kvuli vaze se to spatne chova pri jizde na silnici zejmena na mokru a v zime a stejne za tim musi jet druhe auto . Sami mame na stanici jiz vyrazeneho RZA Patrola a byly s nim a jeho vahou problemy uz od sameho pocatku. Pred tim jsme meli Tatru 623 a to same, tezke, nezatacelo to, problem zastavit, malo mista apod. JJS
Příspěvek od » 12.05.2008 15:21
V německu se RZA /VRW/ nezbavují,pouze je mají jinak koncipované a taky mají jinačí systém výjezdů.Také u některých sborů kombinují VEA 1 +RZA 1,ELW 1+VRW 1 nebo VEA+TA /ELW+KRF /.Zírali by jste jaký mají auta a jak to mají vybavené.Mitsubishi L200,OPEL Monterey,Range Rover,Land Rover,MB G280 pak Sprintery 100x jinak.Taky mají ještě tzv. First Responder je to něco jako naše RLP ale hasičská.Jen si prošmejdi net.
Jo a k té VPO je to moloch pozůstatek minůlého systému-nepružná,nekoncepční a drahá.
-
Příspěvek od Petr Slavíček » 12.05.2008 15:21
Ahoj posílal jsem ti nabídku na bedny ale email mi to vrátilo??
co se to děje??
Slade
-
Příspěvek od Miloš Kříž » 12.05.2008 15:21
Máte naprosto chybný informace. Dlužíme SH ČMS 1 mil. Kč, toť vše.
Krizový management je ve VPO tři měsíce a již máme velmi dobrý výsledky v interních procesech, ale i ven především v komunikaci s hasiči. Informace, které nyní z VPO jdou jsou jasné a pravdíve, pokud se opravdu zajímáte, tak se k nim i dostanete.
K autu: zúčastněnte se nejprve předvedení auta a požádejte o svezení, budete překvapen stejně jako já.
Máte.li zájem o další informace, kontaktujte mne přes sekretariát.
M. Kříž, GŘ VPO
-
Příspěvek od Zdeněk Vocásek » 12.05.2008 15:21
Také s Výzbrojnou máme špatné zkušenosti a již delší dobu od Výzbrojny nebereme.
Kdo je trochu zasvěcen do obchodu s prostředky PO a vybavením jednotky je na místě kontaktovat výrobce požadovaného zboží, který má cenu nižší než výzbrojna a to je kámen úrazu. Výzbrojna se v prvé řadě musí snažit jednat o ceně s výrobci, aby si zajistila stejnou cenovou hladinu.
Dnes obec ve smyslu zřizovatele šetří každou korunu a jestli Výzbrojna chce vše stavět na tradici, kdy trh byl jen o Výzbrojně tak tomu je dávno konec, protože schopná konkurence tu je a není ji málo.
Další věc je již zmiňovaná doba dodání, která je dosti dlouhá a předpokladem Výzbrojny by mělo alespoň být, že přijedu a také si hned odvezu. Já osobně upřednostňuji kontakt s výrobcem (mail, telefon), kde si objednám a doveze mi zboží zdarma přímo na stanici a o operativně max. do týdne a nemusím se vláčet do výzbrojny, kde mi řeknou, že zboží není skladem a ať si přijedu za měsíc což pro mě je časově náročné a zcela nevyhovující.
Jistě Vám také Výzbrojna v elektronické podobě doručila před 14.dny úžasné slevy, kde Vám nabízí např. vycházkové sako za 150kč, ale už vám neřeknou že velikost je XXL nebo S a mají jen 45kusů a sako je ušité pomalu z látky na „modráky“.
Výzbrojna se musí naučit bojovat o zákazníka a vytvářet přijatelné cenové prostředí a kvalitu výrobku pro odběratele, což stále neumí.
-
Krizový management je ve VPO tři měsíce a již máme velmi dobrý výsledky v interních procesech, ale i ven především v komunikaci s hasiči. - super věta jen mi to nic neříká, ale je fakt pěkná.
Proč nenapíšete náš hospodářský výsledek za rok 2007 činil tolik a tolik, proto a proto. Plán na příští rok je ..... . To by bylo otevřené a pravdivé. Jaké byly výsledky za poslední 3 roky? Jak dopadlo Vaše jednání s konzorciem firem, které Vám nabízelo zásahové obleky ?
Proč se stále držíte Devy, která Vám za zády prodává všem kdo ji o to požádá?
Omlouvám se ale na sekterariát se obracet nebudu. Výzbrojna by měl být podnik dobrovolných hasičů, ti by neměli nakupovat nikde jinde. Nezbývá Vám položit si otázku proč nakupují jinde? Když na ní naleznete odpověď, máte napůl vyhráno.
-
kdy za vas nakup za obecni protredky neziskate slevu, ale cast vasich obecnich prostredku je poukazana na okresni SH CMS, coz se take v obci spatne vysvetluje - vis starosto, on ten nakup bude drazsi, protoze cast nasich penez skonci na uctu zajmove organizace, nebo to uz tak neni? JJS
-
mel jsem v praci kontrolu z Financniho uradu a jelikoz jsem mel na starosti telefony od byvaleho Eurotelu (02) musel jsem prokazovat jak jsem nalozil s benefit body, ze jsem si zato nekoupil nic domu, ale ze naopak vyuzil body na nakup dalsich telefonu pro firmu, totez i s benefity za PHM, nemelo by byt tady neco podobneho, aby to nebylo zneuziti sverenych prostredku? JJS
-
Příspěvek od Ing. Ján Chlebo » 12.05.2008 15:21
Přečetl jsem si tady jednotlivé příspěvky, které se týkají VPO. S převážnou většinou příspěvků lze souhlasit a pokusím se svými názory přispět také trochu do diskuse. Velice zajímavý příspěvek je pana Kříže, který je pravděpodobně krizovým managerem, má něco řešit, ale je v pořadí zase jen dalším "hasičem" problémů, kterému je dán čas cca jeden rok a pak budeme instalovat dalšího "hasiče", chcete-li dalšího krizového managera a budeme čekat další rok. A co dál, přijde snad další?Takto se táhne od roku 2000. Kde jsou ti tzv. odborníci, na které stále čekáme 7 roků? Nebo máme jen kámoše, kterým různě přidělíme teplá místa? V zápise z hospodářské rady se dočtete, že pan Kříž členy informoval o výsledcích za rok 2006 takto: "proti předchozímu roku., ztráta po rozpuštění rezerv, opravných položek a odložení daně činí 3,1 mil. Kč". Proč nesdělil, jaký byl hospodářský výsledek z obchodní činnosti? To je totiž základní měřítko výkonnosti firmy. To, že ve VPO došlo v roce 2006 k propadu tržeb o 66 mil. Kč, ukazuje na nedobrý stav. Přitom již při hodnocení výsledků za rok 2005 zjistila hospodářská rada, že hospodářský výsledek byl splněn jedině díky prodeji nepotřebných nemovitostí. Náklady nebyly v souladu s dosaženými výsledky z běžné činnosti. Zajímavý je rovněž úryvek ze zprávy starosty na sjezdu: "Udělali jsme hodně pro dobro věci, uvědomujeme si však, že je nutno všechny činnosti Výzbrojny požární ochrany v krátké době výrazně zefektivnit. Vytvořili jsme však reálný základ pro další období ekonomické prosperity celého hasičského holdingu." Takže za rok a půl se dozvídáme, že propad tržeb je 66 mil. Kč. Kdo tedy lhal delegátům sjezdu, že odpovědní funcionáři vytvořili reálný základ pro další období ekonomické prosperity? Citace pana Richtra z Alarm Revue v roce 2005: "Zavládla v nich (poz. firmách) potřebná ekonomická stabilita. S výsledky práce akciových společností Hasičská vzájemná pojišťovna a Výzbrojna požární ochrany i našeho hasičského vydavatelství Fire Edit, společnosti s ručením omezeným, můžeme být vcelku spokojeni." Takže podle této citace je vše v pořádku. Ale ono není! a ani nemůže být!
O čem tady byla zatím diskuse si myslím, že neřeší pravé důvody současného stavu. Všechno, co je v příspěvcích, jsou jen důsledky, nikoli příčiny, které zůstávají neodhaleny.Dle mého názoru jsou to tyto příčiny:
1. Na jedné straně bombasticky z titulních stránek hasičského tisku vedoucí funkcionáři vykřikovali, jak se zvýší u HVP objem pojistného. Jaká je skutečnost. Od vzniku pojišťovny do konce roku 2000 byl čistý meziroční průměrný nárůst pojistného 32 mil.Kč. Od roku 2000 do roku 2005 tento meziroční nárůst činil jen 18 mil. Kč. Dokonce podle předběžných výsledků ČAP je meziroční nárůst pojistného v letech 2005-2006 jen!!! 2,6 mil. Kč a u životního pojištění nastal dokonce meziroční pokles! . A toto se vydává za úspěch? Dělají z lidí hlupáky! Navíc se ročně provádí "bezpracná" valorizace starých poj. smluv, které byly získány z dřívějšího období! Je skutečně tento výsledek tak výborný??? Není!!! Zisk, který je rovněž předkládán za úspěch rovněž není tak jednoznačný. Proč? Když je progresivnější nárůst pojistného, tak proti tomu musíte ze zákona intenzivněji vytvářet příslušné rezervy. To je normální v počátečních obdobích pojišťovny nebo během zavádění nového produktu. Jestliže do roku 2000 byl roční nárůst 32 mil Kč, proti současnému období 2,6 mil. Kč, tak to umožňuje rozpouštět rezervy, které tak plynou do výnosů potažmo vykazuji zisk, aniž jsem ve skutečnosti něco zlepšil. V tomto případě je to naopak. Proto to nelze chápat za úspěch. To by museli v příslušných orgánech sedět lidé, kteří tomu rozumí. Až na pár výjimek, tam prostě nejsou.
2. VPO je úzce propojena s HVP, tudíž špatné hospodaření VPO jednoznačně ovlivňuje výsledky HVP. Proto v minulosti vznikla První hasičská, kde byl záměr tyto vzájemné a v podnikání možné vlivy eliminovat. Bohužel, nikoli ekonomicky, ale hlavně politicky do toho začali mluvit lidi, kteří o řízení podniku nemají ani páru. Když později zjistili (a mám to z několika zdrojů, že to zjistili), že to byla dobrá myšlenka, bylo již pozdě, poněvadž již nebylo politicky možné přiznat chybu. A tak se to celou dobu neřeší, ale jen flikuje a hledá se nějaký ten nepřítel. To je totiž snadnější.
3. Flikování znamená, že se jednak nepochopitelně odprodala slovenská část VPO, což pro VPO neznamenalo vylepšení hospodaření, jak je ve stenozáznamu sjezdu, ale naopak vysoké zatížení, neboť touto transakcí VPO ztratila nemalé hotovostní prostředky (cash), které musela vynaložit na úhradu daně a tím ztratila prostředky na nákup zboží.
4. Dalším flikováním je, že se ve VPO postupně snižuje základní jmění a proti tomu se vyvádějí nemovitosti, které jsou prodávány, neboť dle mého názoru je to proto, že HVP potřebuje, pokud má naplnit prohlašovaný rozvoj, tvořit rezervy v předepsané skladbě, přičemž největší důraz je kladen na hotovostní finanční prostředky. Kromě toho bylo zahájeno první vyplácení životního pojištění a na to jsou potřeba také hotovostní prostředky. Přitom převody nemovitostí však nejsou zadarmo, ale stojí další a další peníze.
5. Těmito transakcemi se tak musí VPO zákonitě dostávat do problémů s nedostatkem finančních prostředků, které si sama většinou paradoxně nezpůsobuje, ale způsobují ji to dle mého názoru její akcionáři svými nesystémovými a nevhodnými rozhodnutími, za která by měli nést odpovědnost.
6. Bohužel, nikdo nechce pojmenovat problémy přímo. Myslím si, že dříve nebo později, pokud má HVP prosperovat a rozvíjet se, nebude do budoucna možné zabezpečit rozvoj bez finančních prostředků nebo podobným flikováním.Takový je podnikatelský zákon a kdo jej nectí, tak nemá co ve funkcích, co dělat. Jen poznámka. V roce 2000 byla zahájena diskuse s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. Banka byla rozvoji HVP nakloněna, vyhodnotila spolupráci jako perpektivní. Probíhala vyjednávání, která po personálních změnách bohužel skončila a nikdo neřešil další perspektivy firmy. Je to škoda, protože dnes by byla HVP někde jinde, než je dnes.
7. Převážná většina velkých zakázek dnes nejde přes VPO, ale přes různé spřátelené firmy. Důvody si můžete domyslet. Konečně někdo to v diskuzi již uvedl.
8: Neustálé změny ve vedení VPO znamenají pro dodavatele nejistotu v tom, jestli vlastně je to ten správný ředitel, který aktuálně vyjednává nebo to je ředitel, kterého za 14 dní odvolají a začnou další a další nová jednání. Nevím, jestli si to naši zástupci, kteří spravují náš majetek vůbec uvědomují.
9. Finance, které končí v SH ČMS ve výši 3+2 mil. Kč, by měly být určeny pro hasiče, kteří zabezpečují výkon služby a ne někde na kafe. Vedle toho dle mých informací HVP platí SH ČMS cca přes 10 mil. Kč na nájemném, přitom podle obvyklých cen by měla platit jen 5-6 mil Kč. Takže za 7 roků skončilo na účtech SH ČMS cca 30-35 mil. Kč. A co na to akcionáři? Je to výsledek dobrého hospodáře?
Takto by se dalo pokračovat. Ale asi to nemá smysl. Když je lidem jedno, že "správci hasičského pokladu" jim říkají to co se momentálně hodí k udržení koryt a neříká se hlavně pravda, lidé mlčí nebo se nechtějí zeptat jak hospodaří se společnými prostředky, tak se s tím vážně nedá nic dělat.
-
Příspěvek od KORDULOVÁ Květoslava, PhDr. » 12.05.2008 15:21
Dobrý den, reaguji na Vaši připomínku k nabídce sortimentu v akci Velký jarní výprodei, který VPO pořádá již třetím rokem. Současně s nabídkou šlo i upozornění, že je množství i velikostní sortiment velmi omezeny.
Není nic neobvyklého, že ve výprodeji je zboží okrajových velikostí, omezený počet atd., což je normální trend u všech výprodejů, se kterými se na trhu setkáváme. U jiných obchodních společností to veřejnost nevnímá jako něco zvláštního, ale naopak, kdežto v případě VPO je to předmětem kritiky, což ve mě vyvolává přísloví "když chceme vlka bítt hůl se vždy najdeme", z čehož plyne, když všichni po ní kamenem, tak já balvanem.
Ohledně stejnokrojů, které jsou ve výprodeji, je to zarážející, že dosud jsou v jednotkách používány, prodalo se jich velké množství a když jejich prodej končíme výprodejem, tak jsou předmětem kritiky. Předpokládám, že kdyby byly na skladě v potřebných velikostech a množství, tak by se jich prodalo za tuto cenu velkém množství a autor by je pro jednotku rád nakoupil, ale protože nejsou, tak se o nich vyjadřuje negativně, což mě docela mrzí, protože zrovna s okresem Nymburk máme velmi dobrou spolupráci.
Přeji příjemný den Květa Kordulová, VPO, marketing
-
Příspěvek od KORDULOVÁ Květoslava, PhDr. » 12.05.2008 15:21
V oblasti sponzoringu požárního sportu, společenských akcí (např. oslav výročí) pořádaných OSH, SDH, věnuje VPO každoročně nemalé finanční prostředky na podporu těchto akcí, v posledních dvou letech zejména formou věcného plnění. Řádově se tyto příspěvky pohybují kolem 250 tis. Kč ročně, převážně na akce SDH.
Další forma podpory činnosti SDH jsou marketingové akce: slevové akce (např. zboží pro požární sport, výprodeje), bonusy k nákupům (trička, čepice, šle, hadice), vánoční akce (pouze pro SDH – vybavení pro požární zbrojnice).
Ohledně Libereckého regionu, podpora dobrovolných hasičů a zejména mladých je na velmi dobré úrovni, protože jedna z našich nejlepších vedoucích je paní Libuška Čálková, která je nejen dobrovolný hasič, kde má na starosti práci s malými hasiči, je rozhodčí, ale snaží se získávat i věcnou podporu pro jejich činnost a VPO se na ní významně podílí.
Nemůže sbor očekávat, když zná adresu VPO jen, když pořádá akci, že budeme sponzorovat jeho akce. Spolupráce musí být oboustranně výhodná. V případě, že sbor, u nás běžně nakupuje, jeho akce je ze strany VPO podpořena.
Požárnímu sportu zdar! Květa Kordulová
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz