SH ČMS vs. JSDH
SH ČMS vs. JSDH
Příspěvek od Návštěvník » 25.02.2010 10:06
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 25.02.2010 10:22
A upřímně, je to asi o přístupu, spolupráce obou zmíněných subjektů se nevylučuje, třeba u nás je celá zásahovka v SDH (i když z celkového počtu v SDH je naopak i v jednotce jen cca třetina) a spolupráce funguje.
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od Lukáš » 25.02.2010 10:34
Byla mockrát .. já vím
No a co se týče spolupráce, jistě funguje. Stejně tak jako s SDH můžete spolupracovat a být členy v ČČK, nebo u těch myslivců .)
S tím rozdílem, že ČČK se nebude pyšnit statistikou výjezdů JSDH ... doufám .
-
Příspěvek od sdhptynec » 25.02.2010 10:48
Tak. Neni problém spolupráce spolků v obcích.
U nás to funguje v pohodě a ve většině spolcích jsme většinou všichni kolegiálně všichni.
Otázky se zaměřovali na SH ČMS.
Co dělají pro SDH a především pro JSDH?
Jestli je povinnost tam být. O JSDH se stará obec, pojisky , výstroj atd. Nevadilo by mi platit nějaké příspěvky, ale rád bych viděl nějakou podporu jednotek. Aby se nemuseli o sebe většinou starat sami.
-
Příspěvek od Tom » 25.02.2010 11:50
Před dvěma rokama nás papaláš z OSH na výřoční schůzi okrsku předevšema napadl, že v T 148 jsme vezli dítě k zásahu, že to osobně viděl, když projížděli. Shodou okolností byla na schůzi přítomna celá posádka, která na ten výjezd jela. Měl štěstí, že nás drželi, jinak by jsme ho vytáhli z hospody a rozbili mu d.ž.u na minžár!!!!!
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 25.02.2010 12:09
A pripisovani si zasahu? Nemate mistni noviny? Prezentujte se v nich...ja pisu clanky do mistnich rozhledu...oddelene jednotku, oddelene sbor, nerikam, ze to vsichni chapou, ale maji moznost...
-
Příspěvek od Milan Holý » 25.02.2010 14:40
-
Příspěvek od Lukáš » 25.02.2010 22:49
Noviny? U nás se pořád píše, že se jedná o techniku SDH, nebo zásah SDH. Prostě proto, že vidí změnu jen jednoho slova : SDH vs. Jednotka SDH. A v čem je problém markantnější u nás? Z SDH Písek není v JSDH Písek nikdo. Jsou tam členové jiných SDH ve městě a nebo nečlenové. Město však považuje ono SDH za nositele tradice a tak mají u nás na stanici kancelář a zasedačku. Tu si od nich jako jednotka na školení musíme půjčovat.
A co se týče SH ČMS, k čemu jsou orgány jako velitel okrsku? Nebo okresní rada velitelů SDH? Co řeší???
-
Příspěvek od Radek Vojík » 26.02.2010 07:27
V okrese Jablonec n. N. (kde bydlím, jsem jednatelem SDH a technikem spojové služby JSDHO) starostka OSH už po několik let začátkem roku organizuje základní odbornou přípravu velitelů a strojníků JPO II, III a V. Lektoři jsou z ÚHŠ Bílé Poličany, HZS pouze dává k dispozici učebny na stanici. Tím nám v kraji vytrhává trn z paty.
Jinak cca v roce 1995 mně v Jablonci lákali do odborné rady velitelů. Na prvním jednání jsem zjistil, že je to spíše odborná rada "účasti rozhodčích na soutěžích a dopravy a uskladnění překážek". Tenkrát jsem za nabídku členství v této radě uctivě poděkoval a raději jsem se jako velitel jednotky věnoval své jednotce. To už je ale opravdu dávno...
-
Příspěvek od Radek Vojík » 26.02.2010 07:30
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Hagi Josef Hazi » 26.02.2010 08:03
Jak si to uděláš, takový to máš ! Jen mu závidím jejich starostku OSH JBC a celý team . Protože, organizujete základní odbornou přípravu i pro přespolní . Do Jablonce je vždy blíž než do Bílých Poličan . Děkujeme Jinak většinou praktikujeme velitel SDH je zároveň velitel JSDH . Strarosta zástupce velitele JSDH a podobně .
hagi
-
Příspěvek od Lukáš » 26.02.2010 09:01
Děkuji za odpověď. Ačkoliv ta činnost je spíše na bázi dobrovolnosti?! Vzhledem k tomu, že SH ČMS nemá defacto s JSDH nic společného. Realita od nás? Na školení od HZS přijede funkcionář od SH ČMS a v podstatě uzná výcvik i pro OSH pak lidem nabídne odznaky. Otázka je, jestli, když budu mít kurz jen od SH ČMS, uzná mi ho HZS pro jednotku???
Každopádně zdravím na Jablonecko, mám tam u Vás půl rodiny ....
A osobní dotaz bych měl taky. A sice, kdo dokáže pohnout s povoláváním JSDH a poplachovým plánem???
-
Příspěvek od Tomáš Otčenášek » 26.02.2010 09:54
A do novin jsem myslel at pises primo ty. Nemyslim Mladou frontu, ale nejaky regionalni denik, vzdyt se da zavolat sefredaktorovi, jestli ma nekdo na starosti ciste pozary a zivelne pohromy (delba prace v redakci), domluvit si schuzku s nim, provest ho po sve zbrojnici, vysvetlit mu nektere veci, ktere se te dotkly ve clancich...idealne pozvat i dva, tri velitele z okoli, pratelsky podiskutovat, treba se k nejakemu vysledku dohrabete.
-
Příspěvek od Radek Vojík » 26.02.2010 13:27
1) Systém v okrese Liberec je postaven na dobrovolnosti. Vyhovuje ale oběma stranám, tak ho praktikujeme pořád dál. Školení po okrscích (byť je to struktura SH ČMS) je lepší, než kdybychom to hromadně a direktivně organizovali v Liberci.
2) Nevím co myslíš kurzem SH ČMS. Pokud je vše v souladu s Pokynem GŘ a NMV č. 36/2003 (snad je to číslo správně; nejsem už v kanceláři, abych to ověřil), tak se kurz uznává.
3) S nesprávným povoláváním jednotek pohne vedoucí KOPIS. S poplachovým plánem se dá pohnout způsobem stanoveným v příslušném nařízení kraje. V Libereckém kraji je zmocněn HZS Libereckého kraje.
-
Příspěvek od Petr Kupka » 26.02.2010 15:33
Chci se jen zeptat. Co v případě, že v obci není SDH, ale jen jednotka zřízená ze zákona. Nebo když SDH nespadá pod SH ČMS, ale pod jiné sdružení nebo samo SDH má své vlastní stanovy schválené MVČR. Máte takový případ, pokud ano i jednotka z této obce je zvána na Vámi zmíněné akce? nebo do OORV sdružení?
To jak Vám to funguje Vám můžu akorát závidět. U nás je to poněkud složitější, ale to je spíš na mail. PK
-
Příspěvek od Petr Kupka » 26.02.2010 15:46
Jinak spolupráci mezi sdruženími na poli PO a jednotkami se nebráním, naopak. Ovšem je nutné, aby si "oba" subjekty uvědomili, že každý má své pole působnosti. A tak tvrdím, že pokud jsou sdružení organizací sdružující lidi se stejným zájmem, koníčkem, pak by měla být jakousi servisní organizací jednotek, vychovávat mládež (bez níž vyhyneme), odchovávat vysloužilé hasiče, aby věděli, že to co dělali mělo hodnotu a pak také ty věci okolo jako sport, kultura apod. Jednotky se zas mají zabývat hasičinou.
PK
-
Příspěvek od Lukáš » 26.02.2010 17:40
Pokud někdo do Asociace půjde, moc rád se do toho taky pustím !!!
Jinak, ano spolupráce. Ta nikdy není na škodu. Jenže mě pak příjde, že spousta SDH participuje na práci jednotek. A že jim jsou pak v očích veřejnosti přisouzeny úspěchy jednotek!
A plácání po ramenou a oceňování? Lidem, kteří jsou již v penzi a kdysi patřili mezi aktivní hasiče je z toho až do pláče. Ocenění "Zasloužilý hasič" pak dostane někdo, kdo se x let opíjí na VH a platí řádně příspěvky. Proč je to tedy Zasloužilý hasič a ne třeba zasloužilá pokladnička
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky