Předurčenost na DN
Předurčenost na DN
Příspěvek od Návštěvník » 19.04.2009 23:26
HZS chce aby jsme se vybavili na DN a pokrývali naši stranu okresu, že u nás mají špatné dojezdové časy, tak se chci zeptat, jaké máte kdo zkušenosti, kolik stojí kompletní vybavení, vyprošťovací zařízení, zdravotnický materiál a tak dál, jak často trénujete, stříháte, jaké máte školení.
-
Příspěvek od Freek » 20.04.2009 11:19
Ostatní vybavení záleží asi na vás, ale připravil bych si asi 50 000 kč (VRVN, zachytávač airbagů. nějaký ten zdravotnický materiál).
Nějdražší je ale určitě to vyprošťovacé zařízení, to ostatní jsou proti tomu směšné položky, přestože se to nasčítá.
-
Příspěvek od Freek » 20.04.2009 11:20
Ostatní vybavení záleží asi na vás, ale připravil bych si asi 50 000 kč (VRVN, zachytávač airbagů. nějaký ten zdravotnický materiál).
Nějdražší je ale určitě to vyprošťovacé zařízení, to ostatní jsou proti tomu směšné položky, přestože se to nasčítá.
-
Příspěvek od Aleš Ježek » 02.08.2009 11:36
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 02.08.2009 12:48
-
Příspěvek od kolemjdoucí kolemjdoucí » 02.08.2009 15:03
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 02.08.2009 17:17
-
Příspěvek od Freek » 02.08.2009 19:39
A proč to ti výrobci vyrábějí, když je to tak špatné? Já samozřejmě nemyslím Narimexe, který se stále prodává nový, i když už se mnoho let nedělá, ale Lukas, Holmatro, Weber hydraulik atd.
V bazaru tady na požárech se dá najít třeba tohle http://www.pozary.cz/obrazek/4a3d57... nebo tohle http://www.pozary.cz/obrazek/4a0853... nebo třeba http://www.pozary.cz/obrazek/4a75c7...
Je to špatné? Ano? Tak koukni na článek o tolik vychvalované Tatře s názvem "Nový TA - Tatra pro HZS DP" (obr. 39). Nebo projdi třeba sérii "Univerzita vyprošťování" případně mrkni na dnešní článek http://www.pozary.cz/rubriky/histor... I tam je na fotce vyprošťovací zařízení. Pokud ani to nestačí, zkus třeba Prahu: http://www.pozary.cz/rubriky/techni... fotka 11.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 02.08.2009 19:58
-
Příspěvek od Pavel Trsek » 02.08.2009 20:48
-
Příspěvek od Freek » 02.08.2009 22:16
Výrobci automobilů za posledních několik desítek let udělali obrovský krok kupředu, to co byl dřív ohnutý plech, to je dnes třeba plný profil.
Tak jako všechno i vyprošťovací zařízení se vyvíjejí, to co bylo ještě včera top je dnes výběhový typ. Platí zde ale totéž co v životě, bezhlavé používání síly vede k horším výsledkům, než používání menší síly a zapojení hlavy. Pokud vím, kde je materiál nejslabší (kde střihnout), mohu použít i méně výkonný typ. Je ale klidně možné, že ani nejsilnější zařízení, které má často hodnoty jen o málo lepší než horší typ, nepomůže. V poslední době novější typy spíš přinášejí lepší design (modrý Lukas, oranžové Holmatro a nebo dokonce super design Zumra) a ergonomii (jednospojkové systémy) než lepší hodnoty (fyzika je neúprosná).
Porovnej hodnoty zařízení http://www.lukas.de/Main/Products,4... a jeho nástupce http://www.lukas.de/Main/Products,8... který dostal právě zmíněnou modrou barvu a jednu rychlospojku místo dvou.
Evropský program testování pasivní bezpečnosti u osobních automobilů vznikl v roce 1997. Jeho smyslem je právě testování pasivní bezpečnosti osobních automobilů. Podobná konsorcia existují v Austrálii a Spojených státech. Více o Euro NCAP je na stránce www.euroncap.com (anglicky).
Pokud se podívám na historii Škodovky, zjistím, že Favority začaly být vyztužovány někdy v roce +-1994.
Co z toho plyne? Narimex, byl vyvinut v dobách, kdy u nás nejezdila auta s výztuhami. Právě v 90. letech 20. stol. se díky různým testům a normám posunula pasivní bezpečnost o dost dál. Výrobci vyprošťovacích zařízení na to začali reagovat novými řadami zařízení.
Tím bych ukončil všeobecný úvod a vrhl se na praxi. Měl jsem v posledních měsících možnost si zastříhat hned s několika zařízeními. Nikdy se mi nestalo, že bych něco nestřihl (používal jsem zařízení s rokem výroby 2000+, takže žádné narimexy). Odborníci mi postupně vysvětlili, že stříhat se musí umět, musí se vědět jak a kde střihnout. Zajímalo mě, jestli je možné univerzálním nástrojem nahradit nástroje samostatné. Odpověď zněla takto: "Pokud něco nestřihneš univerzálním nástrojem, tak je velmi pravděpodobné, že to nestřihneš ani samostatnými nůžkami" a dodávají k tomu: "Třeba Volvo a Sab" nestřihneš ničím, tam se musí použít rozbrus." Taková odpověď mi ale nestačila, tak jsem se ptal dál a zjistil jsem, že třeba právě v Praze je na některých CASkách kombinovaný nástroj s motorovou jednotkou, který prostě stačí a nezabírá celou roletu, jako kompletní sada v tamních RZA.
Další věc, která mě zajímala, byla četnost použití, abych si mohl spočítat, jak moc se investice 800 000 kč vyplatí. Odpovědí mi bylo to, že se zařízení používá u hodně malého zlomku nehod a je celkem reálné, že i předurčená jednotka jej mnoho let nepoužije (což je jedině dobře).
S touto informaci je už jen opravdu velice těžké obhájit investici 800 000 k za něco, co se možná nikdy nepoužije a naložit to do rozpadající se Avie, která má už jen cenu šrotu .
Když si vezmu, že zařízení stojí 800 000 kč a k nehodám potřebuji ještě rozbrus a další věci, vyjde celková částka na milion a to je opravdu hodně. Za to může být už velice pěkné DA.
A kde se dá ušetřit? No při pohledu na cenu toho zařízení je jasné, že právě na něm. Sehnat ve slušném stavu něco s rokem výroby 2000+ evidentně není problém (viz. bazar tady nebo na hasici.cz). A ceny 100 000 - 160 000 kč jsou celkem slušné.
Nejsem odborník, ale zjišťování informací jsem věnoval mnoho času. Vše co jsem napsal je psáno maximálně laicky z pohledu člověka, který dostal za úkol vybavit jednotku na zásahy u DN. Protože mi zjišťování informací zabralo hodně času (a peněz), přemýšlím, že bych o tom napsal malý článeček, abych ušetřil čas a peníze jiným, ale zatím nejsem domluven s nikým, kdo by ho vydal, takže uvidíme.
Kdo na to má, klidně si může koupit celou sadu, kdo raději koupí něco potřebnějšího a častěji použitelného, může to s klidným svědomím vyřešit nákupem levnějšího univerzálního nástroje, tak jako jednotka, pro kterou jsem informace zjišťoval.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 02.08.2009 22:35
Tim ted rozhodne nezpochybnuji ten prispevek. JJS
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 02.08.2009 23:07
Kdybych si dnes měl kupovat vypošťování, bez váhání sáhnu po Lukasu (ať už nový nebo starší), je to dnes to nejlepší na trhu. Holmatro, se kterým jsem se poslední dobou setkal, mě velmi nemile překvapilo (nově dodané nástroje tekly), Zumro (respektive Resqtech) má naprosto neprakticky vyvedené hadice do stran nástroje a kulaté madlo kolem celého nástroje, takže se nedá nikam vsunout nebo při práci bokem položit, u nůžek Weber se zase rozšklebují čelisti, aspoň tedy u tři roky starých, se kterými jsem měl tu čest (byly nové, nepoužívané)...
-
Příspěvek od Freek » 02.08.2009 23:26
Souhlasím s tím vším (i ten popis zařízení, o Zumru by se daly napsat další nevýhody, ale... Holmatro má ten problém hlavně u nových spojek, ale i dvojhadicový systém se mi jednou povedl spojit tak, že tekl - jsem asi lempl).
Příspěvek není v rozporu s tím co jsem psal. Díky za upřesnění. Jen doplním, že jsem informace získával sice i od výrobců, ale hlavně od výjezdových hasičů.
Ještě jednou díky za upřesnění.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 02.08.2009 23:50
-
Příspěvek od David Horák » 03.08.2009 09:56
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti