Migrace
-
-
Příspěvek od Jan Giertl » 12.05.2008 15:18
U nás ve výjezdové jednotce máme tři "cizince", jsou z jiného sboru (jako sdružení SDH), ale jako výjezdová jednotka nejsou. Školení prodělali s námi, ty zkoušky, co mají (strojník, velitel), tak to si nejsem jistej, ale zřejmě jim platí pořád.
Dle mě nemůže hasič, i když má školení, vyjet k požáru s jinou jednotkou (ve které není členem výjezdového družstva) - pak se už na něj nevztahuje pojistka a vůbec ujednání vztahující se k němu a jednotce (myslím). Vždyť i zdravotní prohlídky se vztahují na jméno hasiče a jméno jednotky ...
Ale nejsem si tím jistý
-
Příspěvek od Freek » 12.05.2008 15:18
Myslim, ze existuji mista, kde si s tim hlavu nelamou, ale oficialne to asi nejde. Je to blbost prave to pojisteni atd. je problem.
Docela zajimave by bylo jet ki zasahu kde budou obe 2 jednotky, kterych jsem clecem. Mohl bych byt u zasahu napsany 2x ;-D
-
-
-
Příspěvek od Jan Giertl » 12.05.2008 15:18
To asi taky nepujde, je to neco jako zmiňovaná mládež u zásahu - pokud nejsi členem dané jednotky, tak s nima nemůžeš jet pod majákama
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
Pokud nejsi člen zásahové jedbnotky schválené zastupitelstvem dané obce, rozhodně s nima legálně vyjíždět nesmíš. Co se týče stážistů u HZS - pro případ stáže to bude určitě právně podchycené. Co se týče novinářů - nevěřím, že jezdí v prvním výjezdovém vozidle a s VRZem a zabírají tam místo. A jestli jo, tak to podle mě mají taky nějak ošéfované, určitě by si to velitel zásahu nevzal na triko, porušit předpisy, HZS nejsou dobráci, kde se na to zas tak přísně nehledí.
-
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 12.05.2008 15:18
a od kdy schvaluje cleny JSDH zastupitelstvo obce?
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
No, JSDH neschvaluje zastupitelstvo, ale rada obce/města.
Ale pořád mi vrtá hlavou, proč bych nemohl zasahovat s cizí jednotkou. Vždyť jsem pojištěn u své jednotky a pokud velitel jednotky, se kterou bych jel na výjezd s tím souhlasí (jinak bych asi nemohl jet..., že?), tak by asi neměl být problém. Vždyť jako velitel může přece požadovat pomoc i po civilních osobách ( ale musí si ji pak samozřejmě náležitě obhájit..).
-
Příspěvek od simír hasič » 12.05.2008 15:19
No já bych se na to díval asi takhle. Na to, aby ses mohl zúčastnit zásahu, musíš splnit tři podmínky. První je zdravotní způsobilost, ta je prověřována pravidelně předepsanými prohlídkami. Druhou je odborná způsobilost, kterou musíš splňovat, ať funguješ kdekoliv a kterou zabezpečuje u velitelů, strojníků, techniků a NDT HZS u ostatních hasičů velitelé jednotek a třetí podmínkou je vybavení při zásahu osobními ochrannými prostředky. Takže ty první dvě podmínky musíš splňovat vždy, abys mohl fungovat jak ve své jednotce nebo v jiné a o třetí už vůbec nemluvím. Kde je tedy zakopaný pes? Pokud to vše případně zaštítíš dohodou mezi jednotkami, tak není snad možné najít zádrhel, teda alespoň já ho nevidím.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
Členy JSDH schvaluje zastupitelstvo obce pokud vím odjakživa... Velitel jednotky jmenovaný starostou obce dodá seznam a zastupitelé ho schválí nebo ne. Jinak ten příspěvek, že to dělá rada města - ehm, malé obce jsou většinou vesnice, nejsou to města, tam není rada, ale zastupitelstvo.
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:19
Dobrý den pánové, letmo jsem přečetl Vaše příspěvky a nejsem si jist jestli to někdo tady již napsal ale protože je to docela spřeházené a pro ty co to moc neznají bude složité si vybrat co vlastně je pravda a co ne tak se pokusím napsat jak to asi má být. Takže zaprvé - žádná právní úprava nezakazuje a nikdy nazakazovala členství ve více jednotkách, není nikde specifikováno a ani požadováno že by člen musel bydlet v místě dislokace jednotky tedy v obci kde je jednotka zřízena. Stát se členem ve více jednotkách není také nikde uvedeno že by nesmělo být a není k tomu důvod, sice je v dohodě o členství většinou napsána klauzule o tom že člen jednotky je povinen se dostavi na hasičskou zbrojnici v případě vyhlášení požárního poplachu ale pořád je potřeba pamatovat na to že se jedná o dobrovolného hasiče, který dobrovolně nasazuje svůj život a zdraví a je na něm jestli se proto rozhodne, tudíž pokud nevyjede tak ho nikdo nepotrestá, není za co jak jsem napsal je dobrovolný hasič a nikdo ho donutit nemůže. To stejné platí v tom případě že je členem dvou jednotek zárověň a ty jednotky jedou obě k zásahu, ale pořád je jen na něm s kterou pojede k zásahu, členem je v obou a pokud je k jedné blíž tak je přece blbost aby jel do vedlejší obce aby mohl jet s tou druhou, podstata přece je aby vyjel k zásahu a pomohl tam kde je třeba. Jedinný problém by mohl nastat v případě že chlapi z jedné jednotky by na něho byli naštvaní že jel s tou druhou....to by se jako problém mohlo ukázat a to dost podstatný, pořád je třeba pamatovat na to že jde o partii lidí kteří chtějí pomáhat a musí při sobě držet a toto se většinou docílí nejlépe tím že spolu co nejvíce dělají a k tomu patří u hasičů právě nejvíce zásahy, pokud by tedy jezdil s jinou jednotkou tak by asi problém byl ale není to pravidlem vše je přece o lidech. S výjezdy s jednotkou u které není hasič členem je to jednoduché ... kde nejsem členem zásahové jednotky tak s tou jednotkou nemohu jezdit k zásahům a to je přece logické, za jednotku u zásahu odpovídá velitel, který má pod palcem jak školení za které odpovídá a pokud neabsolvuje hasič povinné základní školení 40 hodin a následně stejný počet hodin každý rok tak nemá u zásahu co dělat a o tom jak jsou jednotlivý hasiči proškolení přece nejvíce ví velitel příslušné jednotky v které hasič je a ne že přijde někdo cizí řekne já proškolen jsem a jede k zásahu, to by tak nešlo, zkrátka za jedotku odpovídá velitel a proškolení každého hasiče musí mít doloženo písemně, dále pokud by se cizímu něco stalo třeba při jízdě k zásahu, u zásahu tak se opět zodpovídat bude velitel jednotky s kterou ten cizí hasič k zásahu přijel a proto už by byl blázen kdyby ho do auta vzal. Další podmínkou je to že musí být ten člen jmenován dopříslušné jednotky což jak je tady někde špatně uvedeno nedělá zastupitelstvo obce ale starosta obce. V zákoně č. 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů je jasně napsáno...jednotku SDH obce zřizuje obec, jeho nejvyším orgánem je sice zastupitelstvo obce ale nemusí ji jmenovat, toto není důvodem aby se tím zastupitelstvo zabývalo, toto rozhodnutí připadá starostovi obce, ten ze zákona jmenuje velitele jednotky a na jeho doporučení následně jmenuje členy zásahové jednotky, ale není vůbec žádoucí aby se tím zabývalo zastupitelstvo obce nebo rada obce, navíc u malých zastupitelstev rodu obce nahrazuje starosta....zákon 128/2000 o obecním zřízení. No a poslední věc... staže u HZS - nejedná se o žádný podvod nebo nějaké takové hlouposti ale každým rokem je vydán siář generálního ředitele HZS ČR kde jsou stanoveny témata a podmínky školení a výcviku příslušníků HZS a jednotek SDH obcí, poslední dva roky je v tomto také generálním ředitelem nařízeno že u jednotek JPO II a JPO III je příslušná stanice HZS kde je dobrovolná jednotka dislokována umožnit této jednotce výcvik na stanici HZS a to přímo včetně výjezdů a to v délce mám takovej dojem minimálně 12 hodin, což má také svoji logiku, vždyť všude zasahujeme z HZS a proto je potřeba co nejvíce prohlubovat spolupráci právě s profesionálními jednotkami, oni přece jezdí daleko více k zásahům a mají více zkušeností než my dobráci a proč tedy tyhle zkušenosti nebrát přímo od nich a to ne na učebně kde u toho všichni dřímou ale právě v praxi při zásazích. My jsme jednotka JPO II a tuto praxi využíváme na CPS HZS Lidická v Brně, kde jsme byli v minulém roce a letos se tam chystáme také a jsme rádi že nás profíci berou a něco se přiučíme, navíc je to velkej tahák právě pro ty mladé kluky, kteří k jednotce nastoupí a potřebují se učit. Toto můj názor na probírané téma.
Zdeněk Milan - velitel JSDH obce Zastávka
-
Příspěvek od Pavel Hurta » 12.05.2008 15:19
Je možné býti členem více JSDH, nikoli však více SDH. Není pravda, že člen JSDH musí mít bydliště v místě, kde je jednotka dislokována nebo kde sídlí její zřizovatel. Jsem členem JSDH Fulnek a bydlím v Novém Jičíně, což je 18 km daleko. Ohledně členství ve více JSDH - možné to je, otázka je jaký by to mělo efekt (asi v postatě žádný), školení lze v tomto případě provést pouze jednou, ale kopie dokumentace o odborné přípravě musí být v každé JSDH, které jste členem.
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky