zásahy a dorost
-
Příspěvek od Pepa Němec » 12.05.2008 15:19
P.Jakub Kozák Je koukám Pěknej CHytrák.Podle zákona o PO tam dorost nemá co dělat,ale když hoří např.lesní porost tak tam ty mladší 18 let jsou najednou dobrý.Podle mého dorosttenec od 15 let je schopen lehčí práce u některých typů údálostí zvládnout.PS....nikdy i lépe než starší HASIČ.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:19
Nám dobří nejsou ani když hoří les. My nemáme rádi kriminál zevnitř. U nás jsou rozumní kluci, všichni si zatím dokázali počkat a dočkali se.
Zákon hovoří jasně, to co říkáš je to samé, jako tvrdit policajtovi v obci že 80ka se ti hodila.
-
Otázka zněla, jestli se to může. Odpověď je, že ne. Správná odpověď, podle zákona. Jednoduché, ne? Tak co se ti na tom nelíbí???
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:19
pro vaše info dorost do 18ti let je pořád dítě, at se Vám to líbí nebo ne, to že je berete na zásahy je Vaše věc a také Vaše blbost, né že bych Vám to přál, ale až se něco stane, jako že boží mlýny melou pomalu ale jistě, tak Vy, jako popř. velitel jednotky, ponesete své následky, odškodnění, popř. vězení, ale potom bych Vám jen řekl dobře Vám tak, protože komu není rady, tomu není pomoci když to budem brát lidskou blbostí, tak i malé děti dnes umí řídit auta, ale proč teda nevozí desetiletý kluk svou matku do nákupního centra? chce to jen přemýšlet dopředu
-
Klidně si je berte, když máte tu odvahu, ale na otázku, jestli se to může, nelze odpovědět nic jiného, než ne... A ne jeětě potom o někom tvrdit, že je nějak moc chytrý. Protože jsou i lidi, kteří jsou nějak moc tupí, jenom to o nich nikdo nikam nenapíše.
-
Příspěvek od Pepa Němec » 12.05.2008 15:19
No p.Kozáku a p.Řího.Jak už jsem napsal že podle zákona o PO tam mladší 18 let bej nesměj.Ale z hlediska toho že já jsem u hacičů taky od mala, a ve svejch 15 letech jsem byl rád že mně můj VD vzal na výjezd aniž bych tam toho moc udělal byl jsem moc spokojen že jsem tam mohl bejt.A podle mého názoru na tom není nic špatného,určitě jste u hasičů taky od mládí tak mi netvrdte že jste tento zákon neporušili ani 1.
-
Ne, mámr ozum a naši velitelé taky... Maximálně jsem po nich zavřel vrata.
-
Příspěvek od Martin » 12.05.2008 15:19
opět opakuji, že "člověk" do 18ti let je dítě ať se Vám to líbí, či ne, mě teď pomalu táhne na 19 o hasičinu se zajímám již 11tým rokem a opravdu jsem u žádného zásahu nebyl, pokud nepočítám záchranu života, která je však občanskou povinností každého z nás pro mne to však byla i morální povinnost poskytnout první pomoc.Právě proto, pokud Vaše děti (na hasičárně) nemají rozum, tak by jste ho dle mě měl mít alespoň Vy. Nechám to na Vás, Váš názor známe a Vy můj a Jakubovo též, takže asi není co dále rozmazávat .
-
Příspěvek od J P » 12.05.2008 15:19
Tak mám dojem, že Pepa Kuc se přejmenoval na Pepu Němce, podle toho rýpnutí do J. Kozáka to tak skoro vypadá.
Ale o to by nešlo.
I když zákon hovoří jasně, já bych občas nějakého toho čekatele také nechal okusit nějakou tu zásahovou činnost, samozřejmě tak, aby míra rizika byla opravdu malá. Ale je to můj osobní názor, nikomu ho nenutím a je jasné, že to zkrátka není podle "foršriftu".
A znám velitele, a to zkušeného a schopného, který si to "lajsnul" a mladé občas přibral. Ale jen na takové relativně bezpečné práce a s jízdou bez majáků (třeba v rámci střídání apod.).
Jakub s Martinem správně poukazují, že zkrátka předpis je předpis, ale sem tam se tam ti mladí objeví, taj jak píše Pepa Němec. No a zatím tedy se nic nestalo, zatím.
Nakonec, asi je jen dobře, že většina velitelů to vidí tak, že mladí prostě musí počkat.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:20
I tam se Ti něco může stát a velitel by to natvrdo odskákal. U jakéhokoliv zásahu se ti může něco stát, vůbec nerozhoduje, zda je to požár, nehoda nebo živelná katastrofa. Nikdo by to rodičům nevysvětlil a soudu taky ne.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:20
proboha jek se chceš z něčeho vykecávat, když by se ti náhodou něco u jakéhokoliv zásahu stalo (čert nikdy nespí...) tak velitele zavřou a vůbec se s nim nebudou mazat, přijedou bezpečáci, začnou se v tom šťourat a on se najde někdo, kdo to práskne, byť třeba nechtěne, že se podřekne. To je takovej problém počkat do osmnácti, ono vám nic neuteče, máte před sebou celej život... Pokud si vás tam velitel vezme, je to na jeho triko, já bych to neudělal.
-
Příspěvek od Jiří Čuřík » 12.05.2008 15:20
Dle mého pokud si tě tam velitel výjezdu vezme tak je to SEBEVRAH a totální MASOCHYSTA který už v sobě nemá nejmenšího kouska sebezáchovy!!!!! Protože ten flastr kterej dostane když se ti něco nedej BOŽE stane mu nikdo neodpáře!!! A to nemluvím o vlastním svědomí protože basa se dá odsedět ale svědomí??? S tím už se žije pořád!!!
-
Příspěvek od Zdeněk Milan » 12.05.2008 15:20
Tak jsem po dlouhé době zabrousil na stránky požárů a co zde nevidím, nekonečnou diskusi o tom zda může dorost na zásahy a nebo ne. Přitom odpověď je jednoduchá a zcela jasná. Trošku mě tady vadí že někteří přispěvovatelé uráží ostatní a přitom se nejsou schopni ani podepsát jménem a používají jen přezdívky. Jejich výroky také samozřejmě ukazují, jak dalekosáhle této problematice rozumí a znají všechna rizika práce dobrovolných hasičů. O tom zda dorost může nebo nemůže k zásahům jsem psal již v minulé diskusi na toto téma a budu se tedy asi i v mnoha věcech opakovat, proto ti co víte o čem se mluví mi tuto skutečnost promiňte. Tak a teď k uvedenému dotazu: Ten zní....mohou dorostenci k zásahu- odpověď: Samozřejmě že nesmí!!!!! Odůvodnění: Problematiku činností jednotek požární ochrany jednoznačně řídí především zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů a dále vyhláška MV č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnostech jednotek PO ve znění pozdějších předpisů. Toto jsou dvě základní právní normy v kterých je jasně stanoveno....za činnosti jednotky odpovídá velitel jednotky, pokud on není přítom není pravdou že jednotka nemůže vyjet, ta samozřejmě může vyjet a velení automaticky přebírá velitel družstva, který má absolvovaný řádný kurz velitele a je k výkonu funkce pověřen, jmenován zřizovatelem, tedy obcí popřípadě městem. Pověření vydává starosta obce na základě doporučení velitele jednotky. Pokud je velitel jednotky rozumnej chlap a jeho jednotka za ním stojí, tak nikdy nedopustí to že některech velitel družstva si k zásahu veme člověka, který k zásahu nepatří. Tedy osobu mladší 18 let, která není jmenována do jednotky PO, nemá řádně obsolvované základní školení, písemně doložené v rozsahu 40 hodin, a je tímto nezpůsobilá k výkonu služby v jednotce. Toto pokud by dopustil nějakej velitel jednotky, popřípadě velitel družstva, neměl by to dopustit třeba řidič strojník, jelikož při jízdě k zásahu za osádku odpovídá právě on a v případě nehody si nedokáži vysvětlit jak by on obhajoval skutečnost, že se někdo při dopravní nehodě požárního vozidla zranil a přitom tam neměl co dělat. Je potřeba si uvědomit že dnešní naše silnice brázdí plno rádoby řidičů a jízda k zásahu požárního vozidla se tím mění v mnoha případech v závodní dráhu, kdo s koho. O zranění při zásahu snad nejde an mluvit, bylo zde řečeno že by mohli dorostenci dělat jen nějaké jednoduché práce jako podej, přidrž a podobně. No jo ale pozor i při těchto činnostech se dá třeba uklouznout a přivodit si zranění jako rozbytí hlavy, zlomení ruky, nohy a podobně. A i toto je zranění u zásahu a nevím jak by se obhajovalo. Já osobně jsem řešil jedno zranění hasiče při cestě na hasičskou zbrojnici, při vyhlášení požárního poplachu kdy uklouzl na námraze a přivodil si zranění přímo před hasičskou zbrojnicí a při dokladování že měl co na hasičce dělat při vyhlášení požárního poplachu bych nikomu nepřál. Začalo to jmenováním zásahové jednotky a zda tam byl jmenován, jestli měl odpovídající kurzy a školení, včetně základního, zda vůbec měl utíkat na hasičku, a mnoho dalšího. Prostě hrůza. Já osobně jsem u hasičů od 6 let, přiznám se že od 14 let jsem s hasiči jezdil na výjezdy a dělal tu lehkou práci u zásahů ale jsem toho názoru že se v práci dnešních hasičů mnoho změnilo, zásahy jsou podstatně složitější, hrozí zde daleko větší riziko úrazů než dříve a to nejen že hasič někam padne nebo něco padne na něho ale může se i nadýchat splodin hoření, neplnoletý nesmí přece používat dýchací techniku, neměl by se tedy jak bránít a kolikrát se přece i nadýchá hasič v dýchací technice. Další podstatnou věcí je dnešní chování řidičů na silnicích, hasiči už nemají ty práva co měly a chování některých řidičů tomu také odpovídá, neuhnou Vám, najíždí do cesty a v mnoha případech se z řidičů - strojníků hasičských vozidle stávají kouzelníci a jenom díky jejich perfektnímu umu se nic nestane. Dnešní právní normy jsou již také daleko přísnější a vždy se najde někdo, kdo si to odpyká. A hlavně páni mistři hasiči jedna otázka přímo na tělo.....jste připraveni si v případě že si vezmete do auta k zásahu mladistvého dorostence a jemu se něco stane ani ne třeba Vaši vinou žít s pocitem že kdyby jste dodržovali to co Vás učili na kurzech a možná udělali sami tu práci u zásahu k čemu jste ho využili, tak on mohl být zdraví nebo možná i živý???? Já sám za sebe říkám ne, nejsem připraven a vzhledem k dnešním variantám zásahů a nebezpečí při nich si nedovolím vzít si k zásahu člověka, který neabsolvuje základní školení, nemá odpovídající věk, nemá odpovídající znalosti a vybavení. To tu práci raději u zásahu udělám sám, vždyť přece nechráním jen sebe ale především i jeho zdraví a život, a proto jsem se snad tu hasičinu rozhodl dělat...abych chránil majetek, životy a zdraví těch ostatních, tak proč je ničit přímo ve svých řadách??? Toť můj názor.
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:20
To mi nepřipadá jako názor, ale jako zcela jasné, podrobné a snad už konečné vysvětlení všem těm, kteří se nad danou otázkou s naprosto jasnou odpovědí vůbec rozhodli diskutovat... Snad už je to konec.
Pro všechny - v tomhle neexistuje žádné kdyby - kdyby technická pomoc, kdyby jen rampouchy, JEN voda, JEN blabla. Prostě nic
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz