Svolávání jednotek SDH II.
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
Už jsem se tady párkrát zmiňoval o systému Kanga+, který běhá u větší části (pokud vím) dobrovolných jednotek ve Středočeském kraji. Zatím si na jeho funkci nemůžeme stěžovat, vždycky se nás seběhl dostatek. Systém funguje jako GSM (Eurotel), má preferenci na převaděčích a rozesílá cca 20ti našim lidem SMS o výjezdu. Aktivovat ho může buďto operační z počítače (asi přes GSM bránu) nebo velitel jednotky pomocí SMS. Z operačního přijde rovnou i o co jde, od velitele jenom předem nastavený text, že je výjezd. Hlavně vás ale musí vzbudit ta SMSka:-))
-
Příspěvek od Hynek Obroučka » 12.05.2008 15:18
V hasičárně je umístěna krabice 50x50x15 cm s displejem a pár čudlíky + připojená jehličková tiskárna, která tiskne příkaz k výjezdu, pokud ho ovšem operašní zadá:-(((
-
-
Příspěvek od Petr Jech » 12.05.2008 15:18
Používáme taky modul Kanga+, nakonec bližší info o něm si můžete přečíst zde : http://hasici-uhljanovice.cz/modules.ph ... cle&sid=13 a zde : http://hasici-uhljanovice.cz/modules.ph ... cle&sid=26 ale je pravda, že pro jistotu OPIS zároveň s vysláním signálu ještě zavolá mně jako veliteli, zda zpráva z modulu přišla. Za několik let jeho používání žádný problém s časovým zpožděním....
-
Příspěvek od Ivan K » 12.05.2008 15:18
Co se týče svolávání přes tzv. SMS-ky , tak to osobně považuji za nepříliš šťastné řešení. A to z toho důvodu, že každý operátor jede údajně podle tohoto postupu. V první rovině musí odbavit hovory, druhá rovina data, až někde ke konci služby SMS. Z toho plyne , že SMS může a taky mívá určité spoždění. A to nemluvě o posílání SMS z počítače. A ještě jedna věc, já osobně mám na svém mobilu nastaveno upozornění příchozí SMS jen jako tiché pípnutí, protože mě chodí spoustu jiných SMS zpráv jako upozornění příchozí zprávy do emailové schránky a pod. Navíc většina mobilů neumí nastavit spec. upozorňovací tón příchozí SMS třeba z určitého čísla.
Myslím, že ideální řešení je takovýto svolávací systém: operační spustí klasickou rotační sirénu, ihned po té by měl spusti poplach přes klasický obecní rozhlas, kterým je pokryto skoro vždy celé území obce. A jako doplněk upozornění na mobilní telefony členů zásahové jednotky, ale tak že mobil zazvoní třeba 3x a tak to jde dál postupně po všech členech. To že to na mobilu zazvoní má obrovskou výhodu, že skoro každý mobil lze pomocí filtru nastavit tak aby když mně někdo volá z určitého čísla tak si na něj dám speciální vyzvánění. To znamená že už při vyzvánění vím že se něco děje. V našem městě nám už chybí jen tato poslední jmenovaná záležitost ohledně svolávání i přes mobily. V každém případě siréna v obecním rozhlase je výborná. Má to jen jednu jedinou chybu, že operační ji musí spustit zároveň s rotační sirénou, což je někdy problém. Jsem se nějak rozepsal , tak už raději končím. Mnoho zdaru všem.
-
Příspěvek od Hlinka Tadeáš » 12.05.2008 15:18
Zdravim ja bych chtel videt jak chodej sms na Silvestra kdy z operatori rikaji ze maj pretizene site a verim tomu ze se to stat muzu tak bych rek ze ty sms vazne nejsou stastne.Ale je to vec nazoru.
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:18
Zdravím...
U nás fungujeme řadu let jako JPOII/1. Letos máme zatím 87 (loni 96) výjezdů a díky paegerům a siréně se NIKDY nestalo, že by jsme nevyjeli, nebo mimo daný limit (5min).. Sice máme starší paegery (a ponekud větší - krabička od cigaret) TESLA, ale je to velmi spolehlivý systém (netrvdím že přístroje, určitě by se našly lepší...). Nebudu se moc rozepisovat, ale vypíšu to jednoduše (kdybych náhodou něco zapoměl, prosím nekamenovat :
Paegey:
+ okamžité vyhlášení poplachu (člověk okamžítě pochopí že se jede, nemusí se zdržovat čtením)
+ spolehlivý systém nezávislý na jiném operátoru
+ v případě menší události se nemusí pouštět siréna a plašit obec
- další přístroj ssebou nosit navíc
Kango:
+ informovanost o události
+ možnost připojit další zařízení (otevření vrat, rozsvícení, alarm, tisk příkazu... ale kdo to potřebuje nutně)
- možnost prodlevy u operátora
- výpadky sítě (třeba mi jsme na horách a stáváse často, že to tu padá)
- nemožnost rozlišit poplach od jiné SMS (nevím o telefonu, který by to uměl rozlišit tónem)
- člověk aby se "plašil" kvůli každé zprávě
- při telefonování občas pínutí SMS není slyšet a člověk aby kvůli tomu končil hovor, aby se nezdržel.
Nehledě nato, že kango je jen doplňková služba a u paegerů se na menší události nemusí pouštět siréna. Celkově to není špatný systém, např pro JPOIII, kde je 10-ti min. limit na výjezd, ale pro JPOII (výjezd max. 5 min.) se mi toto řešení zdá jako poněkud nešťastné, resp. na hov*o. (Že by nějaká tlačenka???). Bohužel i unás se Kango má zavést, já jsem proti, tak uvidíme do boudoucna.
-
Příspěvek od Petr Jech » 12.05.2008 15:18
Všechno má své pro i proti. Když budu mluvit o našich podmínkách (JPO III), musím napsat, že najít systém který by absolutně vyhovoval je těžké. Jde o to, že část lidí v jednotce nepracuje v místě - tedy nelze je využít cca od 06.00 - 16.00 hodin, část lidí pracuje na směny takže je nelze využít ani od 14.00 - 22.00. Část lidí je např. nemocná. Někteří pracují sice v místě ale jako řidiči takže jezdí i mimo.....tak bych mohl pokračovat. Sirény jsou dobrá věc...leč v noci poněkud hlučná )) Městský rozhlas je sice fajn, ale není slyšet v dílnách a provozech kde lidi dělají...Takže já zatím jsem spokojený s tím, že mám lidi naučené na mobil na Kangu. Zatím se mi skutečně nestalo, že by došlo k jakémukoli zpoždění a nebo že by se mi lidi nesešli. Třeba jednou narazíme....ale používáme to už 4 roky a v pohodě. Krom toho OPIS opravdu vždycky zavolá mě nebo zástupci a ověří, jestli SMS došly...
-
Zdravim.I pres pagery si muzes nastavit otevreni vrat,kompresor,svetla atd.
-
Zdravim.I pres pagery si muzes nastavit otevreni vrat,kompresor,svetla atd.
-
Příspěvek od Jirka Smolík » 12.05.2008 15:18
Ahoj kolego, prosím Tě mohl bys Mě poslat e-mailem způsob jak ve Tvém předešlém článku píšeš, že při vyhlášení polachu paegerem můžeš zároveň otevřít vrata a atd
-
Zdravim napis mi na mejla-Soptik-HM@seznam.cz
-
Příspěvek od radek buryanek » 12.05.2008 15:18
Chlapci, napište mně více info o paegerech s dosahem těch 20 km. Čím víc, tím líp. radek.buryanek@hzsol.cz
-
Příspěvek od lukas3 lukas » 12.05.2008 15:18
Nevim jak je to u vás s těma námnětovkama ale u nás se o ničem nevíjsme zařazení ve výjezdovém stupni JPO III a asi před 2měsíci jsme vyjíždeli ráno kolem 3:30 k požáru a vyjeli sme za6minut od sirény a to v obsazení 1+6.Ale se svoláváním je to problém siréna nené v nějakých místech slyšet Pagery nemáme a tak svolávání probíhá přez telefon a sirénu
-
Příspěvek od lukas3 lukas » 12.05.2008 15:18
Nevim jak je to u vás s těma námnětovkama ale u nás se o ničem nevíjsme zařazení ve výjezdovém stupni JPO III a asi před 2měsíci jsme vyjíždeli ráno kolem 3:30 k požáru a vyjeli sme za6minut od sirény a to v obsazení 1+6.Ale se svoláváním je to problém siréna nené v nějakých místech slyšet Pagery nemáme a tak svolávání probíhá přez telefon a sirénu
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:18
čárka a tečka je vpravo od písmene M na klávesnici. Velké písmena se píšou se shiftem. Tak si doma sedni, najdi si ty klávesy o kterých ti píšu a hoď tu ten svůj příspěvek znovu tak, aby se to dalo číst a pochopit.
-
Příspěvek od Ondra Vajo » 12.05.2008 15:18
Potrebuju pomoci a hlavne vice informaci o pagerech nebo i svolavani pomoci sms.Jsme JPO II a porad hledame nejake dobre reseni a samozrejme i za malo penez.Jinak jsem slysel ze taky jde ze kdyz na sirenu prijde signal ze se ma zapnout tak s ni se aktivuje mobil co je na ni napojen a vysle automaticky nekolik zadanych sms hasicum.Nevite o to nekdo neco??Dekuji ovajo@seznam.cz
- Filip ´Capa´ B...
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Filip ´Capa´ B... » 12.05.2008 15:18
Koukni na tuhle diskusi:http://www.pozary.cz/forum.asp?akce=prispevky&id=732
Jinak vřele upřednostňuji paegery, před SMSkami. Pokud budeš chtít, mohu ti poslat o víkendu porovnání SMS vs. Paegery...
Přes týden jsem mimo své PC, kde to mám sesmolené.
Apropo, jste jaké JPO? Pokud II, tak SMS jsou si myslím nedostačující. Pro JPO III, V to celkem stačí, vzhledem k časovému horizontu, ve kterém musí vyjet. A také je to samozřejmě o penězích.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz