Svolávací systém
Příspěvek od » 12.05.2008 15:20
Zdravím všechny hasiče,
můžete mi někdo poradit? Rád bych zakoupil nějaký svolávací systém pro jednotku ale nevím co. A hlavně rozhodují finance, to víte moc jich není.
Formou SMS se mi to zdá strašně pomalé (někdy to ani všem nepřijde).
Možná pagery.
-
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:20
Už se to tu řešilo v mnoha diskuzích, zkus to pohledat.
- Pavel Novák
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Miroslav Havranec » 12.05.2008 15:20
V dnešní době jsou pagery sice velice rychlý komunikační prostředek, ale drahý.
POCSAG - kvalitní, alfanumerický
Musel by si mít radiostanici propojenou s PC s příslušným software, ale to by nebyl tak velký problém největší problém je cena pagerů jeden Alfanumerický od Motoroly na tech. POCSAG výjde na téměř 3000,- Kč a když si spočítáš řešení pro celý sbor o cca 10 lidech 30000 pagery, 3000 použitá rdst, nehledě na to, že by bylo nutné asi mít i vlastní kmitočet a tj .pro datové přenosy myslím 3000 ročně.
5-TONE
Pagery se dají sehnat použité od 400 kc a je k tomu potreba i radiostanice na které stačí předvolit vhodnou definici tonu, pokud je vl. kmitočet nebo poplach vyhlasuje HZS ma to i slusny dosah.
SMS
Bude to asi nejlepsi a nejlevnejsi volba i kdyz to neni prilis rychle, ale zas je to o poznani bezpecne
RDS
Jeste bych nezapomel na jedno reseni ktere nabizi www.paging.cz jedná se o speciální numerické pagery, které využívají prenosu zpráv přes RDS síť je to vcelku rychlé a má to kvalitní pokrytí i uvnitř budov. Určitě to stojí za zvážení a měsiční poplatek za jeden pager není příliš vysoký.
S pozdravem Mirek Havranec
-
Příspěvek od a dyť je to fuk . » 12.05.2008 15:20
Osobně bych preferoval pagery nevýhodou je právě pořizovací cena.
RDS
Trochu mínusem je to omezení pouze na numerické znaky a zase ten měsíční poplatek (při vynásobení předpokládanou dobou provozu se dostanete na pořizovací cenu POCSAG pageru alfanumerického. Přeci jen je lepší rovnou už písknout i adresu a předmět výzvym, než jenom nějaký kod k výjezdu.)
Provozovatel sítě Multitone (veřejná RDS v ČR) nabízí i speciální rádobyvýhodnější tarif pro SDH, ale pořád jsou to jenom ty číselné zprávy omezené délkou tuším 13 znaků a stálý měsíční paušál.
Také by mě zajímalo, proč (se tedy konkrétně v Praze) nepoužívají u JPO SDH pagery sítě Magistrátu. Válejí se u jednotek po šuplíkách bez využití.
-
Příspěvek od Martin Zatec » 12.05.2008 15:21
-
Příspěvek od Hubert Krbek » 12.05.2008 15:21
Milý kolegáčku, jsme JPO III a v současnosti nám dorazil svolávací systém od p. Kuděle / libor.kuděla@pelig.cz/. Je to krabička, která se propojí s mob. telefonem Siemens Me 45 s goučkovým číslem. Krabička bez mob. telefonu a čísla, včetně poštovného stála cca 6.300,-Kč a dokáže vyslat v jeden okamžik až 100 sms se zprávou je hlášen požár dostavte se do hasičárny. Po 10 minutách prozvoňuje všechny navolené na simkartě podle pořadí uložení v MT. Zařízení informuje o zapojení sms zprávou podle počtu čísel, u nás jsou to 4, 1 je svolávací systém a 3 členové VJ, ZVJ a Str. Po doručení se oslovila firma, která kontroluje sirény a v případě zapnutí sirény přepne relé a vydá impuls do uvedené krabičky a jdou SMS. Pro bližší /hubert4@seznam.cz/. Mají to 20 km od nás a spojenost.
-
Příspěvek od S Sogar » 12.05.2008 15:21
Různých svolávacích systémů je dost, ale výhledově bych se zaměřil, jak bylo už doporučeno výše na SMS a internet. Peagery se v republice používají, ale u nás bych ti mohl říci, že kazovost je poměrně velká. Do budoucna se chystá svolávací systém kde se preferují výše uvedené SMSky a pegery půjdou do šmelcu. Sirény se nebudou používat k svolávání jednotek ale jen v případě krizové situace.
-
Příspěvek od Miroslav Havranec » 12.05.2008 15:21
Já osobně bych zas doporučil pagery alfanumerické je to jednoduché na obsluhu, velice rychlé, apod.. než používat nějaký systém Kanga+ kde jsem slyšel, že trvá doručení zprávy i 5 a více minut. Záleží jen na penězích.
-
Příspěvek od Hubert Krbek » 12.05.2008 15:21
Pomalé to není na základě sv.z. Pelig, to pošle 15 vteřinu po sepnutí relé sirény impuls na zařízení Pelig a hned to jde všem navoleným na mobil. Dle mého názoru je to levné řešení a mobil má každý u sebe.
-
Příspěvek od Juraj Engel » 12.05.2008 15:21
Zdravím šechny. U nás používáme Pagery + sirénu. Všechno je spuštěno z KOPIS. Mluvili jsme o SMS-kách, ale nejsme příznivci tohoto řešení. Pravda je , že mobil má každý u sebe. Co se stane, když vypadne síť operátora( stává se často za bouřky, kdy je pravděpodobnost výjezdu) a v noci, když člověk spí, neuslyšíš sirénu. Názory jsou různé, ale u nás zatím upřednostňujeme Pagery.
-
Příspěvek od JSDHO Česká Třebová JPO II Michal » 12.05.2008 15:21
Já používám pro svolání jednotky - případně pro zaslání informací z krizového mobilu toto:
http://www.cz.o2.com/mobile/cz/services ... naSMS.html
Zkuste to chodí to okamžitě - prodleva mezi příjemci není ani vteřinu.
Mám založeno více skupin - jednotka, výbor, muži, ženy. Pro poplach mám v telefonu uloženou předepsanou správu ve tvaru SND jednotka: POPLACH - dostavte se na základnu . Odpálím to na 999111 a už to letí. Jak byl ten kiryl ták na útvaru spadli počítače a nemohli vyhlásit poplach, tak mě zavolali a díky tomuto systému jsme byli do 5 - min venku. A nebyl to jedinný případ - loni jim svolávání ze začátku roku také nešlo tak veškeré vyhlášení poplachu jsme prováděly stejným způsobem.
Jinak OPIS to používal taky + sirénu (někdy) - KOPIS máme od 1.4. ták ještě nevím.
-
Příspěvek od Radek Luža » 12.05.2008 15:21
Nechci tady dělat nikomu reklamu ale na internetu sem oběvil zajímavou věcičku která je podle mě dobrá pro svolávání JSDH, pevnou linku předpokládám máme na stanici všichni, nebo aspoň většina, mobilní telefon asi taky má každý, a co je rychlejší než sms ? samozdřejmě že přímý telefonát, no už o tom nebudu kecat po svým ale hážu sem link, my do toho asi pujdem, zde je link přímo na katalogový list ve formátu PDF, cena je 2200,- což si myslím že je skvělá cena
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 12.05.2008 15:21
Ptáš se, co je rychlejší, než sms? Občas cokoliv. Osobně bych se v případě vyhlašování poplachu na něco tak nespolehlivého, jak je doručování SMS nespoléhal, i když to používá asi většina sborů. Určitou výhodou je to, že to jde na více čísel do různých sítí, takže v případě nějakých problémů v jedné síti to alespoň někdo dostane a tam už pak je možno se předem domluvit, co dál (vzájemné ověření mezi sebou ap.). Průšvih nastane, pokud je ten problém zrovna v síti odesílatele a "iniciační" signál neprojde už z OPISu.
Vím, že spousta lidí u sebe nerada nosí další krabičku, kterou je snadno někde zapomenout nebo ztratit. Holt každý systém má svá pro a proti. Další výhodou pagerů je to, že jejich systém je nezávislý na sítích MT, které mají v případech mimořádných událostí tendenci ke "kolapsu" z příčiny nedostatečné kapacity (ta s určitou rezervou pokrývá běžný provoz, ale pokud se něco stane, kapacita nestačí - zkuste si zavolat na normální číslo na ucpané dálnici...).
Ideální by asi bylo zkombinovat oba tyto systémy dohromady, ale kdo si to může dovolit?
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:21
Opět opakuju, že věty "nám to chodí okamžitě" a podobné věci jsou u SMS blbost. Není to zaručená služba prostě - ono to chodí vždycky okamžitě, ale jakmile někdo zatíží síť, je to v pr*eli...
-
Příspěvek od Mirek Macek » 12.05.2008 15:21
Na smskách bych taky tuto činnost nestavěl. Ono to chodí dobře, ale jak už tu někdo psal když není zátěž a také jak užtu někdo psal není to zaručená službá. Je to 14 dní zpátky, kdy mi nepřišla klíčová SMS na kteou jsem čekal, stane se to tak 1x za čtvrt roku, týden potom jsem udělal chybku a rozeslal omylem 2200 sms na mobil, během 1,5 hodin - přišli všechny do jedné Takže toliko praxe.
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od FiRan » 12.05.2008 15:21
Podle me je idealni kombinace pageru, sms a sireny. Funguje to tak u nas a nestava se, ze by alespon jeden ze systemu nefungoval okamzite. Nejlip je na tom samozrejme sirena, tu slysi vsichni (az na jedince se zavrenyma plastovyma oknama) okamzite po celem meste. Pager je taky fajny, ovsem obcas proste neprijde nic. A mobil? Podle smeru vetru, jednou je to rychlejsi nez sirena, jindy pak sms nedorazi vubec...
Kdo se utopí, ten se nespálí.
-
Příspěvek od Ondřej Dostál- Oskar » 12.05.2008 15:21
k J. Opálkovi.Máme taky zapojené všechny 3 systémy a je to naprosto dokonalé, protože pagerama je vybaveno jen něco málo přes 20 lidí, ale mobila má každý(výjezdovku tvoří cca 30 lidí).Většinou začne první houkat siréna a pár vteřin po ní příjde smska a rozpíská se pager
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz