Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Vratislav Adamcik
Příspěvek
od Vratislav Adamcik » 19.06.2013 14:52
Máš pravdu.Ale předmětem diskuze je nošení PS2 na veřejnosti a mimo stanici(školu)to že u zásahu senosí 3 vrstvý oblek je všem jasné a nikdo nic nenamítá ale co se PS2 týče nebylo by od věci odlišit HZS a JSDH...
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 19.06.2013 16:48
Odlišit ano, ale členy SDH od příslušníků HZS a členů JSDH. Teda, odlišit to, co nemá společného s výkonem služby v HZS a v jednotkách JSDH zřizované obcemi.
-
Petr Haska
Příspěvek
od Petr Haska » 19.06.2013 16:54
Byli jsme odstr. násl.povodní v Křešicích a radši sem si ani blůzu PSII nedával, protože jsem si chtěl dát na oběd v hospodě pivko :-) a někdo by to nemusel rozdýchat, nedej Bože, kdyby mne někdo vyfotil. Gatě jsem měl bez "lampasů" a boty lehké. Takže vlastně ani nikdo nepoznal, že su hasič. :-) Abych to víc zamotal, tak já tam nebyl vlastně ani jako člen JSDH, ale jako dobrovolník, takže možná jsem tam byl i za SDH. To je mazec, co? Tak to taky může fungovat a že to dobře fungovalo.
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 19.06.2013 17:01
Petře ..... a možná lépe než pod hasičema, že ?
-
Petr Haska
Příspěvek
od Petr Haska » 19.06.2013 17:39
Ale no tak, pod hasičema je taky dobře :-). Jinak ja razím heslo: "Jaký si to uděláš, takový to máš." My si to tam udělali dobrý, vše klapalo. Jídlo, pití, PHM, nocleh (pod plachtou a konstrukcí z vozíku čerpadla) dovoz, odvoz.
-
duplesice
Příspěvek
od duplesice » 19.06.2013 21:13
Je hezké, jak se tady dohadujete na odlišení SDH od JSDH a to odlišit od HZS a také od školy, pak možná lišit i kraje....
Ale já si myslím, že základní otázkou když připustím, že se odlišovat budeme je "pro koho odlišování je a komu má sloužit" Tedy jasně řečeno: Chce odlišení veřejnost, tedy obyčejný občan? Bude se chtít vůbec naučit, kdo jakou barvu má a jakým detailem se jednotky liší? Zkuste se někoho zeptat na ulici, jaké máme jednotky a jak jsou zařazené a co o nich ví. Každý skoro odpoví, že zná jen hasiče. Skoro nerozdělují ani dobráky a profíky. A pokud to někdo zná, tak je nějak s "hasičinou" spojený a nebo dělá starostu či podobnou činost, která s danou složkou spolupracuje.
A tak já říkám, že dokud lidé nebudou znát jaké jsou jednotky, co která může a nemůže, tak je jakékoliv značení a odlišování na "...doplňte si samy...." Kdo jednotky už zná teď, ten si to zjistí a identifikuje i když přijedou všichni pouze ve stejných trenkách. A pro ostatní to nemá význam protože přijeli hasiči.
-
Hugo Laitner
Příspěvek
od Hugo Laitner » 21.06.2013 08:29
duplesice píše:Je hezké, jak se tady dohadujete na odlišení SDH od JSDH a to odlišit od HZS a také od školy, pak možná lišit i kraje....
Ale já si myslím, že základní otázkou když připustím, že se odlišovat budeme je "pro koho odlišování je a komu má sloužit" Tedy jasně řečeno: Chce odlišení veřejnost, tedy obyčejný občan? Bude se chtít vůbec naučit, kdo jakou barvu má a jakým detailem se jednotky liší? Zkuste se někoho zeptat na ulici, jaké máme jednotky a jak jsou zařazené a co o nich ví. Každý skoro odpoví, že zná jen hasiče. Skoro nerozdělují ani dobráky a profíky. A pokud to někdo zná, tak je nějak s "hasičinou" spojený a nebo dělá starostu či podobnou činost, která s danou složkou spolupracuje.
A tak já říkám, že dokud lidé nebudou znát jaké jsou jednotky, co která může a nemůže, tak je jakékoliv značení a odlišování na "...doplňte si samy...." Kdo jednotky už zná teď, ten si to zjistí a identifikuje i když přijedou všichni pouze ve stejných trenkách. A pro ostatní to nemá význam protože přijeli hasiči.
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 22.06.2013 09:57
Odlišeni by měli být hlavně HZS od JSDH u zásahu, aby bylo poznat kdo je kdo. Nejlepší by byla barva obleků, ale na to bohužel nemá nikdo peníze. To neni nic proti JSDH. Ale když se JSDH sjedou na kdejakou prkotinu ve 20 lidech, tak by mělo byt vidět kdo je kdo. Lidé si pak myslí že HZS nemá co dělat a nešetří peníze a všeude jezdí tolik lidí a pak brečí že nemaj peníze.
-
duplesice
Příspěvek
od duplesice » 24.06.2013 10:44
to pupic:
A to rozlišení u zásahu by sloužilo pro velitele zásahu a nebo pro veřejnost?
a) pro velitele - tak velitel snad ví, co má za jednotky u zásahu! Navíc označeni už jsou. A nenapadá mě žádná konkrétní činnost, kdy bych nevěděl, koho jsem kam poslal a potřeboval bych na dálku zjišťovat, zda je tam modrý a nebo nějak jinak barevný hasič.
b) pro veřejnost- jak jsem psal víše. Veřejnost asi rozlišovat nebude kdo je kdo, a pokud s troškou nadsázky začneme s povinným výkladem v mateřské školce (tam jak známo se naučíme vše potřebné pro život) bude to trvat dosti dlouho, než nás veřejnost bude i takto rozlišovat.
A na závěr poznámku jak každá věc má rub i líc. Tak jak píše Pupic, "lidi by si mysleli že HZS nemá co dělat a nešetří a jezdí na každou prkotinu ve dvaceti lidech..... no aby pak někoho nenapadlo, že když je tam těch dobráků tolik a dělají to zadarmo (běhá tam jen slovy jeden dva tři profíci), odjedou dříve a vše stejně dodělávají dobráci, tak můžeme třeba ještě zkrouhnout HZS. Ono totiž, že se může stát něco většího zase jako argument neobstojí. Když je peněz málo, tak by se mohlo jít i do většího rizika. Počet stanic profíků snížíme i za cenu možného maléru při zrovna nepříznivém počtu mimořádných událostí, a situaci nějak uhrajeme a nějak okecáme:-)Na to jsme machři a cestičky se vždy najdou:-)
-
Jan Šikula
Příspěvek
od Jan Šikula » 24.06.2013 13:38
Souhlasím s Duplesice.Než složitě a draze vymýšlet další předpisy týkající se ústroje,je pro mě přijatelnější věnovat se osvětě a mládeži do drobotiny,až po puberťáky.A mimochodem,rušení stanic HZS je tak šílenej nesmysl,že to snad není možný.Sem členem SDH a strojník ve výjezdu.Nedokážu si představit,jak by jsme měli suplovat HZS.Je to naprosto nemožné.
-
Vochy
Příspěvek
od Vochy » 25.06.2013 00:46
Když to vezmeme úplně logicky, tak lidem bude úplně jedno jestli jim tam přijede strejda z Horní Dolní ve fialových zásahovkách a nebo Ing. por. Jan Novák Ph.D. z centrální stanice v růžových zásahovkách. Hlavně, že jim tam přijede člověk, který jim chce pomoc. Prostý lid nebude řešit, co má ten člověk na sobě a co umí a z jaké jednotky je, hlavě že jim pomáhá. Takže mi tohle oddělování přijde jako žabomyší války.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 25.06.2013 09:25
Ještě jeden pohled na věc - teď při povodních by se onen občan- laik, při eventuálním rozlišení, mohl vcelku oprávněně divit kde že jsou ti profíci. Takže doporučuji přestat blbnout a věnovat se něčemu smysluplnějšímu. Debaty o nesmrtelnosti chroustů ponechme politikům.
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 25.06.2013 18:06
to Radek: no on se bude taky občan hlavně divit, až mu přijede 20 dobráků hasit hořící odpadkový koš a vylije mu do bytu 5 kubíků vody a ještě pěkně z dálky, aby se náhodou nespálil :-D ono hodiny výcviků a cvičení a kuzů u HZS přeci jen k něčemu jsou.
To Jiří Kliment: povodně jsou přeci jen vyjímečná situace, kde pracuje každý a když to takhle srovnáváš, tak tahat pytle s pískem nebo vysávat vodu ze sklepa je dobrá pomoc, ale zachraňovat lidi z vrtulníku a zachranovat lidi a být po krk ve vodě je jiná věc.
-
Jiří Kliment
Příspěvek
od Jiří Kliment » 25.06.2013 19:10
To pupic: Kolego, pokud hodláš lít špínu na dobráky (kterými zjevně opovrhuješ a které máš za nesvéprávné zabedněnce) nemá zřejmě žádný význam na tvé příspěvky reagovat. Pokud jsi profesionál a máš podobný názor nezbývá než konstatovat že je vás takových , zaplaťpánbůh, naprosté minimum. Pokus se vzít na vědomí že PO v naší zemi je na práci dobrovolníků z velké části postavena. Nejsme Kuvajt abychom si mohli dovolit plně profesionální pokrytí. A to nemluvím o prostém faktu že by se na něco takového nejspíš nenašlo dost Supermanů a extraborců tvé úrovně. Prozatím se patrně budeš muset smířit s tím, že se ti kolem kotníků motají pouzí dobrovolníci, kteří občas udělají nějakou chybu (což je patrně u profesionála tvého kalibru naprosto vyloučené).
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 25.06.2013 20:42
A teď se zeptám pupica. Proč by mu měli dobráci při požáru koše výlít 5 kubíků vody do bytu. Já bych mu tam vylil klidně 10 kubíků, a proč né, když pupic trvdí že 5 kubíků. A teď vážně a dost té srandy. Tímto tvrzením je vidět, že někteří příslušníci HZS jako je pupic toho moc ty dotyčné dobráky z JSDH nenaučili a nevěnují se jim olik, aby je chtěli něco naučit, když toto si dovolí o nich říci. Třeba u nás to je jiné. Něco nás na HZS naučili a jsme jim za to vděčni, něco jsme se museli sami naučit. Jsme jenom polodobráci. Na bytové požáry jezdíme běžně a jsme tam většinou první. Nidy se nám však nestalo, že bychom poškozenému takto vyplavili byt. Naposledy jsme byli na požáru televizoru s dřevěnou poličkou a postelí v bytě v přízemí rodinného domku, použili jsme vysokotlak v černě zakouřené místnosti, kde nebylo téměř vidět. I přes to jsme zde použili cca 5O litrů vody se smáčedlem, při tom se nám podařilo otevřít okno, odvětrat a zbytek doutnajících věcí po otevření okna vyhodit ven oknem a tam se to dohasilo. Totiž každý z nás dobráků to dělá, jako by si hasil u sebe doma. Samozřejme požár vždy nejde hasit jen s málem vody a musí se použít vody více, když je požár více rozvinutý např. ve 3 fázi a to je stejné jako u zásahu HZS. Proto netvrď, že to, co si myslýš právě ty, tak to udělají všichni dobráci v celé naší republice.
-
hasič karlos
Příspěvek
od hasič karlos » 25.06.2013 22:59
Tak už to tu dlouho nebylo.Už se mi začalo pomalu stýskat.Opět naše slavná debata,kdo ho má delšího.Pravda je,jak už to většinou bývá,nejspíš někde uprostřed.Jetli má pupic nějakou negativní zkušenost,tak se moc nedivím jeho reakcím,ale rozhodě netvrdím,že se tak chovají všichni,nebo většina,ale tohle jsme tu probrali už tolikrát,že se snad nemá cenu k tomu vracet.
-
Kůďa
Příspěvek
od Kůďa » 25.06.2013 23:25
pro hasič karlos, nezlobím se na tebe, ale divím se, že vždy reaguješ na mojí připomínku, když reaguji na někoho, kdo opravdu viditelně napadá dobráky a ten dotyčný zde vždy uvede neco nepravdivého. Vím, že to může být záměrná provokace, kdo se chytí a já se chytím, ale protože dělám do hasičiny cca více jak 30 let, tak za tu dobu jsem zažil a poznal mnoho pánů hasičů s velkým P a H a dodnes si jich velice cením a vážím si jich /teď mluvím o profíkách/,i když někteří již nejsou mezi námi. A nikdy nebudu souhlasit s těmi, co si neváží práce druhých a ať to jsou třeba jen dobráci.Proto se na mě nezlob.
-
pupic
Příspěvek
od pupic » 26.06.2013 07:43
já nikoho nenapadám. Jen se bráním, když jsem řekl, že by bylo dobré hasiče odlišit a hned nějaký chytrák, který nechce aby bylo poznat, že nepatří k HZS, tak se hned čertí a napadá mě. Mám to z vlastních zkušeností jsem u HZS více jak 15 let a vím o čem mluvím. Dobrácí prostě nemají tolik zkušeností, ale bohužel to nechtějí slyšet a snaží se profíky nahradit a vyštípa,t ale pak to tak vypadá i u výjezdu. Né vždy, ale často když jsou tam dobráci prvn,í tak pak musíme nejdřív napravit škody a pak pokračovat v zásahu. Ale nedivím se my školíme a cvičíme každý den tak je jasný, že víme co dělat.
-
Čestmír
Příspěvek
od Čestmír » 26.06.2013 07:59
Pupic je nejlepší........ Pupic na hrad. Nebreč pořád, jsi za to placenej tak koukej makat ty profííííííku. Naštěstí takového Pupice nemáme v naši blízkosti a s HZS vycházíme dobře. Kluci se na nás nepovyšují a myslím, že mi jim rozhodně ostudu taky neděláme. Dál bych na nereagoval, Pupic je tímto přístupem tady už profláknutej a jen přilejvá olej do ohně - zbytečně. Kdyby raději věnoval svoji energii nám "blbcům" dobrovolnej a když jsme takový trdla, a něco nás naučil ( školí se a cvičí každý den, tak všechno zná, ví a všude byl :) )
-
hasič karlos
Příspěvek
od hasič karlos » 26.06.2013 08:38
Kůďa-Já jsem ani tak nereagoval na tebe,jako spíš na celou tuhle diskuzi.Pupic má trochu radikální názory,vždyky to tu trochu popíchne a už se zase všichni hádame.Je zajimavé,že třeba teď o povodních jsme makali všichni společně a na nějakou barvu hadrů nikdo nekoukal.Měl jsem od dobráků pujčenou blůzu,protože svojí jsem měl mokrou a bylo mi úplně jedno,jestli byla modrá nebo fialová,hlavně že byla suchá.
Zpět na „Co vás pálí?“