Námnětové cvičení
-
Příspěvek od Martin Minář » 12.05.2008 15:18
Co si pod tim představujete a jak ho provést,prosím o radu
-
Příspěvek od Pecan » 12.05.2008 15:18
V našem okrsku to probíhá tak. Že nám předem nahlásí že se v brzké době uskuteční námětové cvičení tam a tam popř. v tom a v tom podníku. V den D se sjede nějaká komise z našeho okrsku popř. i někdo od profi. Začnou postupně obvolávat sbory zapisují si čas nahlášení poplachu a čas dojezdu jednotky. Při samotném zásahu probíhá hašení fiktivního požáru, kyvadlová doprava vody pomocí cas, a někdy i dálková doprava vody pomocí ps (tu dělají převážně sbory které namají cas). Po ukončení cvičení probíhá celkové vyhodnocení atd.
Námětové cvičení musí být nahlášeno na HZS kraje.
-
Příspěvek od bart » 12.05.2008 15:18
no takhle nejak... je dobre zvednout i JPO V pro zajisteni dalkove dopravy vody, u nas to takhle byva a petky jsou rady, ze si na ne nekdo vzpomene (teda zalezi na oblasti jakou ma kdo techniku, v nasem okrsku je celkem husta sit profi a JPO II, III, takze petky maji vetsinou jen DA 12 / A 30 (31)).
-
Příspěvek od stofi » 12.05.2008 15:18
Namnětové cvičení může byt, třeba již vzpomýnané okskové nebo jenom pro místní jednotku.
O každém cvičení musi být informován zřizovatel jednotky a místně příslušný OPIS Téma pak už záléží na veliteli jednotky a místních podmínkách. Může to být sundání kočky ze stromu až po pád dopravního letadla.
-
Mi jako sbor patříme patříme pod obec Dříten spolu s dalšími šesti sbory ale jenom tři sbory mají auta RTHPečka,mi ostatní auta nemáme jak to máme provést,méme zapřáhnout za auta káry a vyrazit,nápad je to náš ale jak to dotáhnout do konce.
-
Příspěvek od Jiří Adamec » 12.05.2008 15:18
Udělat celookrskovej náměťak, když u nás na okrsku jsou mám dojem dvě DA / avie a jinak asi 6 PPS. Nedovedu si to představit, jak ty PPS honem tahat.
My si děláme náměťáky v obci (jsme JPO 5). Poslední byl hašení požáru - prostě uhasit větší táborák. Na jaro chystáme využití hydrantů, zavedli ná vodovod, tak ať se pořádně vyzkouší.
-
Příspěvek od Project » 12.05.2008 15:18
No, to je těžké. Už jsem slyšel, že některé JPO V mají třeba jen přívěs s PS 12 a pokud jsou povoláni k události, tak nejdříve musejí sehnat někoho s traktorem...!
Jinak v naší obci HZS organizuje ( údajně pravidelně jednou za rok) námětové cvičení na budovu ÚSP. Nás k tomuto cvičení v naší obci povolali až po několika letech a bylo to dost trapné! Ze stanice HZS to mají k nám 6 km, takže jsme na místo cvičení dorazili až po jednotkách HZS a jediné, co po nás chtěli bylo na sucho napojit naši cisternu na doplnění vody do Tatry od HZS. Současně prováděli evakuaci všech obyvatel ústavu (asi 60 lidí), ale nás nechali jen přihlížet... Tak jsme jen postávali okolo naší cisterny a dívali se, co se tam děje...
A ta dálková doprava vody, za svých osm let, co jsem strojníkem ve výjezdu jsem zatím neměl možnost si ji vyzkoušet. Asi máme v okolí tak moc CAS, že dálkovou dopravu nebudeme nikdy potřebovat ) Ale už mi to delší dobu leží v hlavě a pokusím se přemluvit velitele, aby takové cvičení zorganizoval.
-
Tak to si ty hydranty hned od začátku hlídejte a "starejte se o ně". Zní to sice divně, ale naše obec je protkaná sítí vodovodu i s hydranty a budovalo se hlavně za komunistů a za tu dobu je většina z hydrantů nefunkčních. Ale VaKu je to i po upozornění tak trochu jedno...
-
Ale mě tak napadá, že by sme je možná mohli donutit tím, že je prostě jeden za druhým začneme zkoušet a když je náhodou otevřeme, tak ještě není jisté, že se nám podaří zatáhnout tak, aby z nich neutíkala voda... Možná se pak VaK začnou víc starat, až jim poteče v obci třeba 20 hydrantů... )
-
Hadranty jsem se snažil hlídat ještě dřív, než je vybudovali - už od kolegů vím jak to chodí.
Jinak s těma PPS je to docela průšvih, dříve snad fungovalo něco jako smlouva obce s JZD o tom, že v případě nutnosti poskytnou traktor, ale co dneska JZD je zavřený, traktor má po vsi pár sedláků, jenže přes zimu mimo provoz a co pak!!! Mi máme kliku v tom, že hasičárna je uprostřed vesnice a požární nádrž hned vedle. Ale baráky na okraji vsi se dají dosáhnout snad jen v teplejch!!! Zbívá jen dělat zmiňovánou dálkovou dopravu pro ostaní.
-
Příspěvek od bart » 12.05.2008 15:18
to by me ani nenapadlo ze jsou sbory s PPS ale bez auta... v nasem okrsku jsou 2x JPO II, a dalsich 7 sboru - tusim ze jsou vsechny jako JPO V a dale 1xHZSP (ten na nase okrskove nametovky nejezdil, ale zucastnuje se pokud porada neco HZS a je to ve meste...)
typickym celookrskovym nametovym je prave dalkova doprava vody, delalo se to kazdy rok (i kdyz ted je asi 2 rocni vypadek, nevim proc...)
-
To s tím zkusit otevřít a nechat týct je zajímavej nápad, ale bacha na to, aby potom nechtěli zaplatit tu uteklou vodu.
Pro bárta myslím, že je to poměrně běžná věc věc u spousty pětek, ale jak na to nemám tušení. :-/
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Stanislav Kaisler » 12.05.2008 15:18
No já musím potvrdit že, alespoň v mém okolí, je to naprosto běžná věc. To že má JPO V auto, (ať již CAS nebo DA) je spíše výjimkou než pravidlem. N8š okrsek má 14 sborů a všechny JPO V mají pouze PPS-12.
-
Tak mi někdo poradte jak to námnětové cvičení províst s 3*RTHP a asi 4* s přívěsem PPS12
-
Příspěvek od Tomáš Hlavatý » 12.05.2008 15:18
Zdravim všechny mi u nás máme slušnou hydrantovou síť alehydranty jsou funkční jen dva , snažil jsem se po dohodě z obcí o jejich skoušku z VaK nám bylo zděleno ať to skusíme ale pokud se neco pokazí tak bude obec hradit opravu tak nevim co si myslet.
Jinak snažíme se o námětové cvičení alespoň jedenkrát ročně ale jen JPO II a JPO III protože JPO V mají jen PPS bez DA .
-
Tak ten náměťák trochu upravte podmínkám třeba tím, že si dohodnete přesnej den a ty sbory, co mají jen PPS si zajistí dopravu - traktor nebo naklaďák. Snažte se jim to ulehčit tim, že místo konání jím bude co nejblíže. Jako téma dejte třeba požár trávního porostu nebo lesa s tím, že tři PS buddou dodávat vodu z přírodního zdroje - rybník- potok, každá do jedné CAS a čtvrtá bude jako záloha, s tím že se prostě odfinguje porucha jedné PS nebo i CAS a ta záložní PS jí nahradí. Určitě se to dá nějak přizpůsobit podminkám u Vás tak, aby si to všichni osahali a vyhnali pavouky z hadic - u JPO 5 je to mnohdy dost potřeba.
-
Příspěvek od Roman Skácel » 12.05.2008 15:18
Zdravím všechny. U nás na okrsku míváme námětovku 2x a někdy i 3x do roka. Je to sice stylem, že všichni ví, kde, kdy a dokonce bývají vyznačeny i místa na položení PPS. V našem okrsku je 10 sborů, z nichž jeden je zařazen jako JPO III a zbytek JPO V. Není u nás sbor, který by neměl has. vozidlo. Mají buďto Tatra 805, Avia nebo CAS. Myslím, že podle norem, by se mělo námětové cvičení dělat nejméně 2x do roka, a z toho by aspoň jednou mělo být nehlášené. Ale to nevím určitě, jenom z doslechu.
No a co se týká toho VaKu, taky by mě to docela hodně zajímalo, jaké má obec pravomoci, co se týká odzkoušení hydrantů v obci. Podle mě, by se alespoň jednou v roce měli odzkoušet, protože zkoušet je až tehdy, až bude opravdu hořet, to by nemuselo dopadnout nejlépe a "odsrali" bychom to zase jenom my.
-
...by to bylo jednoduše řešitelné. Ale bohužel jsou to jen samé kdyby... Takže kdyby stát dával dostatek financí na obnovení aut u jednotek SDH, byla by určitě možnost staré auta z těchto jednotek převést, nebo teď už asi spíše prodat jednotkám, které auta nemají vůbec. Sice by to byly asi občas "slušné" vraky, ale měli by alespoň něco a myslím, že celkem i za pár peněz...
Ale určitě by se měla starat i obec. Myslím, že nějaký furgon, nebo Avie se skříní by se daly pořídit okolo 30 000 Kč. Pak by si to snad už kluci sami upravili...
-
Příspěvek od M.a.y B.e. » 12.05.2008 15:18
No ono s temi starymy auty to nebude tak jednoduche. Co jsem slysel tak je problem pokud se predela stare auto co nebylo hasicske tak ho nelze snad prihlasit na majaky, tak nevim. Mozna nekdo poradi vic.
Jinak si ymslim ze nejaky maly prispevek pro JPO V na techniky by nelybl spatny. Jenze vsichni reknou at se stra obec a ta s rozpoctem 5 mil/rok nekoupi ani tu blbou dodavku kde by se tam PPS8 dala vest.
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky
- SPORT.POŽÁRY.cz