Je potřeba podle nového zákona maturita?
Dobrý den,
nedávno jsem zaslechl že podle nového zákona (platného od 1.1.2007) mají možnost pracovat u hasičů i lidé bez maturitního vzdělání, pouze s tím rozdílem že za nejnižší plat... Mám o tuto práci zájem, jsem aktivním členem JPO III obce a maturitu si hodlám dodělat nástavbovým studiem. Myslíte si že zákon umožňuje nastoupit k HZS bez maturity? Předem děkuji za Vaše odpovědi.
Je potřeba podle nového zákona maturita?
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Příspěvek od Jakub Kozák » 12.05.2008 15:22
RE: Erik
Najdeš si pěkně zákon o služebním poměru (UTFG), pak třeba na portál veřejné zprávy a tam si najdeš podmínky přijetí.
$13 odst. 1 písm. e) uvádí, že do služebního poměru může být přijat občan, který "splňuje stupeň vzdělání stanovený pro služební místo, na které má být ustanoven"
Takže čistě teoreticky, pokud je postaveno systemizované místo tak, že na něj není požadována maturita, lze být příslušníkem i bez ní. Toť odpověď na tvou otázku.
Další otázkou je, jestli jsou taková místa vytvořena, na to ti odpovědět nedokážu, nejsem kádrovák
Najdeš si pěkně zákon o služebním poměru (UTFG), pak třeba na portál veřejné zprávy a tam si najdeš podmínky přijetí.
$13 odst. 1 písm. e) uvádí, že do služebního poměru může být přijat občan, který "splňuje stupeň vzdělání stanovený pro služební místo, na které má být ustanoven"
Takže čistě teoreticky, pokud je postaveno systemizované místo tak, že na něj není požadována maturita, lze být příslušníkem i bez ní. Toť odpověď na tvou otázku.
Další otázkou je, jestli jsou taková místa vytvořena, na to ti odpovědět nedokážu, nejsem kádrovák
-
Příspěvek od Erik Adam » 12.05.2008 15:22
"referent"
Tak jsem to našel:
" 1. tarifní třída - referent
1. Zajišťování spojení v operačním a organizačním řízení jednotek
požární ochrany.
2. tarifní třída - vrchní referent
1. Provádění hasebních a záchranných prací při zásahu."
Pro funkci referenta stačí výuční list, vrchní referent už musí mít maturitu. Takže jak jsem pochopil tak referent k zásahům nejezdí a dělá spojaře. Jestli tomu tak není, tak mě prosím opravte.
Tak jsem to našel:
" 1. tarifní třída - referent
1. Zajišťování spojení v operačním a organizačním řízení jednotek
požární ochrany.
2. tarifní třída - vrchní referent
1. Provádění hasebních a záchranných prací při zásahu."
Pro funkci referenta stačí výuční list, vrchní referent už musí mít maturitu. Takže jak jsem pochopil tak referent k zásahům nejezdí a dělá spojaře. Jestli tomu tak není, tak mě prosím opravte.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky