Dýchací technika u JSDH
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
Dýchací technika u JSDH
Příspěvek od Harryk Roman » 29.05.2016 21:06
Zdravím, potřeboval bych poradit, jestli by mi někdo mohl objasnit co všechno je potřeba splňovat abychom mohli v jednotce používat dýchací techniku (školení samozřejmě ) jde mi o to jestli je nějaká podmínka kde uschovavat tlakové láhve, jestli se musí nějak kontrolovat, jak je to s plněním a tak dále. Díky za odpovědi
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 29.05.2016 22:28
-
Příspěvek od Adam Per » 30.05.2016 08:52
Ahoj pokuď koupíte dýchací techniku nejprve je potřeba si nechat udělat kurzy, které by ti měli udělat na nejbližším ÚO. Potom každej přístroj musí mít svojí kartu a po každém použití musí jít i s kartou na kontrolu k HZS. Dále každý nositel musí mít svoji kartu kde se vede kdy používal IDP a musí jednou za 3 měsíce vydýchat lahev buď u zásahu nebo cvičně. To je tak nějak základ. Zbytek co se týče uchovávání skladování atd. tak to najdeš v řádu chemické služby který ti tu kolegové poslali.
-
-
Příspěvek od Kůďa » 30.05.2016 21:53
Můžeš čerpat z pokynu ředitele GŘHZS ČR - 25 P O K Y N generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 8. června 2009, kterým se stanoví Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí
a SDH podniků
strana 37 - CHEMICKÁ SLUŽBA, Věcné prostředky chemické služby (viz příloha č.1/CH) str. 40, Kontroly str. 42,
Vymezení zodpovědnosti při plnění úkolů chemické služby str.43, Úkoly chemické služby str. 44, Provozní prostory str. 45, Obecné zásady používání věcných prostředků chemické služby str. 46, Používání izolačních dýchacích přístrojů str. 47, Používání filtračních dýchacích prostředků str. 48, Dokumentace chemické služby str. 50, Revize a provozní kontroly věcných prostředků chemické služby str. 51, Bezpečnost práce při plnění a manipulaci s tlakovými lahvemi dýchacích přístrojů str. 51
viz : http://www.hzshk.cz/cs/uvodni-strana/in ... anek-1128/
nebo to je dobře zpracováno na CHTS - chemická služba v požární ochraně -
více na : http://diskuze.pozary.cz/co-vas-pali/dy ... 52099.html
Jinak ke kontrolám po použití a před použitím - to si děláte sami - /velitel musí určit odpovědnou osobu na úseku CHTS - lepší je si nechat proškolit technika CHTS - 2.dení kurz ve škole PO/, pak je zapotřebí si domluvit na Vašem příslušném HZS způsob plnění prázdných lahví, /v Králolvéhradeckém kraji si musíš na HZS podat žádost o plnění lahví a po odsouhlasení ti to pak na HZS KHK budou plnit/. Půlroční kontroly a 5.leté revize DT ti u HZS KHK neudělají a to si musíš zařídit u výrobce. Takto to máme aspoň u nás. Máme Pluta a HZS KHK má oprávnění od Meva Roudnice dělat revize DT Pluto, ale ředitel toto nepovolil dělat pro JSDH. Takže si to HZS dělá samo pro sebe. Mi to vozíme do Meva Roudnice. Více neporadím, i když jsem technikem v JSDH města Třebechovice p.O. a také velitelem družstva - JPO II /celkem ve výbavě máme kompletních 9 x DT Pluto a celkem 10x DT Saturn S,2, S5 a S7. Takže o práci mám postaráno
a SDH podniků
strana 37 - CHEMICKÁ SLUŽBA, Věcné prostředky chemické služby (viz příloha č.1/CH) str. 40, Kontroly str. 42,
Vymezení zodpovědnosti při plnění úkolů chemické služby str.43, Úkoly chemické služby str. 44, Provozní prostory str. 45, Obecné zásady používání věcných prostředků chemické služby str. 46, Používání izolačních dýchacích přístrojů str. 47, Používání filtračních dýchacích prostředků str. 48, Dokumentace chemické služby str. 50, Revize a provozní kontroly věcných prostředků chemické služby str. 51, Bezpečnost práce při plnění a manipulaci s tlakovými lahvemi dýchacích přístrojů str. 51
viz : http://www.hzshk.cz/cs/uvodni-strana/in ... anek-1128/
nebo to je dobře zpracováno na CHTS - chemická služba v požární ochraně -
více na : http://diskuze.pozary.cz/co-vas-pali/dy ... 52099.html
Jinak ke kontrolám po použití a před použitím - to si děláte sami - /velitel musí určit odpovědnou osobu na úseku CHTS - lepší je si nechat proškolit technika CHTS - 2.dení kurz ve škole PO/, pak je zapotřebí si domluvit na Vašem příslušném HZS způsob plnění prázdných lahví, /v Králolvéhradeckém kraji si musíš na HZS podat žádost o plnění lahví a po odsouhlasení ti to pak na HZS KHK budou plnit/. Půlroční kontroly a 5.leté revize DT ti u HZS KHK neudělají a to si musíš zařídit u výrobce. Takto to máme aspoň u nás. Máme Pluta a HZS KHK má oprávnění od Meva Roudnice dělat revize DT Pluto, ale ředitel toto nepovolil dělat pro JSDH. Takže si to HZS dělá samo pro sebe. Mi to vozíme do Meva Roudnice. Více neporadím, i když jsem technikem v JSDH města Třebechovice p.O. a také velitelem družstva - JPO II /celkem ve výbavě máme kompletních 9 x DT Pluto a celkem 10x DT Saturn S,2, S5 a S7. Takže o práci mám postaráno
-
Příspěvek od Harryk Roman » 31.05.2016 12:21
Díky, potřeboval bych ještě vědět jestli sdh musí mít nějakou místnost, nebo prostor kde se musí láhve skladovat, máme v plánu na dychacak zhruba 3 lidi takže těch lahví moc nebude. Jestli treba staci kdyz lahve budou v autech.
-
Příspěvek od Adam Per » 31.05.2016 14:10
Pokud budete mít 3 ks IDP tak je budete mít v autě a měli by jste k ním mít také 3 ks náhradních lahví jak udává vyhláška. Speciální místnost mít nemusíš protože většinou budou v autě. Jen pokud bys je z nějakého důvodu vyndal nebo skladoval jinde je dobrý mít vymezený nějaký místo kde se nepráší není vlhko a velký teploty. U nás máme regál a IDP který zrovna nejsou v autech tak je máme zabalený v igelitovejch pytlech. Jinak nějaký speciální podmínky na skladování nejsou a jak říkám stejně je budete mít neustále v autě :)
-
-
Příspěvek od Václav Šimek » 31.05.2016 21:33
Mám dotaz ohledně kontrol u saturnů. V řádu se píše provést 1x za 3 měsíce vydýchání . V tomto řádu CHTS http://www.chts.xf.cz/index.php?id=obsa ... ik_kontrol , teda pokud tomu dobře rozumím se udává že stačí vyměnit 1x za rok. Jak to tedy je. děkuji za odpověd
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky