Ještě jedna taková myšlenka. Když se řekne a, musí zaznít i b. Chceme novou funkci. Ale je třeba si uvědomit, že jako laik můžu být trestán pouze za neposkytnutí první pomoci. Poskytnou první pomoc je občanská povinnost. Pro každého hasiče samozřejmost. Ale pokud již někdo bude vystupovat jako oficiální zdravotník tak může být trestán za špatné poskytnutí první pomoci. V zákoně je to opatřeno jako právní odpovědnost. Proto se dbá na kurzy, kde absolvent obdrží oficiální zdravotnickou kvalifikaci (PZP - pomocný zdravotnický zdravotník, NZP - nižší zdravotnický pracovník, SZP - střední zdravotnický pracovník, dnes dle současné legislativy NLZP - nelékařský zdravotnický pracovník). Tuto kvalifikaci neobdržíte absolváním laického kurzu první pomoci. Jste pořád v pozici zaškoleného laika. Vypadá to pěkně, když někdo začne křičet zdravotník a doběhne maník s lékárničkou a s modrou hvědou na přilbě. A když si představím jaci lidé v těch kurzech učí - většinou také zaškolení laici a co učí, tak je mě kolikrát zle. Např. v mém prvním laickém kurzu nám vysvětlovali coniotomii (protnutí dýchacích cest při jejich neprůchodnosti) střepem nebo rybičkou. Já jsem to viděl ve vojenské nemocnici na vlastní oči. A sám bych to dělat nechtěl. A to mám 3 zdravotnické školy, specializační studium anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče, 6 let ARO, JIP a 2 roky na výjezdu RZP. A tento výkon učí laiky. Takže páni velitelé. Je dobře, že děláte školení první pomoci. Ale nejprve uvažte, koho si na to školení pozvete. Nejlepší je člověk, který tuto práci dělá denně. Osobní zkušenost je zkušenost. Ono je něco jiného zachraňovat dle učebnice a nějak jinak to vypadá v terénu. Žádný pacient není učebnicový. Řekne se, že hasiči žádné výkony neprovádějí. Ale zjistil jsem, že jich hodně neumí ani správně přiložit krční límec nebo vakuovou dlanu. Pak se stane, že si bude někdo stěžovat, že jste ho poškodili neodbornou manipulací. Ono se to sice prokázat nedá. Takže Vás soud osvobodí. Ale už to běhání nestojí za to.
Tak ať to shrnu. Hasič s kurzem první pomoci je dle legislativy zaškolený laik. Laik je povinem poskytnout první pomoc ze zákona. Je dobře pokud člověk ví co dělá. Štěstí přeje připraveným.
Dotaz ke vzdělání hasišů zdravotníku? Prosím poradte mi:)
Aktuální problémy, neshody, trable...
-
-
Příspěvek od Filip K9 » 27.05.2011 17:38
Souhlasím, vždy záleží hlavně na tom, kdo kurz dělá.
Jen jako perličku mohu uvést, že s výkladem na téma "jak udělat díru do krku za použití kapesního nože" jsem se setkal i na 4 hodinovém kurzu pro laiky, který prováděl lékař z jedné LZS. Nebyl jsem tím ani překvapen, protože celý kurz zahájil prezentací přímé srdeční masáže
Jen jako perličku mohu uvést, že s výkladem na téma "jak udělat díru do krku za použití kapesního nože" jsem se setkal i na 4 hodinovém kurzu pro laiky, který prováděl lékař z jedné LZS. Nebyl jsem tím ani překvapen, protože celý kurz zahájil prezentací přímé srdeční masáže
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od JELDAS® » 27.05.2011 18:53
Dave, plně s tvým názorem souhlasím, protože to samé jsem psal, jako moje předchozí příspěvky.
Hasiči tady prostě chtějí zdravotníka za každou cenu, ale nedokáží pochopit, že to není tak jednoduché, jak si myslí. A nevysvětlíš jim, že to nejde jen tak, lusknutím prstem. Zdravotník, modrá hvězda na přilbě je pěkná věc, ale obnáší spoustu, spoustu učení, praxe, dovedností a nejen to.
Radím hasičům dobře, David vám to nastínil velice krásně, přesně, trefně...doufám, že to už někdo pochopí a nezeptá se na hasiče - zdravotníka za měsíc.
Pokud chcete mít spojitost se ZZS, doporučuji stáže jako 4. do výjezdové skupiny.
Hasiči tady prostě chtějí zdravotníka za každou cenu, ale nedokáží pochopit, že to není tak jednoduché, jak si myslí. A nevysvětlíš jim, že to nejde jen tak, lusknutím prstem. Zdravotník, modrá hvězda na přilbě je pěkná věc, ale obnáší spoustu, spoustu učení, praxe, dovedností a nejen to.
Radím hasičům dobře, David vám to nastínil velice krásně, přesně, trefně...doufám, že to už někdo pochopí a nezeptá se na hasiče - zdravotníka za měsíc.
Pokud chcete mít spojitost se ZZS, doporučuji stáže jako 4. do výjezdové skupiny.
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz
- ↳ Návrhy a připomínky