Zdravím máme problém z ucpávkou v čerpadle na trambusu, před cca. třičtvrtě rokem jsme poprvé přecpávaly čerpadlo protože začala voda protékat pod auto a nešlo nasát. Před týdnem jsme měly výjez na požár odpadu, kdy nám při prvním plnění cisterny začala vytékat poměrně hodně vody pod auto, takže asi ona ucpávka začala propouštět asi bude i ztvrdlá na kámen. Dneska jsem hledaly příčinu a zjistili jsme že ta voda vytékala touto dírou.
Děkuji za každou smysluplnou odpověď
ale potřeboval bych se zeptat kolik se tam toho ma nacpat, jestli tolik aby ta ucpávka tou dírou začala vylézat? Tu první přecpávku jsem dělali za chodu čerpadla kdy čerpadlo samozdřejmě bylo stále zavodněné. My tu ucpávku máme jako takovou grafitovou plastelínu ale v knížce k trambusu jsem našel že se tam má cpát jakási lojová šňůra. Tak by mě zajímal Váš názor,zkušenost, rada jak to udělat nejlépe. Ucpávka v čerpadle na Š 706 RTHP
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
-
Re: Ucpávka v čerpadle na Š 706 RTHP
Příspěvek od malda » 13.03.2019 19:42
Ahoj. Pokud to teče už hodně budete muset vymontovat čerpadlo a ucpávku tu šňůru vyměnit. Tou grafitkou se to přimazává,aby ta šňůra neztvrdla. Mazat jak si psal zavodněný na volnoběh lehce dotáhnout. Ta díra tam je ,aby ta voda vytekla. Ta grafitka tudy nepoleze. Stejný systém jako PS12
-
Příspěvek od David Malát » 13.03.2019 21:08
Ahoj. Pokud to budete muset vyndat a vyčistit, tak tam místo ucpávky dejte rovnou gufera. Máme je tam řadu let a fungují spolehlivě a bez jakékoliv údržby.... Už si přesně nepamatuji počet, ale myslím že se tam vejde 6÷8ks. Dali jsme polovinu jedním směrem a druhou proti (sání/výtlak). Samozřejmě oranžové a mezi nějakou hodně kvalitní vazelínu. Hřídel je asi chromovaná, tak jsme vše vyčistili a gufero na ty rozměry normálně je....
-
Příspěvek od Martin JMK » 14.03.2019 00:11
Ahoj, měli jsme ten stejný problém. I při stání auta nám vytékalo cca 100l/den (netěsnil kohout do nádrže). Já měl to štěstí že do týdne byla převedená na nasí obec jiná cas. Od těch co jsi vzali našeho trambusa tak vím, že stačilo sundat sací koleno a dotáhnout oběžné kolo a potom postupně na volnoběh doplnit ucpávku.stepakek píše: ↑13.03.2019 18:52Zdravím máme problém z ucpávkou v čerpadle na trambusu, před cca. třičtvrtě rokem jsme poprvé přecpávaly čerpadlo protože začala voda protékat pod auto a nešlo nasát. Před týdnem jsme měly výjez na požár odpadu, kdy nám při prvním plnění cisterny začala vytékat poměrně hodně vody pod auto, takže asi ona ucpávka začala propouštět asi bude i ztvrdlá na kámen. Dneska jsem hledaly příčinu a zjistili jsme že ta voda vytékala touto dírou. IMG-20190313-WA0001.jpgIMG-20190313-WA0000.jpgIMG-20190313-WA0002.jpg ale potřeboval bych se zeptat kolik se tam toho ma nacpat, jestli tolik aby ta ucpávka tou dírou začala vylézat? Tu první přecpávku jsem dělali za chodu čerpadla kdy čerpadlo samozdřejmě bylo stále zavodněné. My tu ucpávku máme jako takovou grafitovou plastelínu ale v knížce k trambusu jsem našel že se tam má cpát jakási lojová šňůra. Tak by mě zajímal Váš názor,zkušenost, rada jak to udělat nejlépe.
Děkuji za každou smysluplnou odpověď
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od vašák mirek » 14.03.2019 20:16
Ta ucpávka by se měla dávat průběžně. Já stím kolečkem zatočím když třeba sajeme o dva tři závity a když jsme na dorazu tak dám novou ucpávku a jede se dál. Nechat to a cpát to tam najednou je hloupost. A jak píšou kluci výše možná bude potřeba čerpadlo vyndat a modlit se aby nebyla vydřená hřídel.
-
Příspěvek od Václav Sádovský » 17.05.2019 12:43
Pokud ti voda protéká mezi čerpadlem a ložiskovou skříní / a vysloveně teče / to znamená, že už nekape tak ucpávku nelze už plnit AZBESTOSEM tj. ta hmota, ale čerpadlo musíte vymontovat. Rozdělat sací víko vyjmout oběžné kolo, rozdělat víčko ucpávky a vše vyčistit. Pokud je to rozdělané je potřeba se podívat na rozpěrné pouzdro to je to pouzdro které také těsní ucpávku. Pokud je pouzdro dobré není poškozené chromování pak doplňte ucpávku a to můžete koupit lojovou 8 x 8 mm délky 85 cm a nebo grafitovou 8 x 8 mm délky 85 cm. Musí se udělat čtyři kroužky o délce 21 cm a ucpávka se doplní s tím, že kroužky musí být pootočeny o 90 stupňů. Pak se přišroubuje víčko ucpávky, doplní se oběžné kolo nasadí se sací víko pod víko O kroužek 240 X 3 mm a dotáhnete. Po namontování pustíte čerpadlo na volnoběh a zavodníte a pomalu doplňujete těsnící hmotu AZBESTOS ten nejdřívě řádně rozhnětáte v trochu oleji a pak doplňujete do čerpadla, ale jen tolik kolik si čerpadlo vezme nedotahovat na krev.
S pozdravem ať se dílo podaří.
608070835
S pozdravem ať se dílo podaří.
608070835
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti