Čau, sháníme do naší jednotky (JPO2) nový fotoaparát. Teď vlastníme nějaký mrňavý kompakt od Olympusu ale fotky vypadají strašně, teda hlavně ty v noci. Cena by měla být do 8t, dá se za to něco rozumného vůbec pořídit? Foto bude pouze pro pojišťovny či naše potřeby, žádné noviny atd.
Asi je zbytečné vybírat cokoli z outdoor foťáků s nějakou vyšší IP ochranou, chováme se k věcem docela slušně ;) .
Požádal bych vás o radu na jaké parametry se koukat aby to umělo i nějaké ty ,,noční´´ snímky, nebo přímo nějaký tip. Popř. stačí sdělit názor co používáte vy a jak jste s tím spokojení.
Díky za odpovědi.
Jaký fotoaparát?
Nevíte, jak opravit Tatru nebo kam upevnit dýchací přístroj?
-
Re: Jaký fotoaparát?
Příspěvek od Radek Mayer » 22.03.2015 16:13
Ahoj. Jestli jde o focení v noci, tak foťák do 8 tis. no. Sebelepší kompakt nebude v noci dělat moc dobré fotky. Ta optika to nedá. Laicky, malá díra na vstupu, málo světla na snímač. Spíš bych se poohlížel po základní řadě zrcadlovek se setovým objektivem se světlostí 1,8 až 2,8 to už za bídného osvětlení a ručního nastavení udělá velmi kvalitní fotky. Jelikož mám NIKON, tak můžu doporučit. Poohlídnout se třeba po NIKON D3100 se setovým objektivem 18 -55.
http://www.fotoradce.cz/sekce.php?sekce=fotaky více informací zde v odkazu.
Radek
P.s. Doporučil jsem NIKON protože mám dva. Ale i CANON, SONY atd. jsou slušné Jen je neznám.
http://www.fotoradce.cz/sekce.php?sekce=fotaky více informací zde v odkazu.
Radek
P.s. Doporučil jsem NIKON protože mám dva. Ale i CANON, SONY atd. jsou slušné Jen je neznám.
-
Příspěvek od Michal Hylas » 22.03.2015 21:59
Radku trochu tě opravím. U kompaktu to není jen v díře, ale i v parametrech, které si nastavuje fotoaparát. Většina kompaktů neumí manuální režim. Pokud Win není fotograf, který umí používat mauální režim zrcadlovky, je to pouze poloviční rada. K dobrým nočním fotkám je třeba něco o focení vědět. Důležité paramety jsou čas, clona, ISO. Všechny tyto parametry spolu musí být v souladu. Říká se tomu fotografická trojčlenka. Nemá moc smysl to tu sáhodlouze rozvádět. Dost věcí poskytne strejda Google.
Pro zajímavost: http://www.fotoroman.cz/
A teď k jádru pudla. Pokud tedy chceš fotit v noci, je nutné mít místo nasvícené a fotit ze stativu bez blesku. S bleskem zabudovaným v kompaktu to jde také, jen účinost blesku je asi 3m od těla fotoaparátu a stejně se nemusíš vyhnout rozmazané fotce. Se zrcadlovkami je to podobné. Integrovaný blesk svou práci udělá, ale nedůležitější je čas. Ten v kombinaci s ISO a clonou ve správném poměru zajistí ostrost. To co Radek řekl správně je světelnost objektivu. Nižší čísla 1,8 nebo 2, 8 jsou lepší pro focení v noci. Horší je to se světelností f/4,5 - 5,6. Ale i s tím se dá fotit. Jen se v manuálním rezimu nastavuje vyšší čas.
Těžko se ti dá poradit co si vybrat. Dnešní trh umožnuje i lepší kompakty, které mají i manuální režim.
Pro zajímavost: http://www.fotoroman.cz/
A teď k jádru pudla. Pokud tedy chceš fotit v noci, je nutné mít místo nasvícené a fotit ze stativu bez blesku. S bleskem zabudovaným v kompaktu to jde také, jen účinost blesku je asi 3m od těla fotoaparátu a stejně se nemusíš vyhnout rozmazané fotce. Se zrcadlovkami je to podobné. Integrovaný blesk svou práci udělá, ale nedůležitější je čas. Ten v kombinaci s ISO a clonou ve správném poměru zajistí ostrost. To co Radek řekl správně je světelnost objektivu. Nižší čísla 1,8 nebo 2, 8 jsou lepší pro focení v noci. Horší je to se světelností f/4,5 - 5,6. Ale i s tím se dá fotit. Jen se v manuálním rezimu nastavuje vyšší čas.
Těžko se ti dá poradit co si vybrat. Dnešní trh umožnuje i lepší kompakty, které mají i manuální režim.
-
Re: Jaký fotoaparát?
Příspěvek od Radek Mayer » 22.03.2015 23:11
Michal mě doplnil, děkuji. Psal jsme to hodně laicky.
Když fotím v noci bez stativu, bez blesku, ISO 1600, čas 1/80 nebo 1/125, clona 1,8 (pevná 35 Nikkor).
Pak je ještě možno k zrcadlovce dokoupit externí blesk. Kde se cenová škála pohybuje od 2 tis víš.
Teď jsem v rychlosti kouknul k tomu uřvanému zelenému. Set Canon EOS 1200D + EF-S 18-55mm (f/3,5 - 5,6) DC III Value Up Kit. s brašnou a 8 GB kartou za 9 490 Kč. Nebo Nikon D3200 + Objektiv 18-55 (f/3,5 - 5,6) AF-S za 9 890 Kč. Lepší kompakty od 8 tis víš.
Za mě, ač Nikoňák, bych šel cenou a vybavením do toho setu od Canonu.
Když fotím v noci bez stativu, bez blesku, ISO 1600, čas 1/80 nebo 1/125, clona 1,8 (pevná 35 Nikkor).
Pak je ještě možno k zrcadlovce dokoupit externí blesk. Kde se cenová škála pohybuje od 2 tis víš.
Teď jsem v rychlosti kouknul k tomu uřvanému zelenému. Set Canon EOS 1200D + EF-S 18-55mm (f/3,5 - 5,6) DC III Value Up Kit. s brašnou a 8 GB kartou za 9 490 Kč. Nebo Nikon D3200 + Objektiv 18-55 (f/3,5 - 5,6) AF-S za 9 890 Kč. Lepší kompakty od 8 tis víš.
Za mě, ač Nikoňák, bych šel cenou a vybavením do toho setu od Canonu.
-
Příspěvek od Roman Jarabica » 23.03.2015 07:16
Ahoj, ačkoliv Ti kolegové doporučují zrcadlovku, tak bych šel raději cestou kompaktu. Přeci jen zrcadlovka dělá lepší fotky, ale je velká těžká, neodolná, ... .
My jsme do jednotky (JPOIII) zakoupili fotoaparát Panasonic DCM-FT5. Jeho cena je bratru nějakých 7.5 tisíce včetně 8GB karty.
Fotoaparát umožňuje plně automatický, poloautomatický, ale i plně manuální režim. Je vodotěsný do 13m, nárazuvzdorný na pád ze 2m a mrazuvzdorný do -10°C, takže žádný problém za deště, mrazu ani při náhodném pádu z ruky. Dokáže zaznamenat GPS. Případné video nahrává ve FullHD.
Fotografie jsou v dostatečné kvalitě ve dne i v noci. Vestavěný blesk je v rámci možností celkem výkonný, ale při fotografiích hasičů či hasičských vozidel se "samozřejmě" prioritně odráží od reflexních pruhů, které pak celé fotografii dominují. Noční fotografie z ruky (bez blesku) jsou softwarem fotoaparátu upravované tak, aby byly co nejostřejší. Použití stativu je samozřejmě lepší, ale pohybující se objekt prostě nezastavíš.
A jen tak mimochodem když jsem před dvěma lety řešil stejnou otázku (kompakt, nebo zrcadlo), tak z různých odborných serverů vyplynulo, že SETové objektivy nejsou kvalitou žádné velké terno. Většina fotografů doporučovala zakoupit zrcadlovku a objektivy zvlášť.
My jsme do jednotky (JPOIII) zakoupili fotoaparát Panasonic DCM-FT5. Jeho cena je bratru nějakých 7.5 tisíce včetně 8GB karty.
Fotoaparát umožňuje plně automatický, poloautomatický, ale i plně manuální režim. Je vodotěsný do 13m, nárazuvzdorný na pád ze 2m a mrazuvzdorný do -10°C, takže žádný problém za deště, mrazu ani při náhodném pádu z ruky. Dokáže zaznamenat GPS. Případné video nahrává ve FullHD.
Fotografie jsou v dostatečné kvalitě ve dne i v noci. Vestavěný blesk je v rámci možností celkem výkonný, ale při fotografiích hasičů či hasičských vozidel se "samozřejmě" prioritně odráží od reflexních pruhů, které pak celé fotografii dominují. Noční fotografie z ruky (bez blesku) jsou softwarem fotoaparátu upravované tak, aby byly co nejostřejší. Použití stativu je samozřejmě lepší, ale pohybující se objekt prostě nezastavíš.
A jen tak mimochodem když jsem před dvěma lety řešil stejnou otázku (kompakt, nebo zrcadlo), tak z různých odborných serverů vyplynulo, že SETové objektivy nejsou kvalitou žádné velké terno. Většina fotografů doporučovala zakoupit zrcadlovku a objektivy zvlášť.
- Michal -miw- Šafus
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Michal -miw- Šafus » 23.03.2015 09:55
Zapomněl jsem odpovědět jako první a už se to zvrtlo někam kam nemělo... Poradit někomu, kdo chce prostě do cisterny nebo do kapsy kabátu hodit malej foťák a nic neřešit, aby si koupil zrcadlovku a fotil na manuál, je naprosto zvrácené :-D Stejně jako vypisování parametrů pro focení...
Tohle co odborně popisujete si můžou dovolit jednotky, které mají na focení speciálního člověka, ne běžní hasiči...
Jak situaci vyřešit? Jednoduše. Vlézt do obchodu (alza, fotoškoda, megapixel), kompakty, seřadit podle ceny a vzít to, kam rozpočet dosáhne.
A i když se k věcem chováte slušně, prostě sem tam dostane vodou zásah, sem tam spadne, sem tam je vyšší teplota.
S ledovým klidem bych vzal http://www.fotoskoda.cz/ricoh-wg-5-gps-sedy
Tohle co odborně popisujete si můžou dovolit jednotky, které mají na focení speciálního člověka, ne běžní hasiči...
Jak situaci vyřešit? Jednoduše. Vlézt do obchodu (alza, fotoškoda, megapixel), kompakty, seřadit podle ceny a vzít to, kam rozpočet dosáhne.
A i když se k věcem chováte slušně, prostě sem tam dostane vodou zásah, sem tam spadne, sem tam je vyšší teplota.
S ledovým klidem bych vzal http://www.fotoskoda.cz/ricoh-wg-5-gps-sedy
webový exredaktor & webmaster
-
Příspěvek od Roman Jarabica » 23.03.2015 14:04
Ten Panasonic o kterém jsem psal je samozřejmě také kompakt a vleze do každé kapsy.
Na NETu se pak dá najít plno snímků ze všech možných fotoaparátů.
Na NETu se pak dá najít plno snímků ze všech možných fotoaparátů.
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
Přejít na
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz