Opasek SNAHA - životu nebezpečný
-
Opasek SNAHA - životu nebezpečný
Příspěvek od Robert Frdlík » 07.07.2011 06:14
Dne 3.7. 2011 při výcviku sebezáchrany SDH Tetín a SDH Nižbor došlo při slaňování na opasku zn. Snaha SJ 1 s rychlosponou k samovolnému otevření spony ( zřejmě otěrem o oděv nebo část trupu uživatele ). Pouze rychlou reakcí dotyčného nedošlo k pádu z výšky cca 1,5 m. Vzhledem k tomu, že se cvičila sebezáchrana slaněním z mostní konstrukce výšky cca 7 m, mohlo mít toto selhání opasku fatální následky. Následnou kontrolou bylo zjištěno, že nefunguje jedna ze dvou pružinek držící rychlosponu v uzavřené poloze.
Již dříve jsem upozorňoval na nevhodnost provedení spony tohoto opasku, které nyní považuji za životu nebezpečné. Když se mi po tomto incidentu dostal opasek do ruky k zevrubné kontrole, zjistil jsem následující:
- spona je naprosto nevyhovující konstrukce, umožňuje snadné otevření při mimovolním dotyku s tělem, či částí výstroje či oděvu
- spona nemá jakékoli označení výrobce, nosnosti, prostě NIC
- karabina dodávaná s opaskem na smyčce je jakási ocelová karabina, nemá jakékoli označení výrobce
- popruh pro karabinu nemá označení výrobce ani nosnosti ( pouze trojí prošití napovídá, že by měla být 1500 kg ) ale jakýkoli štítek chybí
- opasek jednoznačně vzbuzuje dojem ( a má uvedeno i v návodu k použití ) že poskytuje ochranu pracovníkům před pádem z výšky ( osobně si po 15 letech práce ve výškách, působení v lezecké skupině HZS a více než dvacetiletém používání sportovních prostředků pro pohyb ve výškách a nad volnou hloubkou umím velmi snadno představit situaci, kdy uživatel pouhým dotykem s touto podivnou sponou způsobí mimovolně její otevření s následkem pádu )
Opasek je prodáván ( mimo jiné ) i VPO, což považuji za neuvěřitelné. Je potřeba si uvědomit, že ve členech SDH jakékoli úrovně je stále hluboce zakořeněno, že VPO dodává prověřené a bezpečné vybavení pro hasiče. Že VPO je dnes obchodní firmou, která obchoduje v podstatě s čímkoli, je to, co v tomto konkrétním případě může vést k tragickým následkům.
Stejně tak nechápu, že jakýkoli výrobce v ČR může uvést na trh něco takového a ještě to nazvat obchodním názvem HASIČ ( 1,2,3). Vzbuzuje to dojem, že si ve fy Snaha myslí, že opasek slouží hasiči pouze na nošení sekyrky. Pak ale nemá mít nosná oka a nemá být uváděn jako polohovací pás dle EN 358.
Prosím o pomoc ve smyslu rozšíření této zprávy do ostatních SDH, o nebezpečnosti používání zmíněného opasku a podobných, opatřených sponou stejného typu. Osobně podám podnět na prošetření Českou obchodní inspekcí.
Jde tu však o čas, zde může jít skutečně o život, pokusme se zapůsobit i na výrobce, on jediný ví, kolik a komu je prodal.
Závěrem ještě upozorňuji, že podle mého hledání na internetu se domnívám, že stejný typ spony je použit i u opasku fy BUPEX, model AP1/2, který k nim alespoň dodává karabinu fy KONG, a spona je identifikována názvem COBRA. Podle fotografie ale vypadá stejně nebezpečně, v ruce jsem ho však neměl.
Děkuji za pomoc.
Robert Frdlík - SDH Žloukovice, zás. jednotka Nižbor
-
Příspěvek od David Horák » 07.07.2011 10:30
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Petr Merunka » 07.07.2011 11:13
-
Příspěvek od Robert Frdlík » 07.07.2011 20:15
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Petr Merunka » 08.07.2011 10:23
Na to by měl přijít uživatel před použitím. Jiná věc je, když se závada projeví v průběhu prací. To se bohužel stává i u jiných prostředků, nelze to ovlivnit.
-
Příspěvek od Jiří Sucharda » 08.07.2011 16:16
- ruská vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od ruská vlaštovka » 08.07.2011 19:48
-
Příspěvek od Jura Šáde » 10.07.2011 09:32
doporučuji ti přečíst knihu Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu od Pita Schuberta. Potom změníš názor a možná nejen to - mnozí lezci po přečtení této knihy trpí různejma fóbijema. Například můj kamarád se bojí jakéhokoli biť sebemenšího ťuknutí do své karabiny, protože by se v ní mohly udělat smrtonosné mikrotrhliny Jinak tvůj příspěvek se mi nelíbí - na hraně zákona by bylo kdyby to neoznámil
- Václav Danita(bonita)
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Václav Danita(bonita) » 10.07.2011 18:16
https://www.facebook.com/sdhkrasnalipa
-
Příspěvek od Robert Frdlík » 13.07.2011 16:39
To jen zaprvé. Dále: To co navrhuješ jako řešení ( " dotycny opasek zajistit, sepsat zaznam, informovat inspektorat bezpecnosti prace, vysetrit priciny zavady a to pak publikovat " ) jsem samozřejmě již učinil, šetření ČOI probíhá, a bude publikováno. Nejde mi o způsobení problému Snaze, nebo komukoli. Šlo mi pouze o důrazné a co nejrychlejší varování veřejnosti, a pokud jde o populistické výkřiky typu "trestný čin šíření poplašné zprávy " a podobně, byla by asi na místě jistá opatrnost na to co píšeš, to je z Tvé strany bohužel zřejmě nepochopení mého příspěvku ( možná mohl být i lépe formulován, ale chtěl jsem, aby se to četlo a mluvilo se o tom - právě proto, aby se zabránilo možnému neštěstí ). V každém případě to je výrok, který jak říkáš JE za hranou. Máš opravdu pocit, že je lepší se nato vykašlat a mlčet? R.F.
-
Příspěvek od Žeryk » 13.07.2011 17:30
Rychlo spona Cobra na bupexu je úplně stejná i na postrojích od singign rock, tyhle spony nejsou bezpečné. Musí se současně z obou stran zmáčknout aby se dala rozepnout, jinak není šance.
Snaha pokud opasek spňuje požadovanou normu tak není nic špatně a taky beru celý opasek i s popruhem jako celek pokud vím tak na to dávájí karabiny od konga a ty ocelové na opasku no ty jsem ještě neviděl označené a to mi už pod rukama prošlo dost matroše.
Bylo by hezké ukázat fotku i s detaily jak vypadá ta vadná spona, jestli se nejedná jen o nějakou špatnou serii jak se prostě stává.
Jak již bylo napsané. Před použitím provede kontrolu buď pověřená osoba a je to zaplombované v pytli či vaku a nebo si to prostě musí každý sám z kontrolovat funkčnost prostředků a taky musí kolega udělat kontrolu.
Materiál může selhat to se stává s tím člověk nic nenadělá.
-
-
-
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od Rudolf Jelínek » 14.07.2011 21:46
-
Příspěvek od Žeryk » 14.07.2011 21:48
Nechci říct, že když spadne z 5 metrů ocelová karabina že je to ok, ale když spadne z výšky rukou ocelová a z Al slitiny tak u ocelové je riziko menší.
-
Příspěvek od JanK » 14.07.2011 22:13
-
Příspěvek od pympy » 15.07.2011 08:32
-
- Kontaktovat uživatele:
-
Příspěvek od Robert Frdlík » 17.07.2011 18:48
dostal se mi teď do ruky opasek od Bupexu se sponou Cobra - to je opravdu jiný kafe - do toho se ochotně zapnu. Tím víc mě děsí ta no name spona co tam šije Snaha. Na internetu vypadají na těch fotkách velmi podobně, ale reál je úplně jinej, tedy spona Cobra si myslím že není problém. Robert Frdlík
Robert Frdlík
Zpět na „Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa
- ↳ Hasiči na veřejnosti
- ↳ Zásahy - rady a postupy
- ↳ Nezařaditelné dotazy a další zbytečnosti
- ↳ Zábava
- POŽÁRY.cz