Stránka 1 z 2

Nová třída požáru : "F" ???

Napsal: 28.03.2006 09:06
od Návštěvník

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Amar .
Nová třída požáru : "F" ???
Francouzi mají novou třídu požáru - F. Podle jejich norem zní text takto: Třída A: pevné látky, Třída B: kapalné, (nebo pevné se schopností zkapalnění), Třída C: plynné, Třída D: kovy, a teď pozor!! Třída F: látky používané v kuchyňských spotřebičích - ( rostlinné a živočišné tuky a oleje). Ano, fritovací olej má svou vlastní třídu, (zřejmě i specifický způsob nasazení hasiva), a pokud to někomu vykouzlí potměšilý úsměv na tváři, pak vězte, že oni se smějí tomu, že podle naší třídy "E" věříme tomu, že elektrika hoří. Jestli se tu najde pár nevěřících šťouralů, zde jsou jejich příslušné normy: "la norme NBN EN 2: 2005-1 ainsi que dans le projet ISO/FDIS 3941:2004 ". Norma EN 2 2005 nahrazuje starou z roku 1972. Pozměň. návrh 2 - normy ISO 7165 popisuje hasicí přístroje třídy "F". Jelikož jsme v Unii, můžem se i MY zřejmě těšit na brzké překopání tříd. Amar

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Radek kohout
To Amar
Ahoj amare nemáš náhodou zase ty nejaké video nebo fotky francouzských hasičů? nebo nevíš nějaké www stránky díky .sniper

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Jaroslav Beránek
to Amar
no tak to je pěkný, F ale zní to zajímavě :)

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Amar .

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Karlík
E
třída E je již pár let zrušená.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Jiří Sucharda
A tady se nekdo probudil :-)))
trida F (v nekterych zemich oznacovana take jako "K" Kitchen) je znama tak cca 3-4 roky a temer od zacatku na ni existuji rucni hasici pristroje. Jedna se o tridu urcenou pro pozary velkych fritez a panvi, zejmena v obcerstvenich typu fast food, kde jsou bezne hasici pristroje zcela nebo malo ucinne a nepomohou (vzhledem k mnozstvi litru variciho oleje) ani pozarni rousky. Tato trida je znama nejen ve Francii, ale dnes je oficialni jiz v celem svete. Jirka

Napsal: 12.05.2008 15:19
od simír hasič
4 Jiří Sucharda
Já bych teda osobně uvítal alespoň trochu širší diskusi o hašení požárů v kuchyních, vzniklých vzplanutím nejen fritovacích olejů. Dodává se samozřejmě extra hasící přístroj na hašení olejů v kuchyních, ale rád bych tu uvítal pár rad pro dobráky, kteří se dostanou k požáru v rekreačních zařízeních jako první, mají s sebou pouze vodu a teď co s tím, když profi nebo JPO II. dojedou nejdříve tak za 10-15 minut. A neřežte do mě jako do blbce, který by to měl jako velitel vědět, nejde mi o vzplanutou malou fritézu v kuchyňce, ale opravdu o velké smažky a podobně. Čekám na rady, tohle je problém, který je v každé obci, která má rekreační zařízení s kuchyní a o hospodách ani nemluvím.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od J P
Fritézy pro BOHDANA KALINU
Neustále se tady odborně řeší všelijaké ultratenké extra zábleskové majáky, samolepky nebo super blikající rampy, ale když se někdo zeptá, jak se co hasí, najednou je ticho
a majákoví odborníci drží raději bobříka mlčení.
Nuže, vyplňme trochu tuto mezeru.
V kuchyních, které jsou ve zděných budovách a slouží pro přípravu více jídel (restaurace, hotely, závodní nebo školní stravování apod.) je požární zatížení rozhodně menší než třeba ve skladišti plyšových medvědů, a tak i případný požár se nebude dramaticky šířit
a pokud se i v rozumném čase dostaví nějaká ta jednotka, dá se takový případ docela dobře zvládnout.
Pokud dojde ke vznícení obsahu fritézy v průměrné restauraci (5-10 l oleje, teplota cca 150 - 190 st. C), bylo by asi nejlepší ji zavčas něčím překrýt, některé fritézy mají víko, které by se dalo přiklopit, ale často je odmontováno, aby nepřekáželo a nemuselo se umývat. Menší zařízení lze překrýt třeba dvěma plechy na pečení, nebo na ni postavit dostatečně velký hrnec nebo zkrátka něco čím se to dá přikrýt a hned to neshoří nebo se to hned nerozteče.
Dále lze předpokládat, že se tam někde najde hasicí přístroj (vyhl. č. 246/ 2001 Sb., §2)
a pokud by byl vhodný (sněhový - CO2), může někdo z osazenstva pokusit uhasit fritézu tímto přístrojem, což je docela dobře možné.
Jelikož se to ale vždy nepodaří, pak přijde na řadu první dostavivší se jednotka.
Pokud hoří jen ta fritéza, s úspěchem použijeme již výše zmíněný hasicí přístroj, nejlépe
S 6 nebo S 5, v nouzi i S 2. Uhasit by se to dalo přístrojem práškovým, ale to bychom si to asi pak slízli. To jedině, kdyby snad opravdu hrozil nějaký velký průšvih, ale to většinou nebude, pokud tedy hoří jen ta fritéza.
Elegantní řešení by bylo najít něco, čím bychom to jen přikryli - viz výše.
Existuje zde ale pravděpodobná komplikace - pokud je nad fritézou odsávání par (často je to větší odsávač, pod ním jsou soustředěny spotřebiče pro tepelnou přípravu pokrmů), tak se může snadno stát, že se vznítí i mastné usazeniny v odsávání. Tam už je situace
o něco horší, neboť už tam není takový snadný přístup.
Na druhou stranu je situace příznivá v tom, že usazenin může být jen určité omezené množství.
Pokud by hoření probíhalo někde v dolní snadno přístupné části, mohli bychom opět
s úspěchem použít nějaký ten CO2 přístroj. Ale většinou plameny běží hezky nahoru,
a tam nám CO2 dosáhnout nemusí.
Takže tady lze použít jemný roztříštěný vodní proud, s výhodou vysoký tlak. Pokud se trefíme vodou na hořící usazeniny, tak to více či méně zaprská a zhasne. Také se dá použít vysoký tlak seshora, voda pak stéká dolů s podobným efektem. Odsávání samozřejmě máme vypnuté,
pokud tam je (většinou) ventilátor.
Ale pozor si musíme dát na to, abychom do fritézy s olejem nad 100 st. C nestříkli vodu, to je pak opravdu velmi nepříjemné. Když nahoře do toho odsávání stříkneme, dole to vyteče - a třeba právě do té fritézy. Takže to si musíme ohlídat.
Tohle vše se dá praktikovat v klasické "kamenné kuchyni". Pokud ale je kuchyň někde
v dřevěné horské chatě,
tam už samozřejmě je situace o hodně horší, a tam už hrozí, že nebude hořet jen olej ve fitéze, ale postupně i celá dřevěná stavba, ale to pak už je o něčem jiném.
Ještě bychom se mohli dostat do situace, kdy v kuchyni hoří tedy nejen fritéza, ale už
i něco dalšího, a kuchyň je zakouřená a není v ní vidět. To pak je dobré se zeptat, jestli tam třeba není nějaká láhev PB nebo něco podobně nebezpečného. Potom zhruba zjistit, kde ta fritéza stojí - v tom směru musíme být obezřetni s vodou.
Nemusím snad připomínat, že základem je dobrý průzkum.
Sice by se toho dalo napsat ještě více, ale stejně nakonec se musí VZ rozhodnout dle konkrétních podmínek a skutečností, a tak je to na něm. Ostatně, jako vždy.
No a nakonec by opravdu nebylo od věci, kdyby se ozval někdo, kdo má nějakou takovou zkušenost

Napsal: 12.05.2008 15:19
od J P
Ještě pro Bohdana K.
Ještě doplním maličko můj příspěvek, konkrétně pro ten případ, kdy v té kuchyni už hoří trochu víc a není tam nic moc vidět. Pokud se rozhodneme pro opatrnější hašení, třeba proto, aby nám obsah fritézy nepřistál na hlavě, můžeme s úspěchem použít metodu "Per partes" ,
z matematiky známou pod českým názvem - "Po částech". Její podstata spočívá v tom, že do hořící místnosti, kde už je dost horko, krátce stříkneme vodu, chvilku počkáme a zas a zas, a to do různých směrů. Samozřejemě použijeme přednostně roztříštěný proud, ať už z vysokotlaku nebo z nějaké té TurboSuponky. Po chvíli už máme nějaký záchytný bod, kde je vhodné zamířit s proudnicí a kde třeba ne.
Pokud ale je intenzita požáru jaksi větší a celá místnost již docela dobře hoří (nemusí to být už zrovna kuchyň, samozřejmě), použijeme razantnější postup.
Ale pozor! Bacha na opaření, z jednoho litru vody, jak známo, vznikne
zhruba 1700 litrů páry. A ta nás může setsakramentsky ohřát, když budeme nepozorní.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od František Havlíček
Hašení po částech
Pro metodu hašení počástech je vypracovaná metoda nazývaná "3D mlha" . Velmi pěkně o tom informují stránky Adama Thomitzka na adrese http://sweb.cz/athom/3Dtakt.html
Další stránky které o tom pojednávají jsou už cizojazyčné např, http://www.firetactics.com/PULSING.htm jsou tam i náhledy videa z výcviku. Možná někdo bude mít i celé výcvikové CD které tam na inzerují.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Filip ´Capa´ B...
To JP a ostatní
článek o hašení olejů a hořících tuků se na požárech již psalo.
Viz.: http://www.pozary.cz/clanek.asp?id_clanku=1379
a mimo jiné je tam i několik, resp. dosti rozdílních a dle mého názoru přijatelnějších řešení, než-li říkáte pane JP.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Karel Čermák
nová česká třída
koukám, že jste zapomněli na novou českou třídu -P-, což se jedná o hašení politických průserů:-))Velice nebezpečné a náročné!!!

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Filip ´Capa´ B...
:)
mám ale špatnou zprávu. Tyhle průsery se nedají hasit :(
Leda tu verbeš defenestrovat...

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Pavel Šimák
Všem-defenestrace
Defenestrace aneb jak se zbavit hořící pávičky....
Je to asi nejlepší způsob jak se zbavit nebezpečného předmětu z ohroženého prostoru, bacha ale nesmíme to hodit někomu na auto nebo něco podobného.....
Pokud by to situace dovolovala (prostor, teplota, rozsah požáru, okolní předměty.....) je to asi to nejlepší co se dá udělat. Venku už tolik škody nenadělá a můžeš tam hasit čím je libo...

Napsal: 12.05.2008 15:19
od J P
pro Filipa B. - dík za připomínku
Děkuji za odkaz na článek, je docela zajímavé, co se tam píše, a opravdu i rozdílné od toho, o čem jsem psal.
V některých případech (menší friteza) budeme úspěšní hodně rychle, v případech popsaných v onom článku to nebude tak snadné. A protože ony speciální HP se běžně u nás nevyskytují, stejně musí VZ použít, co tam na místě má. Poněkud mě překvapuje avizovaná neúčinnost CO2 přístroje, menší friteza se s ním uhasit dá.
V každém případě poznatky z onoho článku nelze hodit za hlavu a pokud bude čas, ještě se k tomu vrátím.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Karel Čermák
pro Rákosníčka
Snad se defenestrace nedoporučuje dělat v ponorce, ale nevím , nemám vyzkoušeno. Ahojky, jdu se snažit pracovat:-((

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Jiří Adamec
Pyrocol
Co mýslíte, zafungoval by na fritézu v domácnosti (cca 3l oleje) Pyrocoluv sprej??? Mámě jsem ho kdysi dal do kuchyně no a zatím naštěstí nenašel uplatnění, tak by mě zajímalo, zdali by v této situaci byl co k čemu.

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Filip ´Capa´ B...
vyzkušaj :)
Tak to vyzkoušej a poděl se o své zkušenosti :)

Napsal: 12.05.2008 15:19
od Karel Čermák
požární řád Spálova z roku 1836
nařizuje hospodyním mít v kuchyni při smažení vždy připravený popel. Pro nebezpečí prskání se noporočuje zalévati hořící tuk vodou. :-)