Stránka 1 z 2

Požár sazí v komíně

Napsal: 16.10.2009 20:19
od Návštěvník
Ví, že už se tady zdolávání takového požáru řešilo, ale...... .
Byli jsme vznícení sazí v komíně. Dopadlo to celkem dobře. Odnesla to pouze popraskaná omítka. Majitelka byla poučena o tom, aby si před dalčším zatopením nechala komín prohlédnout kominíkem.
Ten jí měl říct druhý den po prohlídce, že v komíně měla asi 1800°C, kdyby to údajně došlo na 2000°C tak by bouchl. Je to možné? Ještě jsem to nikdy neslyšel.

Napsal: 16.10.2009 21:04
od PZ2
Neviděl jsem, že by přímo bouchl, ale občas se na tělese komína objeví trhlina, která je občas dobře patrná na termokameře. Nevím, kde ten kominík vzal, že zrovna při 2000 musí bouchnout nebo prasknout, ale prasklejch komínovejch těles jsem už pár viděl.

Napsal: 16.10.2009 21:52
od man.fire
Hmm taky netusim proc by mel bouchat.....To ze teleso zarem popraska a komin je na zbourani to je jasny.
bouchnout muze snad jen v pripade ze nejaky horlivec ho zacne hasit vodou....to je potom mazec:-)

Napsal: 16.10.2009 22:23
od patrik martiš
no, buchnúť môže ak by sa vytvorila výbušná zmes horľavých plynov a vzduchu. pri vysokej teplote sa môže konštrukcia telesa komína oslabiť, popraskať a pri výbuchu to nemusí ten tlak vybržať. Dvakrát ročne dať kominárovi pár stoviek korún je asi lepšie ako riskovať požiar, nie?

Napsal: 17.10.2009 12:12
od man.fire
Nene ty teploty cca 1500 stupnu tam byvaji....vsak pri nich dochazi ....pokud se k haseni pouzije voda... k jejimu rozkladu na kyslik a vodik.No a v kombinaci s ohnem si nasledky kazdy domysli....

Napsal: 18.10.2009 19:37
od Jiří Sucharda
[Bloudy - 16.10.2009 23:45] teplota 2000 C neni moc, je to skutecne teplota kterou dosahuje horici dehet v komine a vybuch muze skutecne nastat a nastava pouze v pripade, ze nekoho napadne komin hasit vodou. Jinak komin opet vychladne, ale muze byt popraskany a pri opetovne zatopeni muze dojit k pruniku jiskry napr. do podlahy ci stropu. Velke riziko pri samotnem zahoreni kominu je spise zapadnuti vyletavajicich zhavych casti nekde do strechy, ci sousedniho objektu. JJS

Napsal: 19.10.2009 00:06
od
[Jiří Sucharda - 18.10.2009 19:37] v komíně je teplota vyšší nežli teplota tavení železa?

Napsal: 19.10.2009 08:32
od František Havlíček
Výřevnost je v podstatě dána obsahem uhlíku v hořalvině. Saze jsou čístý uhlík, mají tedy větší výhřevnost neř třeba koks.

Napsal: 19.10.2009 08:32
od František Havlíček
Výřevnost je v podstatě dána obsahem uhlíku v hořalvině. Saze jsou čístý uhlík, mají tedy větší výhřevnost neř třeba koks.

Napsal: 19.10.2009 11:16
od Jiří Sucharda
[ - 19.10.2009 00:06] v normalnim komine ne :-), ale pri spalovani sazi a dehtu vznika vysoka teplota. Teplota taveni zeleza je nejakych 1538 stupnu C, coz v extremnich pripadech muze v komine take nastat. Nevim, kde jsem vzal tech 2000 stupnu to je moc, ale bezne se kominy stavi z materialu s odolnosti porti vyhoreni sazi nad 1000 stupnu a predpoklada se, ze podle mnozstvi sazi se teplota pohybuje mezi 1000 az 1500 stupni. JJS

Napsal: 19.10.2009 17:57
od Oves
[Jiří Sucharda - 19.10.2009 11:16] Jen se zeptám, komín jsme nikdy nehasili, vím že se to dělává pískem, mohl by jste mi tu napsat tak nějak postup? to se nasype komín plný písku, nebo se to jen tím sráží dolů a tam vybírá do kovového kýblu? předem díky

Napsal: 19.10.2009 18:52
od "Rejsek"
[Oves - 19.10.2009 17:57]
Jo přesně jak jsi napsal,sráží se to hrstí písku,důležitý je,aby se ten maník po vhození písku hned nepodíval za ním,co se bude dít... :-D Jinak dole se to vybírá do kýble a vynáší ven.Ještě je dobrý postavit ke každýmu sopouchovi jednoho maníka,aby koukal,jestli ta roura nevypadne,aby to nelítalo tetě do baráku,to je pak nemilé,kamile... :-|

Napsal: 19.10.2009 19:05
od Anonymus
[Oves - 19.10.2009 17:57]
Sice nejsem tak zkušený jako pan Sucharda, ale dovolím si odpovědět. :o)
Písek se vhazuje lopatkou do horních dvířek komínového tělesa, případně výduchem na střeše. Má to za následek částečné stržení hořících sazí a částečně to i chladí vnitřní stěnu komínového tělesa. Následně se provede vybrání sazí a písku ve spodní části tělesa (u kotle).
Osobně si myslím, že je účinnější a pohodlnější vzít kominickou štětku (růžici) s drátem a provést stržení sazí takto (přeci se nebudu tahat někde do 2NP s pískem :o)) ). Následně se vezme zrcátko s baterkou a provede se vizuální kontrola průduchu tělesa. V rámci možností je dobré zkontrolovat místa, kde prochází komínové těleso podlahou (stropem) pomocí termokamery (pyrometru).
Jo a na závěr myslet i na svoje zdraví a mít na paměti, že i kouř (saze) z komínu jsou karcinogení, tak že používat IDT. ;o)

Napsal: 19.10.2009 19:10
od Anonymus
[Oves - 19.10.2009 17:57]
Jinak jsem slyšel ještě o používání soli – zřejmě stejná aplikace jako u písku, ale nemám s tím praktické zkušenosti.
A pak se dá ještě komín „vystříkat“ práškovým hasičákem, ale to mi připadne jako plýtvání…. ;o)

Napsal: 19.10.2009 19:15
od PZ2
[Anonymus - 19.10.2009 19:05] Zrovna jsem chtěl napsat: A pak už jen čistit, čistit , vynášet a čistit. Kominickej strojek je lepší ten bez pružin - po čase shoří a na pořádnej řetěz - slabej se taky dokáže přepálit. O pořádnejch rukavicích na ten horkej řetěz nemluvím. Buď speciální nebo z OLka přes zásahový rukavice. Někdy se hodí i pevnější drát - to když jsou dvířka ve sklepě a kamna nahoře - občas je to tak zacpaný, že je nutný to prošťouchnout.

Napsal: 19.10.2009 19:36
od Oves
[Anonymus - 19.10.2009 19:05] A jak se to dělá třeba u bytových domu? třeba u dvou patrových? tak dlouhý drát? Další dotaz je co když z komínu šlehají cca 1-1.5 metru vysoké plameny co s tím, zakrývat to asi nebudeme; je možné provádět srážení sazí pískem úplně shora?nebo je to účinnější nejvyššími dvířky?

Napsal: 19.10.2009 19:44
od Petr Haska
A co síra? Zapálit pár plátečků a hodit do komína. V komíně není vzduch, tedy ani kyslík tedy ani oheň.
A jestli chládne komín hodinu jednu nebo tři si myslím, že je jedno.

Napsal: 19.10.2009 20:27
od Anonymus
Oves:
Jestli si dobře vzpomínám tak dle ČSN 734200 (734201? nechce se mi to hledat) by měl být poslední kontrolní/vymetací otvor maximálně 6metrů pod hlavou komína (to je ta poslední část komínového tělesa co čouhá nad střechou – obvykle betonový poklop). Tak že, směr nahoru mám pořešený, 15metrovým pérem/drátem to v pohodě nahoru pročistím. Strčím drát dolů do „hloubky“ 15metrů a jdu do sklepa kde se budu snažit strčit drát 15 metrů nahoru, pokud se „potkám“ tak je vše okey a můžu jet domů :o)) Pokud se nepotkám tak je varianta, že na růžici či štětku dám závaží a pustím ji do průduchu na řetězu, čím delší tím lepší (v tvém případě řetěz dlouhý stejně jako je vysoký ten „mrakodrap“ kde hoří komín :o)) ). Vytahuji a spouštím tak dlouho než je to čisté, jak již říkal PZ2 :o)

K těm plamenům, asi jsem to měl říct jako první, ale přišlo mi to samozřejmé, zaškrtíme přívod vzduchu do kamen, přestanu topit, tak že se mi zmenší i plameny.
Nejlepší (nejelegantnější ) je čistit komínové těleso od komínové hlavy, ale né vždy je k ní přístup. A pokud čistím od komínové hlavy tak jde na mě veškerý kouř, tak že je opravdu nutný IDP.

Zakrývat ho určitě nebudeme :o)

Petr Haska:
Asi by to šlo, ale nechtěl bych někde zbytečně tvrdnout 3 hodiny, když to můžu mít za půl hoďky vyčištěný. A stejně se to musí nechat vyčistit kominíkem.

A propos, každý VZ majiteli RD (komínu) zakáže topit a odkáže ho na kominíky a ať si nechá udělat revizi. (viz zkostnatělá vyhláška 111/1981 Sb.)

Jinak bych asi doporučil sebou na autě vozit:
-drát/péro s růžicí/štětkou
-řetízek se závažím s možností přidělání růžice/štětky
-suchý písek
-zrcátko
-baterka se vozí snad běžně :o)
-malou lopatku
-pořádné rukavice (jak říká PZ2 nejlépe z OL2)

Napsal: 20.10.2009 08:18
od Jiří Sucharda
[Anonymus - 19.10.2009 20:27] mozna bych to jeste doplnil od zacatku, nejlepe je okamzite ukončit topeni, tedy vybrat kamna a vynest zhave, pokud nejde tedy uzavrit veskere otvory na kamnech a nechat vyhasnout a pak postupovat podle zminovanych rad. Jeste nebylo receno, ze cim hrubsi pisek, tim lepsi, tedy betonak, kacirek, sterk apod. ale POZOR !!! vse SUCHE. Po zabraneni dalsiho horeni vycistit komin, nechat vychladnout a v kazdem pripade trvat (tedy dat do zaznamu o predani) na revizi od kominika (zda ji udelaji uz je jejich vec). JJS

Napsal: 23.10.2009 19:48
od Zdeněk
[Jiří Sucharda - 20.10.2009 08:18] Nemám moc zkušeností s hašením komínů a tak si chci ujasnit pár věcí. Při posledním výjezdu jsme vybrali vše žhavé z kotle, uzavřeli možné přívody vzduchu v dolní části a čekali. Po chvilce došlo k dost značnému uhašení sazí v komíně, avšak některé stále hořely (šlo vidět pomocí zrcátka). Poté nastoupili dva hasiči na střechu a protáhli komín celý od shora dolů. Pak byl pokoj. Chci si tedy ještě upřesnit: Byla zmínka o použití práškového hasičáku. Dokonce mi to mluvili i profíci, že tímto způsobem to nejrychleji uhasím a asi i částečně schladím. Použili jste to někdy? Zajímala by mne nejlepší varianta. Pak k zmiňovanému písku: kolik ho je asi třeba pro stržení a uhašení sazí? Kdyby náhodou nebyla po ruce růžice. A co se týká velikosti, nemůže mě pak majitel nařknout z toho, že jsem mu tím hrubým pískem, nebo štěrkem poškodil jeho komín? Ano je to extrém, ale na de.... se dá narazit všude. Jinak díky za zajímavé příspěvky, které zde byly již uvedeny.