vybavení JSDH V
-
vybavení JSDH V
Příspěvek od tomino_olk » 30.01.2025 14:58
Mám dotaz. Potřeboval bych odkaz na nějakou vyhlášku, která odkazuje na věcné vybavení JPO V.Kde by byl přímo seznam, co v jednotce musí být.
Zda někdo ví, moc děkuji.
- DJ Miro
Re: vybavení JSDH V
Příspěvek od DJ Miro » 30.01.2025 15:19
https://hzscr.gov.cz/soubor/informace-p ... v-xls.aspxtomino_olk píše: ↑30.01.2025 14:58Zdravím.
Mám dotaz. Potřeboval bych odkaz na nějakou vyhlášku, která odkazuje na věcné vybavení JPO V.Kde by byl přímo seznam, co v jednotce musí být.
Zda někdo ví, moc děkuji.
-
Příspěvek od Marek Miklíček » 30.01.2025 15:22
Co přesně za vybavení myslíš? Vybavení definuje například Řád výkonu služby v JPO, od strany 15.
https://hzscr.gov.cz/soubor/rad-vykonu- ... u-pdf.aspx
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 30.01.2025 15:38
Nesdílej tu prosím jakési koncepce některého kraje jako předpisem podloženou věc.
To co zajímá tazatele se píše ve vyhlášce 247/2001 Sb. v příloze č. 4 na straně 34
+ ho zajímá to co napsal Marek
ve stručnosti a zkratce.
Ty předpisy pochází opravdu z roku 2001 a spíš ještě z roku 2000 kdy se připravovali. Pánové co to schvalovali již roky nejsou příslušníky a někteří z nich si myslím že už ani nejsou mezi námi.
Minima jsou nastavné opravdu tak že jako JPO V nepotřebuješ ani DA jen máš povinost vlastnít PPS12 a mít 9 lidí z toho 3 velitele a 2 strojníky
Co se týká oblečení tak jednovrstvý oblek a vybavení na technické zásahy pro 9 osob což je početní minimum.
- DJ Miro
Příspěvek od DJ Miro » 30.01.2025 22:40
Anybody. píše: ↑30.01.2025 15:38Nesdílej tu prosím jakési koncepce některého kraje jako předpisem podloženou věc.
To co zajímá tazatele se píše ve vyhlášce 247/2001 Sb. v příloze č. 4 na straně 34
+ ho zajímá to co napsal Marek
ve stručnosti a zkratce.
Ty předpisy pochází opravdu z roku 2001 a spíš ještě z roku 2000 kdy se připravovali. Pánové co to schvalovali již roky nejsou příslušníky a někteří z nich si myslím že už ani nejsou mezi námi.
Minima jsou nastavné opravdu tak že jako JPO V nepotřebuješ ani DA jen máš povinost vlastnít PPS12 a mít 9 lidí z toho 3 velitele a 2 strojníky
Co se týká oblečení tak jednovrstvý oblek a vybavení na technické zásahy pro 9 osob což je početní minimum.
Pokud se nekdo pta jake vecne vybaveni ma mit JPO V, nepta se asi kolik tam ma mit lidi. Napsat mu, ze jim staci dvanactka mu asi taky nestaci. Jinak podle jeho nicku, jsem mu poslal koncepci presne z jeho kraje.
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 31.01.2025 08:14
Ano. Tazatel dostal 2 odpovědi s přesnou citací předpisu a kde je konkrétně vše co potřebuje najde.
Všichni víme že tam je víc věcí než PPS 12 a oblečení..
To je sice fajn. Nicméně to neurčuje minimum je to jakési zbožné přání daného HZS jak by chtělo aby to vypadalo. A rozhodně se tím nemusíš řídit (osobně bych to ani jako doporučení nebral - radit JPO III jako první věc v rozšířené výbavě HVZ je hloupost to je naprosto ta poslední věc, kterou JSDHo potřebuje)
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 31.01.2025 08:16
-
Příspěvek od Samik » 31.01.2025 14:05
legislativně jsme řízení centrálně přes GŘ a vnitro ale operativně si to v každem kraji HZS řeší podle sebe takže chápu že HZS vyžaduje po jednotkach aby měly vybavení na události na které jezdí. IKdyž právně to nemají jak vyžadovat. Někde i JPO III běžné jezdí na DN tak po nich HZS chce na to vybavení.
-
Příspěvek od Martin JMK » 31.01.2025 17:05
-
Příspěvek od Martin JMK » 31.01.2025 17:07
- Anybody.
Příspěvek od Anybody. » 31.01.2025 18:11
NIKDO se neptal na ideální stav.
Dokud se tazatel sám nevrátí a nenapíše nám co ho trápí a co je jeho cíl tak nemá smysl se nad tím dál vzrušovat.
Může být z JPO V v městské části z většího města, které má několik JPO V a třeba JPO III, nebo II. Potom je celkem nesmysl uvažovat nad tím že každá ta JPO V bude mít rozbrus kvůli jedné střeše za 20 let..
HVZ je věc, která je JPO III opravdu k ničemu a nemá cenu nad tím diskutovat. Když po tobě někdo chce abys na něco jezdil tak tě na to má vybavit a ne že ty si koupíš a pak brečíš ať na to jezdíš.
Navíc vím, že Samik viděl z pohledu hasiče DN asi tolik že prsty na jedné ruce můžu použít na šťourání mezi půlkama. Takže vést smysluplnou debatu o tom jestli je HVZ důležité pro JPO III i v případě že by na ty nehody jezdila je zcestné.
Za mě ne! Důvod? Cena/výkon. Na to jedno stříhání za 15 let. Když tam stejně pojede jiná jednotka vezoucí HVZ ideálně aspoň 2 auta s HVZ.. Tam kde je dlouhý dojezd jsou JPO II a ani ty nemají všechny HVZ a nejezdí k DN. Tam kde dojezd jiné jednotky s HVZ není dlouhý nemá ekonomický smysl, aby to držela JPO III. Takže sorry, ale koncepce kde je plošně doporučeno desítkám jednotek ať si koupí HVZ jako rozšířenou výbavu je opravdu zvrácený nesmysl z choré hlavy.
Trend je navíc takový, že stříhání se stává opravdu raritní disciplínou.. i CHS s 1000 výjezdů za rok dohromady použije HVZ tak 5x ročně a i to se dá považovat za nadstandartní rekord.
A než mě tu budete lynčovat že to tak nejde a tak to přece není tak se zeptejte kamarádů z JPO II co mají 1 CAS a 1 DA kolik z těch jednotek v případě servisu CAS vozí k nehodám HVZ v DA.. Budete se hodně divit. Funguje to i tak.
-
Příspěvek od Samik » 31.01.2025 19:33
Nevím co se do mě navážíš já nepsal že tam jezdíme my. Msk k DN jezdí jen určené JPO II. A za 8 let co jsem i ve trojce jsem byl u 2 DN jednou to bylo blbě nahlášené kde odpařujíci vodu nahlásili jako požár. A u druhé byl velký únik kapalin tak potřebovali ruce. Kdo ví kde ty jsi kde byl. :d a třeba v olomouckém kraji jezdí i JPO III stačí se podívat na ročenku kde skoro všechny jednotky mají výjezdy k DN. Když jedu za příbuznými tak občas řešíme jednotky a třeba loni jejich JPO III byla u 4 DN.Anybody. píše: ↑31.01.2025 18:11Co se držet tématu a odpovědět na dotaz tazatele?
NIKDO se neptal na ideální stav.
Dokud se tazatel sám nevrátí a nenapíše nám co ho trápí a co je jeho cíl tak nemá smysl se nad tím dál vzrušovat.
Může být z JPO V v městské části z většího města, které má několik JPO V a třeba JPO III, nebo II. Potom je celkem nesmysl uvažovat nad tím že každá ta JPO V bude mít rozbrus kvůli jedné střeše za 20 let..
HVZ je věc, která je JPO III opravdu k ničemu a nemá cenu nad tím diskutovat. Když po tobě někdo chce abys na něco jezdil tak tě na to má vybavit a ne že ty si koupíš a pak brečíš ať na to jezdíš.
Navíc vím, že Samik viděl z pohledu hasiče DN asi tolik že prsty na jedné ruce můžu použít na šťourání mezi půlkama. Takže vést smysluplnou debatu o tom jestli je HVZ důležité pro JPO III i v případě že by na ty nehody jezdila je zcestné.
Za mě ne! Důvod? Cena/výkon. Na to jedno stříhání za 15 let. Když tam stejně pojede jiná jednotka vezoucí HVZ ideálně aspoň 2 auta s HVZ.. Tam kde je dlouhý dojezd jsou JPO II a ani ty nemají všechny HVZ a nejezdí k DN. Tam kde dojezd jiné jednotky s HVZ není dlouhý nemá ekonomický smysl, aby to držela JPO III. Takže sorry, ale koncepce kde je plošně doporučeno desítkám jednotek ať si koupí HVZ jako rozšířenou výbavu je opravdu zvrácený nesmysl z choré hlavy.
Trend je navíc takový, že stříhání se stává opravdu raritní disciplínou.. i CHS s 1000 výjezdů za rok dohromady použije HVZ tak 5x ročně a i to se dá považovat za nadstandartní rekord.
A než mě tu budete lynčovat že to tak nejde a tak to přece není tak se zeptejte kamarádů z JPO II co mají 1 CAS a 1 DA kolik z těch jednotek v případě servisu CAS vozí k nehodám HVZ v DA.. Budete se hodně divit. Funguje to i tak.
-
Příspěvek od Tomas Navrátil » 31.01.2025 20:28
https://hzscr.gov.cz/clanek/predurcene- ... odach.aspx
-
Příspěvek od tomino_olk » 03.02.2025 13:08
Můj dotaz vznikl z toho důvodu, že jsem byl na obecním úřadě na zastupitelstvu a potřeboval jsem pár věcí obnovit a nějaké přikoupit do vybavení jednotky. S tím, že když dává obec z rozpočtu 6000 Kč ročně na požární bezpečnost, je to trochu málo.
Tak jsem potřeboval mít v ruce papír metodiku, podle které by měla být jednotka vybavena , alespoň minimum.
Odpověď jedné zastupitelky mě dostala až k slzám, budu citovat,, na ty dva výjezdy za rok , nepotřebujete, aby se do toho cpaly desetitisíce.´´
A pan starosta do toho míchal SDH a požární sport dětí, že kdyby se soutěžilo, nemá s tím problém.( Nechápe dodnes JSDH a SDH).
Nikdo to z nás nedělá pro to, aby si honil triko, ale když někdo potřebuje z dědiny pomoct, tak se mu pomůže.
A klidně i dalším pomůžeme, ale to už je otázka pořízení druhého DA(staré dosloužilo) a to už je zas jiný příběh ......
Tak se omlouvám, že jsem se trochu více rozepsal.
Ještě jednou moc díky všem.
Jak to dopadne, dám vědět.
-
Příspěvek od Sluníčko sedmitečné » 03.02.2025 14:09
-
Příspěvek od petr96jsdh » 03.02.2025 14:54
-
Příspěvek od papun » 03.02.2025 20:09
Neříkám, že to je spásné, protože stejně se na to můžou vybodnout a velice nikdo jim nic neudělá, ale lepší jak nic. Prostě budeš mít aspoň pádné argumenty.
-
Příspěvek od petr96jsdh » 03.02.2025 20:35
-
Příspěvek od Hasičhasič » 04.02.2025 22:37
Zpět na „Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH“
- HASIČINA
- ↳ Co vás pálí?
- ↳ Technika - dotazy, repase a vlastní úpravy
- ↳ Dobrovolní hasiči - JSDH a SDH
- ↳ Legislativa